Zo beheer je een SSD-schijf

Door: chris-hoffman | 22 april 2014 11:39

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

We overdrijven niet als we zeggen dat SSD-schrijven geweldig zijn. Als je op je computer nog steeds een mechanische schijf gebruikt, zal je een grote snelheidsboost krijgen door te upgraden naar een solid-state drive (SSD). Een solid-state drive versnelt alles waar schijftoegang voor nodig is.

Maar SSD's zijn nog geen perfecte vervanger voor een mechanische harde schijf, vanwege de veel hogere prijs per gigabyte in vergelijking met traditionele schijven en een aantal unieke eigenaardigheden. Lees verder voor tips en trucs om het meeste uit je supersnelle SSD te halen.

Plan wat waar komt

Kort gezegd, een SSD is (doorgaans) een snellere maar kleinere schijf, terwijl een mechanische harde schijf groter maar trager is. Je SSD zou je Windows systeembestanden, geïnstalleerde programma's, en games die je momenteel speelt bevatten.

Als je daarnaast een mechanische harde schijf in je PC hebt zitten, moet je daarop je grote mediabestanden, productiviteitsbestanden, en andere bestanden die je niet vaak gebruikt opslaan. Harde schijven zijn een ideale plek voor je MP3 verzameling, Documents map, en al die videobestanden die je geript hebt door de jaren heen, omdat ze niet echt voordeel halen uit de snelheid van een SSD.

Verplaats programma's en games

Je wilt waarschijnlijk de meeste programma's op je SSD hebben zodat ze supersnel zullen laden, hoewel grote programma's die je nauwelijks gebruikt beter geschikt zijn voor een tragere mechanische harde schijf.

Wanneer je een programma installeert kun je eenvoudig kiezen op welke schijf het moet komen te staan: Selecteer gewoon een installatielocatie op een andere schijf.

Het is vaak lastiger om programma's achteraf te verplaatsen. Sommige programma's kunnen eenvoudig verplaatst worden - zo kun je de volledige Steam map naar een nieuwe schijf verplaatsen en het Steam.exe bestand laten om het te openen. De meeste programma's geven echter foutmeldingen als je hun map naar een andere locatie probeert te verplaatsen. Je moet het programma verwijderen en opnieuw op installeren op de nieuwe locatie, of symbolische links gebruiken.

Symbolische links (of "symlinks") stellen je in staat om een directory te verplaatsen terwijl je Windows doet geloven dat hij zich op de originele locatie bevindt. Met deze truc kun je je geïnstalleerde programma's en games zonder veel gedoe verplaatsen. Stel, je hebt een game geïnstalleerd in C:\Game. Je zou dan de map naar D:\Game kunnen verplaatsen en een symlink creëren die van C:\Game naar D:\Game verwijst. Telkens wanneer een snelkoppeling, registeritem, of wat dan ook naar C:\Game op zoek gaat, zal het systeem het transparant naar D:\Game doorsturen. De symlink is gewoonweg een pointer die zegt "hee, kijk hier eens", zodat het programma geen ruimte op je SSD in beslag neemt.

Gebruik het mklink commando in een Command Prompt venster om een symbolische link aan te maken. (Zoek naar cmd.exe in de Run tool van Windows om het Command Prompt te starten.) Als je een link buiten je gebruikersmap wilt aanmaken, zul je een Command Prompt venster moeten openen als Administrator. Om C:\Voorbeeld naar D:\Voorbeeld te verplaatsen zou je de map C:\Voorbeeld naar D:\Voorbeeld verplaatsen met Windows Explorer. Vervolgens geef je het volgende commando: mklink /d C:\Example D:\Example

Organiseer Windows systeemmappen

Je belangrijkste mappen met gebruikersgegevens kunnen eenvoudig verplaatst worden. Om je Videos map van je systeemschijf, een SSD, naar een mechanische harde schijf te verplaatsen, ga naar de Videos map - deze staat in je gebruikersmap in C:\Users\NAAM. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Properties, open het tabblad Location en selecteer een nieuwe locatie voor de map. De Videos map zal nog steeds als C:\Users\NAAM\Videos verschijnen en onderdeel uitmaken van je Videos library, maar de inhoud is op de andere schijf opgeslagen. Dit werkt ook voor je Music, Pictures, Documents, en Downloads mappen.

