Logitech G502 Lightspeed: nieuwe hardware in een vertrouwd jasje

© PXimport

Logitech G502 Lightspeed: nieuwe hardware in een vertrouwd jasje

Geplaatst: 2 oktober 2019 - 06:48

Aangepast: 14 december 2022 - 13:27

Roel Stortelder

De Logitech G502 is een oude bekende: het originele model kwam in het begin van 2014 op de Nederlandse markt en was een groot succes. De prettige vorm, goede sensor en slim geplaatste knoppen zorgden er voor dat menig gamer enthousiast was over deze muis. Vandaag bespreken we een indrukwekkende update van deze prettige muis: de draadloze G502 Lightspeed.

De G502 heeft sinds de lancering van het eerste model drie grote updates gehad in de vorm van de Proteus Spectrum, Hero en nu de Lightspeed. Eén eigenschap hebben al deze modellen gemeen en dat is de vorm. Het enige wat de Lightspeed aan de buitenkant onderscheidt van alle andere modellen is het ontbreken van een kabeltje.

De muis heeft nog altijd de vertrouwde en comfortabele vorm welke helaas alleen geschikt is voor de rechtshandigen onder ons. De bovenkant is grotendeels gemaakt van mat zwart plastic met een aantal hoogglans accenten. De combinatie van de kleur en scherpe hoeken doen denken aan de moderne batmobile, maar toch zou de muis niet misstaan in een kantooromgeving.

Logitech G502 Lightspeed

© PXimport

De pasvorm is uiteraard afhankelijk van het formaat van je handen en persoonlijke voorkeur, maar voor mijn gemiddelde handen is het perfect. Door de duimsteun aan de linker kant lijkt de muis redelijk breed, maar schijn bedriegt. Hij is aan de smalle kant, waardoor de breedte eerder een probleem zal vormen dan de lengte.

De muis is met 114 gram relatief zwaar, maar gek genoeg wel 7 gram lichter dan de bedrade G502 Hero. Met behulp van extra loodjes is het gewicht te verhogen met 16 gram.

Prettig veel knoppen

Net als alle voorgangers heeft de Lightspeed elf ‘normale’ knoppen en een twaalfde knop voor het aanpassen van het scrollwiel. Alle knoppen zijn makkelijk bereikbaar en met een beetje muscle memory is het fantastisch om zo veel knoppen bij je rechter hand te hebben. De twaalfde knop is een mechanische knop die het gedrag van scrollwiel aanpast. Door op deze knop te drukken wordt de weerstand in het wiel weggehaald waardoor deze vrij kan draaien. Dat is erg handig als je snel door lange teksten of grote Excel-sheets wilt bladeren.

Logitech G HUB knoppen

© PXimport

Alle knoppen behalve de knop voor het muiswiel zijn programmeerbaar in de Logitech G HUB software. Deze kunnen gekoppeld worden aan een aantal standaard-functies, maar het is ook mogelijk om zelf een uitgebreide makro te maken. Uiteraard zijn ook de kleuren van de leds in deze software aan te passen.

De Logitech HERO sensor

Logitech heeft sinds kort een nieuwe optische sensor die zijn weg heeft gevonden naar vrijwel alle high-end modellen. De HERO 16K is een optische sensor met een maximale gevoeligheid van maar liefst 16.000 dpi en een polling rate van 1000 Hz. Omdat vrijwel niemand gebruik zal maken van de 16.000 DPI-instelling, is dat getal vooral van belang voor de marketing.

In de praktijk blijkt het een uiterst betrouwbare sensor die op bijna alle oppervlakken goed reageert. Ook metaal, een leren bank en zelfs glas zijn geen probleem, al komt de muis uiteraard het best tot zijn recht op een goede muismat.

Net als de sensor, is ook de draadloze verbinding zeer betrouwbaar. Zelfs zonder een direct pad tussen de kleine USB-dongle en muis wordt er probleemloos gereageerd op input. Enkele meters afstand zijn geen probleem, dus de muis zou eventueel tijdens presentaties gebruikt kunnen worden. Mocht je toch twijfelen over het bereik, dan levert Logitech een kleine USB-A naar micro-USB adapter mee. De micro-USB oplaadkabel kan dan gebruikt worden als verlengsnoer voor de draadloze dongle. Of logitech de geclaimde lag van 1 ms waar maakt kunnen we helaas niet meten, maar de input lag is in ieder geval niet merkbaar meer dan dat van een bedrade muis.

Logitech G502 Lightspeed

© PXimport

De batterij gaat volgens Logitech 48 uur mee zonder opladen en in de praktijk lijkt dat aardig te kloppen. Door de led verlichting uit te schakelen loopt de batterijduur op tot 60 uur. Mocht dat allemaal toch te weinig zijn, dan ondersteunt de G502 Lightspeed ook Logitech Powerplay. In combinatie met een speciale muismat kan de muis dan continue draadloos worden opgeladen waardoor je nooit met een lege accu zit. Goedkoop is de Powerplay-muismat helaas niet, want dat voegt ruim 100 euro toe aan de kassabon.

Conclusie

De Logitech G502 Lightspeed is een uitstekende nieuwe optie in de G502-serie. De draadloze verbinding doet niet onder voor een kabeltje en de HERO 16K-sensor is mogelijk de beste in zijn klasse. Voor linkshandigen is deze muis niet aan te raden, maar voor rechtshandigen is de vorm erg prettig en zijn alle knoppen goed bereikbaar. Extra’s zoals het vrij draaiende scrolwiel, gewichtjes en de Powerplay-ondersteuning zorgen er voor dat de muis zijn forse aanschafprijs zeker waard is.

10

Ons oordeel

Logitech G502 Lightspeed

Pluspunten

Uitstekende sensor

Prettige vorm

Goede plaatsing knoppen

Multifunctioneel scrollwiel

Supersnelle draadloze verbinding

Minpunten

Alleen rechtshandig

Draadloos opladen via Powerplay is duur

Conclusie

**Prijs:** €59,99 **Kleur:** Zwart **Aansluiting:** Draadloos vis USB-dongle **Sensor:** 16.000 dpi optisch **Knoppen:** 11 programmeerbaar **Accuduur:** 48 uur (60 uur zonder leds)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten