Zo vind je de beste harde schijf

Door: Maikel Dijkhuizen | 28 januari 2014 10:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Kostbare oplossingen

Tip 09: SSD

Als je meer budget over hebt voor betere prestaties, kun je een SSD (Solid State Drive) overwegen. In tegenstelling tot normale 2,5inch- en 3,5inch-schijven hebben SSD's geen roterende onderdelen. Dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Een SSD is altijd in staat om opgeslagen data direct te vinden. Een normale harde schijf heeft hier meer tijd voor nodig, omdat die afhankelijk is van hoe snel de lees- en schrijfknop de gegevens op een roterende schijf terugvindt.

Omdat er in een SSD niets beweegt, is je pc muisstil. Bovendien vindt er geen wrijving plaats, waardoor het onderdeel weinig warmte afgeeft. Net als een harde schijf sluit je een SSD aan via een SATA-kabel op het moederbord. Om maximaal van een SSD te profiteren, is het belangrijk dat je moederbord de SATA 3-standaard ondersteunt. Alleen dan bereik je namelijk de maximale doorvoersnelheid die je SSD aankan. Hoewel de prijzen van SSD's dalen, is het prijsverschil vergeleken met normale harde schijven nog behoorlijk groot. Voor een exemplaar met 128 GB opslagcapaciteit betaal je ongeveer honderd euro.

Slim is om je besturingssysteem en programma's van een SSD te laden, terwijl je voor de opslag van mediabestanden een normale schijf gebruikt met meer opslagcapaciteit.

Tip 09 Een SSD is net zo groot als een 2,5inch-schijf.

Tip 10: Lees- en schrijftempo

Net als bij normale harde schijven is het verstandig om goed de specificaties van de beoogde SSD na te lopen. Let vooral op de lees- en schrijfsnelheid. Hoe hoger deze waarden zijn, hoe sneller het opslagmedium in je pc functioneert. Hiervoor is het wel belangrijk dat het moederbord de SATA3-standaard ondersteunt.

Zeker voor de opslag van grote hoeveelheden data is het zinvol om een SSD met een hoge schrijfsnelheid te kiezen. Je hoeft dan namelijk minder lang te wachten totdat alle bestanden zijn opgeslagen. Let bij notebooks verder ook op de dikte van de SSD, zodat je zeker weet dat het onderdeel in de behuizing past.

Tip 10 Werp bij SSD's altijd een blik op de maximale lees- en schrijfsnelheid.

Tip 11: Externe SSD

Durf je het niet aan om je bestaande schijf te vervangen voor een SSD? Er bestaan ook externe SSD's die je op een usb3.0-poort aansluit. Het voordeel hiervan is dat je de externe opslagdrager voor meerdere systemen gebruikt. Naast usb 3.0 verbind je sommige SSD's als alternatief via Thunderbolt. Met deze aansluiting presteert een externe SSD beter, al liggen de snelheden vergeleken met SATA 3 wel lager. Houd er rekening mee dat de meeste pc's en notebooks geen Thunderbolt-poort hebben. Onder meer iMacs van Apple en enkele notebooks van Lenovo zijn hiervoor geschikt.

Als je echt van de snelheid van SSD wil profiteren, ontkom je er overigens niet aan om een interne SSD in je systeemkast te monteren. Alleen op deze manier gebruik je namelijk het besturingssysteem vanaf deze snelle opslagdrager, waardoor je pc lekker vlot opstart. Een extern exemplaar is eigenlijk alleen interessant voor het geval je snel data wil overzetten naar verschillende systemen.

Tip 11 De LaCie Rugged is een voorbeeld van een externe SSD met een Thunderbolt-aansluiting.

Kooptips

Heb je interesse in een (externe) harde schijf of SSD? We hebben enkele kooptips voor je verzameld van producten die bij Computer!Totaal onlangs als beste zijn getest.

Transcend StoreJet Turbo 2TB (TS2TSJ35T3)

Deze externe 3,5inch-schijf van Transcend heeft een usb3.0-aansluiting, waardoor het mogelijk is om vlot data over te pompen. Dankzij een speciale back-upknop is het kinderlijk eenvoudig om back-ups op te slaan. Als je goed zoekt, schaf je deze externe schijf voor zo'n honderd euro aan.

Western Digital Black 2 TB (WD2002FAEX)

Wens je een snelle interne schijf met veel opslagcapaciteit? Dit 3,5inch-exemplaar van Western Digital past precies binnen dit plaatje. De schijf heeft een rotatiesnelheid van 7200 rpm en 64 MB cachegeheugen. Ideaal dus om lekker vlot bestanden op te slaan en te laden. Het 2TB-model is verkrijgbaar voor ongeveer 135 euro.

Samsung 840 Series Pro 128 GB (MZ-7PD128BW)

Samsung maakt momenteel de vlotste SSD's. Als je een exemplaar van de 840 Series Pro in je computer monteert, ben je verzekerd van een supersnel systeem. De 128GB-versie koop je voor ongeveer 120 euro bij verschillende webshops.

7 Reactie(s) op: Zo vind je de beste harde schijf

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 januari 2014 14:03 Anoniem
  Jammer dat de Hybrid drives niet worden uitgelicht…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 12:14 Anoniem
  Volgens mij is het plaatje van de USB3 connector niet goed. Hier wordt de connector op de externe harde schijf getoond, maar als je op je eigen computer wilt kijken of je een USB3 poort hebt, dan moet je natuurlijk op de computer zoeken naar een blauwe poort en die ziet er anders uit. Eigenlijk gewoon hetzelfde als een normale USB maar dan blauw.

  Verder is het handig om je te realiseren dat indien je een externe harde schijf met een voeding koopt, dat je die voeding dus ook altijd mee moet slepen als je bijvoorbeeld eens je vakantiefoto's bij je oma wilt gaan laten zien of zoiets… Ik zou zelf altijd eentje ZONDER externe voeding kiezen. De mindere snelheid neem ik dan voor lief (en is wat mij betreft echt geen enkel probleem).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 12:19 Anoniem
  De kooptips lijken me niet de juiste keuze voor resp. de beste externe hd, interne hd en ssd. Het zijn goede producten, maar voor minder geld kun je producten kopen die beter bij een gewone thuisgebruiker passen en kwalitatief net zo goed zijn, maar goed, er moet natuurlijk ook geld verdiend worden met zo'n artikel dus een stukje gesponsord mag ik niet afkeuren…
  Heb je voor een SATA3 eigenlijk ook een speciale SATA3 kabel nodig, of gaat een SATA2 net zo snel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2014 17:59 Anoniem
  Heb gewoon XP gekloond op een SSD en wat een verschil. OS start in 30 seconden op en progjes sarten binnen een paar seconden op en ik gebruik hier nog een geen SATA3. Ik zit wel dicht bij de max. schrijfsnelheid maar de leessnelheid is maar de helft omdat het moederbord geen AHCI ondersteunt anders was het nog sneller geweest.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2014 13:13 Anoniem
  Reactie op bovenste Gast (30 januari 17:59):
  XP moet je niet op een SSD schijf draaien, dan gaat de SSD schijf erg snel stuk. Je zult in combi met een SSD ook voor een andere OS moeten kiezen (Win 7 of hoger)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2015 19:01 Anoniem
  Bedankt voor die artikel! Super nuttig!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 januari 2016 06:14 Anoniem
  wie is gast
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.