Zo houd je Windows 10 fris en schoon

Door: ignace-de-groot | 18 november 2015 12:34

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wellicht is ook op jouw pc Windows 7 of 8 intussen ingeruild voor Windows 10. Die overstap hoort vlekkeloos te verlopen, maar het kan gebeuren dat sommige hardware toch niet naar behoren werkt of dat er overtolligheden op je systeem staan. Wij zetten je vernieuwde systeem weer op de rit.

Tip 1 - Terugrol

We gaan ervan uit dat je, zoals zoveel andere gebruikers, via de gratis upgrade van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 bent overgestapt. In de meeste gevallen gebeurt die overstap vlekkeloos, maar wat als je toch niet tevreden bent met die upgrade en je liever terugkeert naar je vorige Windows-versie? Dat hoort in principe probleemloos te kunnen. Open het Windows-startmenu en kies Instellingen. Klik op Bijwerken en beveiliging en ga naar de rubriek Systeemherstel. Als het goed is, tref je hier de optie Terug naar Windows 8.1 (of 7) aan. Let wel, deze optie is slechts één maand lang beschikbaar na je initiële update naar Windows 10. Als je wilt terugkeren naar je vorige Windows-installatie, druk dan op de knop Aan de slag en volg de verdere instructies.

Tip 1 - Keer je Windows 10 (voorlopig) toch liever weer de rug toe?

Tip 2 - Herstel

Is de upgrade goed verlopen, maar heeft er zich naderhand iets voorgedaan waardoor Windows 10 toch niet lekker of betrouwbaar meer werkt, dan kun je ook het ingebouwde Systeemherstel aanspreken (zie ook tip 1). Deze keer druk je bij de bovenste rubriek Deze pc opnieuw instellen op de knop Aan de slag. Je krijgt dan twee keuzes te zien: Mijn bestanden behouden of Alles verwijderen. In het eerste geval worden apps en de bijhorende instellingen verwijderd, maar je persoonlijke databestanden blijven behouden. Ben je toch niet helemaal gerust in dit hele proces, dan kun je natuurlijk zelf ook eerst een back-up maken (zie tip 3). In het tweede geval gaan ook je eigen data en instellingen voor de bijl en is het resultaat een verse Windows 10-installatie.

Tip 2 - Systeemherstel: een (nood)oplossing als Windows plots niet meer lekker loopt.

Tip 3 - Schijfback-up

Is je pc inderdaad aan systeemherstel toe, maar vertrouw je Windows niet helemaal als het aankomt op het behoud van je databestanden, dan kun je natuurlijk eerst zelf een back-up maken. Een degelijke en gratis tool is EaseUS Todo Backup Free, waarmee je zowel een gerichte databack-up als een complete image van één of meerdere partities kunt maken. Ook wanneer je voor een partitieback-up kiest, blijft het mogelijk die als een virtuele schijf te koppelen zodat je de geback-upte gegevens alsnog als individuele bestanden kunt benaderen en die desgewenst kunt terugzetten: open het menu Tools, kies de optie Mount/unmount en selecteer de gewenste partitieback-up.

Tip 3 - In EaseUS Todo Backup laten images zich ook als virtuele schijven koppelen.

Tip 4 - Schone installatie

Een verse installatie van Windows 10 levert haast per definitie een schonere installatie op dan een upgrade vanaf Windows 7 of 8.1 en er wordt ook minder opslagruimte verbruikt. Meteen voor zo'n installatie kiezen, bijvoorbeeld met behulp van de Media Creation Tool, in plaats van je oude Windows-installatie te upgraden lukt echter niet, tenzij je al over een geldige licentie voor Windows 10 beschikt.

Het is echter wel mogelijk een schone installatie uit te voeren nádat je je Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 hebt geüpgraded. Immers, bij zo'n upgrade controleert de installer of je over een legitieme Windows-installatie beschikt, en zal die automatisch je pc activeren voor gebruik met Windows 10. Je ontvangt weliswaar geen productsleutel, maar (de hardware van) je pc wordt bij Microsoft geregistreerd.

Tip 4 - Windows 10 meteen schoon installeren lukt niet tenzij na een eerder uitgevoerde upgrade (of met een licentiecode).

Voer je naderhand alsnog een schone installatie van Windows 10 uit op diezelfde computer, dan controleren de Microsoft-servers of het om een reeds geregistreerd toestel gaat. Is dat inderdaad zo, dan hoort de schone installatie van Windows 10 zich netjes te (re)activeren.

5 Reactie(s) op: Zo houd je Windows 10 fris en schoon

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2015 11:17 Anoniem
  Hallo,
  In windows 10 wordt de ethernet-controller niet gevonden geel ? teken.
  Kan je mij helpen.
  Vr.groet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2015 14:50 Anoniem
  Met Windows 10 wordt je bijna automatisch geleid om een Google account te openen. Als dit ingesteld is kun je alleen met een paswoord de pc starten. Hoe kom je hier weer vanaf, want bij een vergeten paswoord is er geen escape naar bypass of eennieuw paswoord aanvragen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2015 09:39 Anoniem
  Wil automatische updates uitschakelen/uitstellen.
  Deze PC gaat mee op reis en updates via de GSM verbinding kost handen vol geld zeker in het buitenland.
  Hoe te doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 december 2015 21:50 Anoniem
  Ik heb hetzelfde probleem met opstarten; ik moet een password gebruiken. om de PC op te starten. Belachelijk. Ik wil daar ook graag vanaf.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 maart 2016 10:28 Anoniem
  Een Back-up dient men altijd op een onafhankelijk medium te maken om zo te voorkomen dat men de data kwijt is als de HDD defect raakt. En gelooft U mij, dat gebeurd vaak !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.