Dit zijn de beste smartphones van MWC 2017

Door: Daan Doedens | 03 maart 2017 07:15

Review

Eind februari en begin maart zijn voor liefhebbers van smartphones altijd een tikkeltje speciaal. Op het Mobile World Congress worden dan namelijk de nieuwste telefoons uit de doeken gedaan. Dat was dit jaar niet anders, en daarom zetten we hier de beste smartphones van MWC 2017 voor je op een rij.

Laten we beginnen met twee grote afwezigen. Allereerst Samsung. Dat bedrijf is wel groots op MWC aanwezig, maar van de langverwachte Galaxy S8 was nog geen spoor. Niet onlogisch natuurlijk, dat Samsung de tijd neemt na het Note 7-debacle van vorig jaar... Ook Microsoft toont geen nieuwe smartphone, en zelfs heel Windows 10 Mobile is onvindbaar. Jammer voor de liefhebbers, maar we moeten het dus van Android-smartphones hebben.

LG G6

LG heeft iets te bewijzen na het op z'n best twijfelachtige optreden van de modulaire G5. De verkoopcijfers daarvan vielen erg tegen, wat mede de reden was dat LG modulariteit even op een lager pitje zette. Onder de nieuwe G6 werd het vuur echter flink opgestookt. En met succes, zo lijkt het.

Weinig rand, veel smartphone. Dat is de LG G6 in een notendop.

De LG G6 is een telefoon die zowel qua prijs als qua prestaties net onder de echte topmodellen als de iPhone 7 en de Galaxy S7 valt. Grootste wapenfeit van de G6 is het scherm, dat door de marketingafdeling 'een 5,7"-scherm in een 5,2"-behuizing' wordt genoemd. Simpel gezegd: de randen om het scherm zijn zo dun, dat het glaswerk groter kan zijn dan bij andere telefoons met dezelfde afmetingen. Verder is de G6 vooral een veilige smartphone, met een mooi scherm, een prima camera en een fatsoenlijke batterij.

Huawei P10

Dat kiezen voor veiligheid lijkt sowieso een thema tijdens MWC 2017. In voorgaande jaren presenteerden smartphonemakers smartphones met kekke features (zoals de modulaire G5 dus), maar dit jaar is het een stuk meer eenheidsworst. De Huawei P10 is daar misschien wel het beste voorbeeld van. De smartphone is in alle opzichten prima of zelfs goed te noemen, maar echt ergens in uitblinken, daar komt het niet van.

De Huawei P10 is het toppunt van degelijkheid, maar mist net dat beetje extra.

Dat neemt niet weg dat de specs van de Huawei P10 indrukwekkend zijn. Echt veel verbeterd ten opzichte van de ook al zo degelijke P9 is er niet. De camera, net als vorig jaar in samenwerking met Leica, is een van de top-features - de P9 hield niet voor niets alle smartphones behalve de Galaxy S7 achter zich in onze smartphone-cameratest. Verder zorgt Huawei er vooral voor dat het de plank nergent misslaat, al is de iOS-achtige schil over Android wel weer even wennen.

Eervolle vermelding: de Nokia 3310

Nokia staat op MWC met een serie nieuwe budget-smartphones, die dit lijstje helaas niet gaan halen. Maar de ultieme marketingstunt is wél een eervolle vermelding waard: de Nokia 3310 is namelijk opnieuw uitgebracht. Een kleurrijke, verbeterde versie van de wereldberoemde dumbphone bracht de fans van het eerste uur in vervoering. De 3310 is geen smartphone maar een feature phone, wat inhoudt dat je ermee kunt bellen, sms'en en er simpele browse-taken op kunt uitvoeren, maar bijvoorbeeld geen apps kunt installeren. Maar wat wil je, voor 49 euro!

Sony Xperia XZ Premium

Sony glijdt de laatste jaren steeds verder af op smartphonegebied. Ooit stond de Xperia-serie bekend om zijn strakke uiterlijk en fantastische camera's, maar de telefoons zijn de laatste tijd op alle fronten voorbijgestreefd door de concurrentie. Dieptepunt was wel de Xperia X, die middelmatige specs combineerde met een premium prijs. Maar misschien, heel misschien, keert het tij voor Sony. De Xperia XZ Premium is op papier namelijk een prima smartphone.

Kan Sony de matige jaren achter zich laten en weer vooraan meedoen?

Op papier ja, want de XZ Premium lag op MWC nog achter glas. Zijn kleine broertje, de Xperia XZs, konden we wel alvast even vasthouden. De Premium-versie is echter verreweg het interessantst, vooral vanwege het 4K HDR-scherm, het eerste van die soort in een smartphone. Ook is de XZ de eerste smartphone die gebruikmaakt van de supersnelle Snapdragon 835-processor. Op papier dus een potentiële klapper voor Sony, maar de praktijk moet uitwijzen of er niet weer beknibbeld is op andere zaken.

De rest

De grote namen staan dus vooraan de frontlinie, maar daarachter zijn er wat kleinere die ook wel het vermelden waard zijn. BlackBerry bijvoorbeeld, dat met de Key One een prima Android-smartphone lijkt af te leveren - al moet gezegd dat het een jaar of vijf, zes te laat is. Het Franse Wiko gooit een hele rits budgetsmartphones naar buiten, met de Wiko WIM als topmodel. Nokia hadden we al even genoemd, en het Chinese Oppo toonde dan wel geen smartphone, maar wel een cameramodule die tot 5x optische zoom mogelijk maakt.

Geen slechts oogst, dus. Nu is het vooral wachten op de Samsung Galaxy S8, die eind deze maand gepresenteerd wordt, en op het moment dat wij de testmodellen van de genoemde smartphones op de redactie krijgen om ze aan een echte test te onderwerpen.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste smartphones van MWC 2017

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.