Wapen jezelf tegen ransomware in 18 stappen

Door: robbin-ooijevaar | 27 juni 2017 19:05

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

13 Aan de slag!

Je kunt een goede back-up op 101 manieren realiseren. In dit artikel gebruiken we een externe usb-schijf van 1 TB, ruim voldoende voor onze gegevens en besturingssysteem. Om de back-up te maken gebruiken we AOMEI Backupper Standard. Dit programma is gratis voor persoonlijk gebruik. AOMEI Backupper kan mappen, partities of je volledige systeem veiligstellen. We kiezen voor dit laatste scenario. Dit duurt langer, maar je hoeft ook niet na te denken of je iets vergeet. We gaan de back-up dusdanig instellen dat toekomstige reserve kopieën sneller klaar zijn. Download en installeer AOMEI Backupper Standard. Sluit de externe usb-schijf aan en start het programma.

14 Herstelmedium

Het herstellen van je back-up kan via het AOMEI Backupper-programma. Als je slachtoffer wordt van ransomware, kun je Windows als verloren beschouwen. Als je de externe schijf aansluit, is de kans groot dat ook deze wordt aangegrepen. Om je back-up dus veilig terug te kunnen zetten, mag Windows niet geladen worden. Je hebt een herstelmedium nodig van AOMEI Backupper.

Dit is een opstartbare cd of usb-stick die buiten Windows om werkt. Hiermee start je een veilige omgeving op van waaruit je je volledige systeem kunt herstellen. Het is raadzaam je herstelmedium direct aan te maken nadat je AOMEI Backupper geïnstalleerd hebt. Extra programma's zijn niet nodig, AOMEI Backupper brandt een herstel-cd/dvd of maakt zelf een opstartbare usb-stick voor je. Klik hiervoor op Utilities / Create Bootable Rescue Media en volg de wizard. Je kunt een Linux-opstartmedium aanmaken of kiezen voor een Windows PE-variant. Dit laatste is lastiger, meer informatie vind je op de website van de makers. De meeste mensen hebben voldoende aan een herstelmedium op basis van Linux.

14 Maak direct een herstelmedium om in geval van nood je back-up terug te zetten, zelfs als Windows niet meer opstart.

15 Volledige systeemback-up

Klik op Backup en kies voor System Backup. Er verschijnen twee stappen in beeld. Bij 'step 1' hoef je niets te doen, AOMEI Backupper kiest zelf wat er veiliggesteld moet worden (alles!). Bij 'step 2' kies je de externe usb-schijf als doel-station voor de back-up. Wacht geduldig tot je back-up is afgerond. Het back-uppen van je volledige computer kost de eerste keer veel tijd. We gaan dit proces aanzienlijk versnellen voor de volgende back-ups bij de volgende tip. Vergeet je externe schijf niet los te koppelen van je computer! Klinkt misschien als een open deur, maar veel mensen hebben hun usb-schijf met back-ups permanent aangesloten, en dat is niet verstandig.

15 De eerste keer dat je een volledige back-up maakt, is AOMEI Backupper lang bezig omdat er veel gegevens worden veiliggesteld.

16 Back-up bijwerken

Zodra je één back-up hebt gemaakt met AOMEI Backupper, worden toekomstige back-ups sneller afgerond. Zodra je AOMEI Backupper opstart, wordt je meest recente back-up getoond in het beginscherm Home. Je ziet hier onder andere wanneer de back-up heeft gedraaid en of deze succesvol was. Onder dit overzichtje vind je drie knoppen: Restore, Backup en Advance. Klik op Backup en kies Incremental backup. Hiermee worden alleen de wijzigingen sinds de laatste back-up bijgewerkt op je back-upschijf.

16 Kies voor toekomstige reservekopieën voor een incrementele back-up, dan worden alleen de wijzigingen bijgewerkt en dat gaat veel sneller!

17 Back-up terugzetten

Zonder ransomware-besmetting kun je reservekopieën van AOMEI Backupper terugzetten vanuit Windows. Start AOMEI Backupper en gebruik het tabblad Restore of herstel je back-up vanuit Home. Bij Home kun je ook kiezen voor Advanced / Explore image. Hiermee kun je eenvoudig individuele bestanden uit je back-up terughalen. Je back-up wordt gekoppeld als extra schijfletter in Windows Verkenner.

18 Herstel na besmetting

Als je systeem besmet is met ransomware of om een andere reden niet meer functioneert, heb je je herstelmedium nodig dat je bij stap 14 hebt aangemaakt. Door je computer hiermee op te starten krijg je een AOMEI Backupper-versie die lijkt op de Windows-versie. Gebruik het tabblad Restore om je back-up terug te zetten en maak hiermee je systeem, inclusief Windows, weer bruikbaar.

