Zo kun je miniaturen herstellen of verwijderen in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 11 december 2020 09:14

How To

In plaats van de standaard pictogrammen voor documenten te gebruiken, maakt Windows 10 hele kleine weergaven van afbeeldingen of documentinhoud. Helaas raken die miniaturen af en toe beschadigd en soms zorgen ze dat je computer heel sloom de inhoud van bepaalde mappen laat zien. Dit kun je eraan doen.

Beschadigde miniatuurcache

Om het systeem niet telkens opnieuw de miniaturen te laten aanmaken, bewaart Windows die plaatjes in een speciaal databasebestand die we de miniatuurcache noemen. Helaas zie je soms foute of zelfs vervormde miniaturen. Dat betekent dat door een bug of een hardware-probleem de miniaturen in de cache beschadigd zijn. Het beste wat je dan kunt doen, is de volledige cache met miniaturen verwijderen en toestaan dat Windows de defecte miniaturen opnieuw aanmaakt wanneer je de volgende keer de computer opstart.

Hier zijn vier miniaturen beschadigd.

Schijfopruiming

Om de miniatuurcache in Windows 10 te wissen, heb je het programma Schijfopruiming nodig. Open het menu Start en typ “Schijfopruiming”. In de lijst van Schijfopruiming zie je verschillende gegevens die Windows heeft opgeslagen en die je veilig kunt verwijderen.

Als je alleen de cachebestanden van de miniaturen wilt wissen, zorg je dat alleen het vakje naast Miniaturen is aangevinkt. Klik op OK. Een pop-up vraagt of je zeker bent dat je deze bestanden wilt verwijderen. Bevestig je keuze. Even later zie je de voortgang van de verwijdering. Herstart je computer en je zult merken dat de juiste miniaturen opnieuw zullen verschijnen.

De miniatuurcache neemt op dit ogenblik 190 MB in beslag.

Snelheidswinst door pictogrammen

Als je merkt dat de Windows 10-miniaturen vaak niet goed werken, kun je ze uitschakelen. Vooral bij tragere computers of bij netwerkschijven die ontzettend veel foto’s of video’s bevatten, kan het navigeren irritant traag verlopen omdat Windows miniaturen moet opbouwen van deze bestanden. Hier kun je snelheidswinst halen door de miniaturen te deactiveren, zodat je alleen pictogrammen ziet.

Om de functie Miniaturen uit te schakelen ga je naar Windows Verkenner. In het tabblad Beeld klik je aan de rechterkant op Opties. In het dialoogvenster dat volgt, selecteer je het tabblad Weergave. En dan plaats je een vinkje bij Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen. Bevestig je keuze met OK. Open een map om de instelling te testen. Je zou nu uitsluitend de standaardpictogrammen moeten zien. Wanneer je van gedachte verandert, zet je deze optie weer uit.

Voortaan zie je uitsluitend de pictogrammen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je miniaturen herstellen of verwijderen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.