Zo zie je welke apparaten verbonden zijn met je netwerk

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 december 2021 15:14

How To

Veel apparaten in huis maken tegenwoordig verbinding met jouw netwerk. Het kunnen er op een gegeven moment zoveel zijn, dat je het overzicht kwijtraakt. En dat is geen goed teken, want wellicht zijn er apparaten verbonden die je helemaal niet kent. Dan wordt het tijd om actie te ondernemen.

Wil je meer leren over je thuisnetwerk? Bekijk dan onze Cursus Netwerkbeheer.

01 Verbonden apparaten

De modem/router-combinatie weet aan de hand van IP-adressen precies welke apparaten er op het netwerk zijn aangemeld. Surf naar het IP-adres van de router, in veel gevallen is dat http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1. Log vervolgens met een gebruikersnaam en wachtwoord in op het beheerpaneel.

Weet je de gegevens niet, kijk dan in de handleiding van het apparaat. Als het goed is, vraag je ergens in het menu een lijstje met IP-adressen van aangesloten apparaten op. Bij Cisco-routers navigeer je hiervoor bijvoorbeeld naar Setup / Lan Setup / Connected Devices Summary. Achter het IP-adres staat doorgaans ook de apparaatnaam vermeld. Bij Ziggo ga je naar Verbonden apparaten en kun je eventueel op Verversen klikken om een actueel overzicht te krijgen van alle apparaten die zijn verbonden met je netwerk.

Handig is dat je precies kunt zien of de apparatuur via ethernet of wifi is verbonden. Zijn er allemaal onbekende IP-adressen en namen te zien? Hoog tijd om actie te ondernemen!

Je controleert eenvoudig of er indringers op het netwerk aanwezig zijn.

02 SoftPerfect Wifi Guard

In eerdere artikelen noemden we het programma Wireless Network Watcher, waarmee je van ieder apparaat het IP-adres, MAC-adres, de fabrikant en de apparaatnaam ziet. Het is een fantastisch programma dat je onmiddellijk rust biedt wanneer je ontdekt dat alles op je netwerk in orde is. Of je ontdekt natuurlijk dat er wél wat aan de hand is. Het programma kan je dan verder niet helpen, maar je weet dan in ieder geval dat je onmiddellijk je wifi-wachtwoord moet veranderen en het modem of de router moet herstarten.

Daarom noemen we dit keer SoftPerfect Wifi Guard, omdat dit programma razendsnel ziet of er vreemde apparaten in het netwerk zijn aangemeld. Het programma was altijd gratis te gebruiken, maar nu moet je een licentie aanschaffen. Je kunt een proefversie van SoftPerfect Wifi Guard gratis downloaden, maar dan zie je slechts maximaal vijf apparaten die verbonden zijn aan je netwerk. Wil je alles zien, dan moet je een licentie kopen van krap 20 euro. Wie goed zoekt, vindt op het internet echter nog oudere versies van de tool, die wél volledig en kosteloos zijn te gebruiken. 

Met SoftPerfect Wifi Guard houd je op die manier continu in de gaten of er geen indringers op het netwerk aanwezig zijn. Surf naar de website en download het programma naar je pc. Je vindt de downloadlink door helemaal naar beneden te scrollen. Er zijn versies voor Windows en Mac OS X beschikbaar. Na de installatie verschijnt automatisch het instellingenvenster in beeld. Selecteer de juiste netwerkadapter en bepaal na hoeveel tijd Wifi Guard het netwerk moet controleren op indringers. Bevestig met OK en klik daarna op Scan nu.

Na een paar seconden duikt er een lijstje op met apparaten die actief zijn in je netwerk. Naast het IP-adres en de apparaatnaam zie je ook precies wie de leverancier is. Handig is dat je bij bekende apparaten aangeeft dat je de eigenaar bent. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het IP-adres en kies voor Eigenschappen. Zet een vinkje voor Deze computer of dit apparaat is bekend voor mij en bevestig met OK.

Vraag jezelf ook af of een apparaat daadwerkelijk verbonden dient te zijn met je netwerk. Denk aan je e-reader of een smart-tv terwijl je een Chromecast hebt. Schakel apparaten uit.

Sommige apparaten staan constant aan, zelfs als je ze niet gebruikt en sommige gevallen hebben ze niet eens een uitknop, waaronder Sonos-speakers. Zet deze dan achter een schakelaar, waardoor je deze apparaten hard uit kunt zetten door ze niet meer van stroom te voorzien. Zo staan ze echt uit, en kan niemand er gebruik óf misbruik van maken.

Met SoftPerfect Wifi Guard zie je meteen of er onbekende apparaten op het netwerk zijn aangemeld.

8 Reactie(s) op: Zo zie je welke apparaten verbonden zijn met je netwerk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 juni 2014 12:23 Anoniem
  De SoftPerfect Wifi Guard lijkt me handig, maar mijn AVG-virusscanner vertrouwt het niet. Ik dus ook niet…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2014 14:07 Anoniem
  Ook door Norton als verdacht aangemerkt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2014 09:46 Jeroen de Jager
  Dat komt waarschijnlijk door het soort acties dat dit programma doet. VirusTotal vindt niets: http://bit.ly/1rt8xI6
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2014 14:03 Anoniem
  op je modem kun je zien wat er verbonden is.
  en je kunt alleen bekende toestaan en de rest blokkeren :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2014 12:53 Anoniem
  Als je het ip adres niet weet, kun je dat vinden via de command prompt en het ipconfig commando. Dat ziet er dan zo uit:
  C:\Users\Henkipconfig
  Windows IP-configuratie
  Draadloos LAN-adapter voor Draadloze netwerkverbinding:
  Verbindingsspec. DNS-achtervoegsel: lan
  IPv4-adres. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.93
  Subnetmasker. . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
  Standaardgateway. . . . . . . . . : 192.168.1.254

  De Standaardgateway is dan het ip adres.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2021 19:37 merlin_thegreat
  SoftPerfect Wifi Guard is niet meer gratis.
  In hun changelog staat het volgende:
  2017-07-01: WiFi Guard is now commercial software. To facilitate its further development, we introduced a licence fee.

  Je krijgt nu een DEMO versie die maar 4 apparaten behandelt in het overzicht. De overige apparaten worden onvolledig getoond.
  Je kan de oudere versie die WEL freeware is mogelijk nog wel ergens vinden.

  UPDATE:
  De laatste FREEWARE versie 1.07 kan je downloaden via softonic: https://en.softonic.com/download/softperfect-wifi-guard/windows/post-download/v/1.0.7
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2021 17:51 GeePee
  'Advanced IP Scanner' [Freeware] doet - denk ik - hetzelfde. Maar je mág doneren…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2021 14:59 Kasander1
  Even over dat SoftPerfect Wifi Guard. Op de eerste plaats is het niet gratis! Daarbij staat in de tekst van dit artikel dat het ook voor Linux is. Nou, niet dus!

  Dat zijn twee redenen om dit product helemaal over te slaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.