11 Reactie(s) op: Wapen jezelf tegen ransomware in 18 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 juli 2016 17:29 digibieb
  Mooi artikel erg informatief en goed gedocumenteerd. Een extra oplossing is werken met een chromebook. Deze Google laptop heeft zijn eigen online besturingssysteem en de voordelen van "veilige" online opslag. Natuurlijk zal geprobeerd worden door ransomware-makers deze Google opslag te kraken. Google kan dit centraal met al hun kennis kunnen weerstaan. Ik verwacht al (jaren) dat een online OS (besturingssysteem) de oplossing is van veel problemen, zoals ransomware, achterlopende updates, versie verschillen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2017 18:19 Jorrit
  @digibieb Chromebooks kunnen een goed alternatief zijn, maar de mogelijkheden zijn echter wel beperkt, gezien je (bijna) alleen maar in de cloud werkt. Een goede Linux-distro is dan wellicht een betere optie. Verder heb je het ook over een online OS. Dat zou leuk zijn, maar de offline marketingstrategie van Microsoft is voor hun winstgevender, want als iemand nog een oud Windows-OS gebruikt, zal diegene misschien een nieuwe Windows kopen, waarmee MS weer geld verdient. Voorlopig zal dit waarschijnlijk (en deels ook helaas) niet gebeuren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2016 17:27 Kasander
  Ik heb onder andere een Linux-laptop waar enkele gedeelde schijven aan hangen. Worden die ook aangetast?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2016 22:15 Anoniem
  Gewoon ouderwets handmatig backuppen op een niet permanent aangesloten apparaat, incl. een OS disk- of systeem partitie image, incl. MBR. Vroeger op DVD'tjes, heden op een externe USB drive. Deze policy gebruik ik al jaren. Daarnaast nog alle "precious shit" via FTP op de server bij m'n provider en foto-video via Picasa-google photo. Dit bovenstaande vergt discipline en daar ontbreekt het vaak aan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2017 10:13 Herke Jan
  Is er geen optie dat windows je expliciet vraagt wanneer een bestand van de gebruiker wordt overschreven? (Dus niet wanneer eentje wordt aangemaakt, alleen wanneer een bestand wordt veranderd of zomaar verwijderd). Dat lijkt me een sterke rem op dit soort software.
  Of dat deze vraag alleen wordt gesteld wanneer er veel bestanden van de gebruiker worden gemodificeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2017 18:21 Jorrit
  @herke-jan Waar het om gaat bij ransomware, is dat de bestanden vaak adminrechten hebben verkregen. Hiermee kunnen ze doen wat ze willen, en gezien die beveiliging in W10 standaard al lager is, heeft het geen zin.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2017 15:38 ConnyDarling
  Hoe zit het met de kwetsbaarheid van Apple systemen, MacOs en IOS?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2017 15:10 Joris Peterse
  iOS is vrij lastig te infecteren met ransomware, omdat apps de toegang niet krijgen tot de cruciale bestanden en ransomware niet zogauw in de streng gecontroleerde App Store verschijnt. Een Mac is wel kwetsbaar, daar kun je het beste ook een virusscanner voor gebruiken. Ransomware voor Macs zijn echter zeldzamer, omdat de gebruikersaantallen veel lager liggen dan Windows.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2017 22:39 Dilbert_ct
  Daarom bekijk ik mijn e-mail altijd op mijn tablet en alle adressen gaan via Gmail.
  Het meeste kun je heel goed doen op een android systeem, houdt je systeem up to date.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2017 10:26 Kees_L
  Een paar tips:
  - Bewaar je foto's gewoon op je sd-card en archiveer deze of hergebruik de sd-card pas als je de foto's op een externe harddisk en liefst ook een dvd hebt gezet.
  - Heeft je computer USB3, zorg dan voor een USB3 externe harddisk, het snelheidsverschil is groot.
  - Vertrouw nooit op een backup op een usbstick, voor je het beseft hergebruik je deze weer voor iets anders en is je backup weg.
  - Wissel eens van computer dan besef je welke gegevens belangrijk zijn omdat je die op de andere computer mist. Dat zijn dus ook de gegevens die je veilig moet stellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 oktober 2017 10:54 sjoerddejong
  Met vBoxxCloud is ransomware sowieso geen gevaar meer. Als de ransomware nog door de filters heen komt zijn al je bestanden terug te zetten met een algehele rollback :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.