Zo maak je een back-up van het Windows-register

© PXimport

Zo maak je een back-up van het Windows-register

Geplaatst: 7 juli 2014 - 07:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Ignace de Groot

Regelmatig noemen we de mogelijkheid om een bepaalde systeemaanpassing te doen via een registerwijziging. Omdat ondoordachte registerwijzigingen tot grote problemen kunnen leiden, laten we zien hoe je een back-up kunt maken van het Windows-register (of delen daarvan).

Back-up via Register-editor

Start de Windows Register-editor door als administrator Windows-toets+R in te drukken en het commando regedit uit te voeren. Ga in de Register-editor naar het menu Bestand / Exporteren. Onderaan het dialoogvenster kies je vervolgens de optie Alles. Zoek een geschikte locatie en bestandsnaam en laat bij Opslaan als de optie Registerbestanden (*.reg) geselecteerd. Bevestig met Opslaan. Houd er rekening mee dat zo'n bestand gemakkelijk een paar honderd MB groot kan worden.

 

© PXimport

Een registerback-up als export in de Register-editor.

Selectieve back-up

Het is ook mogelijk één enkele sleutel te back-uppen. Je zorgt eerst dat je de (sub)sleutel hebt geopend en geselecteerd voordat je Bestand / Exporteren kiest. Controleer of onderaan het dialoogvenster de juiste subsleutel staat ingevuld. Selecteer deze optie en sla vervolgens het reg-bestand op. Zo'n reg-bestand is perfect leesbaar in het Windows Kladblok.

Dat is niet het geval als je bij Opslaan als als back-uptype Registercomponentbestanden kiest. Er is nog een ander verschil: stel, je back-upt een registersleutel in de vorm van een reg-bestand en naderhand creëer je één of meer waarden of subsleutels binnen die sleutel. Wanneer je die back-up vervolgens terugzet (zie stap 3) zullen je nieuwe waarden en subsleutels blijven bestaan. Dat is echter niet het geval wanneer je een back-up terugzet van het type registercomponentbestanden. Wat natuurlijk ook altijd kan, is een back-up van beide types te maken.

 

© PXimport

Er bestaan belangrijke verschillen tussen een registerbestand en een registercomponentbestand.

Back-up terugzetten

Een back-up moet je natuurlijk ook kunnen terugzetten. In geval van een reg-bestand gaat dat zeer eenvoudig. Het volstaat op dit bestand te dubbelklikken en (tweemaal) met Ja te bevestigen.

Of je klikt het bestand met de rechtermuisknop aan en kiest Samenvoegen. Een back-up van het componenttype zet je op een andere manier terug. Start de Register-editor, kies Bestand / Importeren, stel het uitklapmenu in op Registercomponentbestanden, selecteer het juiste bestand en bevestig met Openen / Ja / OK.

 

© PXimport

Een 'registercomponentbestand': bij het terugzetten worden nieuwe waarden en subsleutels verwijderd.

Complete back-up

De in stap 1 genoemde manier van back-uppen stelt niet álle registeronderdelen veilig. Dat kan wél met behulp van ERUNT, een wat oudere tool die ook nog in Windows 7 en 8 werkt. ERUNT laat zich het makkelijkst installeren en aansturen via de versie ERUNTgui. We raden je wel aan eerst het bijhorende readme.txt-bestand door te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten