Zo verbeter je het microfoonvolume in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 25 augustus 2021 13:00

How To

Een online vergadering wordt een lijdensweg wanneer de ander je slecht verstaat, je voortdurend moet vragen om dingen te herhalen of als het lijkt of je stem vanuit de badkuip komt. Soms ligt het probleem bij het netwerk, maar heel vaak ligt de oorzaak bij je microfooninstellingen en die problemen kun je makkelijk verhelpen.

Tip 01: Apparaat checken

Het is een open deur, maar toch … Controleer altijd eerst de hardware. Heb je per ongeluk de knop Dempen op je headset ingedrukt en is de microfoon of headset correct aangesloten? Als je die mogelijkheden kunt uitsluiten, ga je naar het systeemvak in de rechterbenedenhoek van het scherm. Klik met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram en gebruik de opdracht Geluidsinstellingen openen. In Windows 10 kom je dan meteen in de Instellingen van het onderdeel Geluid. Daar zie je bij Invoer of je het juiste invoerapparaat aanspreekt. Als je bijvoorbeeld een headset gebruikt op je laptop, is het mogelijk dat het systeem de minder kwaliteitsvolle interne microfoon heeft geselecteerd in plaats van de headset. Hier kun je dat misverstand meteen rechtzetten. Nadat je de juiste microfoon hebt geselecteerd, kun je de microfoon testen. Een balkje geeft de gevoeligheid van het apparaat weer.

Tip 01 Aan de hand van een balkje kun je zien hoe gevoelig je microfoon is.

Probleemoplosser

In de instelling Geluid zit zelfs een knop Problemen oplossen, die automatisch zoekt naar conflicten en die zelfstandig herstelt. Je kunt de ingebouwde probleemoplosser voor audio ook uit het Configuratiescherm halen. Klik op de tool Probleemoplossing en selecteer Problemen met het opnemen van audio oplossen onder de rubriek Hardware en geluiden. De probleemoplosser werkt automatisch en aan het einde kun je een gedetailleerde rapport van de probleemoplossing opvragen.

Duid aan van welk apparaat je het probleem wilt oplossen.
Als het systeem altijd de verkeerde microfoon aanspreekt, los je dat op via de Instellingen

Tip 02: Eigenschappen

Daarna klik je op de blauwe link Apparaateigenschappen. In het volgende venster kun je de naam van de microfoon wijzigen en kun je het volume verhogen tot 100 procent. Ook is het mogelijk de gevoeligheid van dit apparaat te testen. Ga nog een beetje dieper het menu in en klik op de knop Extra apparaateigenschappen. Hier kom je bij de specifieke eigenschappen van de microfoon die je wilt gebruiken. Je kunt de microfoon een andere naam geven. Werk je met een headset, dan kun je in het tabblad Algemeen het pictogram van een microfoon veranderen in een afbeelding van een headset. Dat voorkomt misverstanden.

Tip 02 Je kunt de naam en het pictogram van het apparaat wijzigen om misverstanden te voorkomen.

Tip 03: Invoerapparaat

In Windows 10 bij de Instellingen / Geluid vind je bij Verwante instellingen het onderdeel Configuratiescherm Geluid. Je komt er ook door in het zoekvak van de taakbalk Configuratiescherm te typen en dan het item Geluid te openen. Gebruik het tabblad Opnemen. Hier vind je alle opnameapparaten en kun je hun instellingen aanpassen. Het standaard invoerapparaat herken je aan het groene vinkje en als je even in de vingers knipt, zie je hoe de groene balkjes naast de aangesloten microfoons reageren. In dit voorbeeld is dat de microfoon van een webcam en een usb-headset. Als je in dit panel merkt dat het systeem altijd de verkeerde microfoon aanspreekt, dan is dit de plaats om dat op te lossen. Selecteer de microfoon die het systeem standaard moet gebruiken en klik dan op de knop Als standaard instellen. Wanneer je hier jouw microfoon niet ziet, klik dan met de rechtermuisknop en vink dan de opties aan: Uitgeschakelde Apparaten weergeven en Niet-aangesloten weergeven. Veronderstel dat je de microfoon van de webcam op non-actief wilt zetten, dan kun je vergissingen vermijden door erop te klikken met de rechtermuisknop en de functie Uitschakelen te selecteren.
Tip 03 Het is veilig om ook de uitgeschakelde apparaten weer te geven.