Je kunt ook de schijf kiezen waarop Windows zelf geïnstalleerd wordt - je wilt het op je SSD hebben staan voor supersnelle systeemprestaties. Als je de PC helemaal met een schone lei instelt en Windows zelf installeert, klik dan tijdens de installatie op de optie Custom en kies je SSD als de bestemming. Als je pas later een SSD koopt, kun je je Windows installatie naar een nieuwe schijf verplaatsen met een programma om je schijf mee te klonen, of installeer Windows opnieuw (nadat je alles geback-upt hebt, natuurlijk).

10 Reactie(s) op: Zo beheer je een SSD-schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 april 2014 08:23 Anoniem
  Vraagje, ik ben van plan om een SSD schijf te kopen en daar mijn Windows erop te zetten.
  Is het misschien mogelijk dat ik de hele c schijf waar ik nu mee werk, over te zetten op deze SSD schijf, zodat ik geen enkel verlies van welke bestanden ook heb?
  Met groet,

  Sjef van Kuijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 08:33 Anoniem
  Sjef,

  Ja, op Youtube staan daar instructiefilmpjes over.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 10:44 Anoniem
  @Sjef,

  Dit is simple met een backup of cloningtool, alleen je moet er rekening mee houden dat de meeste pc's grote harde schijven bevatten, en de SSD mogelijk niet groot genoeg is om de hele HDD te kopieren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 10:58 Anoniem
  Bij het verplaatsen van de Windows systeemmappen is het belangrijk dat je niet naar de root van je schijf verplaatst.
  Ervan uitgaande dat C de SSD (met Windows erop) is en D de HDD is waar we alle losse data op gaan zetten, moet het volgende worden gedaan:

  Maak voor de te verplaatsen systeemmappen (bijv. Documenten, Muziek, Downloads, Videos, Afbeeldingen) mappen met dezelfde naam aan op de D schijf. Deze mappen hebben allemaal het soortgelijke pad:
  D:\Documenten

  Waarbij "Documenten" natuurlijk ook de andere namen kan zijn.
  Als we dit hebben voltooid kunnen we de mappen op de C schijf, te vinden onder C:\Users\NAAM\ gaan verplaatsen zoals hierboven aangegeven via het tabblad Locatie.

  Stel dat we de map Documenten gaan verplaatsen, dan moeten we ervoor zorgen dat in het invulbalkje op het tabblad Locatie het volgende pad staat:

  D:\Documenten

  Als we dit bevestigen en ook de waarschuwing van Windows bevestigen dan wordt de map Documenten verplaatst en VERVANGT deze de aangemaakte map op de D schijf.

  Maken we geen specifieke mappen aan voor de te verplaatsen mappen en vullen we als pad enkel D:\ in, dan is de toekomstige situatie heel vreemd. Deze zal ongeveer uitzien als:

  Documenten\D:\

  Waarbij dus de D schijf als het ware verplaatst is IN de map Documenten.

  Wat de reden van dit euvel is heb ik nooit kunnen ontdekken….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 16:46 Anoniem
  Hoe zit het met een image van win terugzetten dan word toch de hele part.
  of de SSD overschreven , zodat hij eerder defect is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2014 08:55 Anoniem
  Is het TRIM ook van toepassing op MAC ssd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2014 12:33 Anoniem
  Zou iemand kunnen vertellen hoe je de standaard installatiemap in windows (incl.8.1) op de juiste manier in het register kunt wijzigen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2014 21:03 Anoniem
  Hello mijn ssd is mijn c schijf en mijn harde schijf als data E wrm is dat zo? ik heb een acer aspire predator g5920, alvast bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2016 13:47 basss09
  Ik heb een SSD in m'n laptop en een HDD in de DVD-driver. Maakt het voor de kwaliteit van games (via Steam) nog uit of ik dit opsla op de SSD of de HDD? Ik snap het namelijk niet helemaal zoals het in dit artikel wordt beschreven. Uitgangspunt is dat ik zo optimaal mogelijk gebruik maak van de SSD en als het kan zoveel mogelijk op de HDD zet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juli 2016 22:04 JV
  Mappen Videos, Music, Pictures, Documents, en Downloads op de aangegeven manier verplaatst en dat ging zonder veel problemen.
  Geef alleen wel de map waarheen je Videos verplaatst ook de naam Videos, de map waarheen je Documents verplaatst de naam Documents enz. Zo worden de nieuwe mappen namelijk zichtbaar in de Verkenner, ook als je ze een andere naam zou hebben gegeven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.