Zo schakel je het vergrendelscherm uit in Windows 10

Door: Martin Gijzemijter | 24 november 2020 13:45

How To

Wanneer je Windows start, kom je allereerst terecht in het vergrendelscherm/aanmeldscherm, waarna je moet inloggen met je wachtwoord of pincode. Veilig, maar natuurlijk ook een beetje irritant als je de enige persoon bent die toegang heeft tot die computer. Zeker wanneer je computer op stand-by springt als je wat drinken gaat halen. Gelukkig zijn er manieren om dit scherm te omzeilen.

Opstarten zonder aanmeldscherm

We vinden het in elke situatie verstandig om in te loggen met wachtwoord, maar kunnen ons voorstellen dat je het irritant vindt. Als niemand anders toegang heeft tot je pc, weet dan dat je automatisch kunt inloggen. Je doet dit door op Start te klikken en netplwiz te typen. In het venster dat verschijnt, verwijder je het vinkje bij de optie Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om deze computer te kunnen gebruiken. Vervolgens klik je op Toepassen en geef je de gebruikersnaam en het wachtwoord in van de gebruiker die automatisch ingelogd moet worden. Wanneer je de pc herstart, wordt de betreffende gebruiker automatisch ingelogd.

Let op: deze functie werkt niet meer in de laatste update van Windows 10 met versienummer 20H2, oftewel de oktober 2020-update van het besturingssysteem. Heb je echter automatisch inloggen al ingesteld in een oudere versie van Windows 10, dan blijft dit wel actief in de laatste update.

Via een kleine aanpassing log je voortaan in zonder aanmeldscherm.

Vergrendelscherm (Windows Home)

Wanneer je de enige persoon bent die toegang heeft tot je pc, en je gaat even een paar minuten iets anders doen, dan is het best irritant dat je daarna weer moet inloggen met je wachtwoord omdat je pc op stand-by gegaan is. Ook dit kun je omzeilen, alleen moet je daarvoor in Windows Home iets aanpassen in het Windows Register. Daar plaatsen we altijd een waarschuwing bij: als je configuratie om één of andere reden afwijkt, bijvoorbeeld door software, kan een kleine wijziging in het register problemen veroorzaken. Als je twijfelt, of niet helemaal zeker bent wat je moet doen, doe dan niets, want je kunt Windows er écht mee beschadigen. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een bestand voor je voorbereid dat deze wijziging voor je doorvoert en een bestand om de wijziging weer ongedaan te maken. Wanneer je het bestand DisableLockScreen.reg uitvoert in Windows 10 Home, zal het vergrendelscherm je niet meer lastigvallen. Je downloadt deze bestanden hier.

Vergrendelscherm (Windows Pro)

In Windows 10 Pro is het ook mogelijk om het vergrendelscherm uit te schakelen, maar daarvoor is geen wijziging in het Register nodig. Navigeer via Start naar het Configuratiescherm en zoek op groepsbeleid. Klik nu op Groepsbeleid bewerken. Dubbelklik op Beheersjablonen en daarna op Configuratiescherm. Klik nu op Vergrendelingsscherm niet weergeven en daarna op Inschakelen.

3 Reactie(s) op: Zo schakel je het vergrendelscherm uit in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 februari 2019 16:35 jkb@brandesenvanruiten.nl
  Helaas: foutcode 404 bij het downloden van DisableLockScreen.reg
  Lijkt me wel handig want ik het het ned nodig.
  JKB
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2020 16:09 kandries
  @jkb@brandesenvanruiten.nl
  ik heb u het bestand gemaild.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 december 2020 11:09 Hidde1999
  Nu staat er bij dat deze funktie niet meer werkt na de laatste Windows update, is er een andere manier om Windows zonder wachtwoord op te starten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.