Tip 04: Microfoon instellen

Om het volume van de microfoon te verhogen dubbelklik je in het Configuratiescherm Geluid op de bewuste microfoon en dan open je op het tabblad Niveaus. Heb je een kwaliteitsmicrofoon, dan hoef je die niet op 100 procent in te stellen, 80 procent is voldoende. Sommige microfoons hebben ook een Boost-instelling in dit venster. Het boostniveau is standaard ingesteld op 0,0 dB. Je kunt de schuifregelaar gebruiken om tot +40 dB te gaan. Controleer of de persoon met wie je communiceert je hierdoor beter kan horen. Houd er rekening mee dat als je het schuifje Microfoon en Microfoon Boost op maximaal zet, de mensen met wie je praat waarschijnlijk gezoem of storende achtergrondgeluiden zullen horen. Daarom houd je het volume beter op 80 procent.

Tip 04 Sommige microfoons hebben ook een Boost-instelling.
Je kunt de microfoonniveaus van bepaalde programma’s laten overrulen 

Tip 05: Exclusieve modus

Werkt je microfoon over het algemeen prima, maar treden de problemen uitsluitend op bij bepaalde programma’s, zoals Teams of Skype, dan kun je de microfoonniveaus van deze programma’s laten overrulen door algemene microfooninstellingen van het systeem. Klik met de rechtermuisknop in het venster Geluid op de microfoon die je wilt gebruiken. Daarna open je de Eigenschappen van deze microfoon en ga je naar het tabblad Geavanceerd. In de normale instelling kunnen programma’s de microfooninstellingen zelf aanpassen. In deze situatie kun je dat beter uitschakelen. Haal dus de vinkjes weg bij de twee opties van Exclusieve modus: Exclusief beheer van dit apparaat door toepassingen toestaan en Toepassingen in exclusieve modus voorrang geven. Doe dit alleen als je merkt dat er problemen zijn met de microfoon binnen een bepaald programma.

Tip 05 Bij problemen met een bepaald programma probeer je de exclusieve modus stop te zetten.

Machtigingen

Heb je net Windows 10 bijgewerkt en merk je dat het systeem je microfoon niet vindt? Probeer dan apps opnieuw toegang te geven tot de microfoon en controleer of hij daardoor weer werkt. Hiervoor ga je via Start naar Instellingen en open je het onderdeel Privacy. In de linkerkolom klik je op Microfoon in de groep App-machtigingen. Aan de rechterkant kun je bovenaan de toegang tot de microfoon inschakelen. Controleer of bij Apps toegang verlenen tot uw microfoon het schuifje ook op Aan staat. Daarna selecteer je de apps die toegang tot de microfoon krijgen. Zet ook de schakelaar bij Bureaublad-apps toegang verlenen tot uw microfoon op aan.

Welke apps krijgen toegang tot de microfoon?

Tip 06: Driver updaten

Verouderde audiostuurprogramma’s kunnen er ook de oorzaak van zijn dat je microfoon niet meer correct werkt. Tot slot moet je dus de drivers van de microfoon controleren. Klik met de rechtermuisknop op Start, zodat je Apparaatbeheer kunt openen. Daar begin je bij de groep Audio-invoer en uitvoer. Klik met de rechtermuisknop op de microfoon en selecteer Stuurprogramma bijwerken. Je kunt ook het stuurprogramma van de geluidskaart updaten door de sectie Besturing voor geluid, video en spelletjes te openen en dan te klikken op je geluidskaart. Ook daar werk je het stuurprogramma op dezelfde manier bij. Als de stuurprogramma’s voor de microfoon- en de geluidskaart zijn geüpdatet, start je de pc opnieuw en controleer je de volumeniveaus van de microfoon.

Tip 06 Vergeet niet te herstarten nadat je een stuurprogramma hebt bijgewerkt.

0 Reactie(s) op: Zo verbeter je het microfoonvolume in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.