15 apps om te betalen met je smartphone

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 juli 2016 10:31

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Nieuwe initiatieven maken betalen met je smartphone mogelijk en zorgen ervoor dat je nergens meer een dik gevulde portemonnee nodig hebt. Ook rekeningen voldoe je tegenwoordig gemakkelijker met mobiele apparaten. Dankzij deze 15 tips betaal je voortaan slimmer met je smartphone!

1 iDEAL

Bezitters van een iPhone of Android-toestel doen er goed aan om de nieuwe iDEAL-app te installeren. Hiermee voer je namelijk zeer vlot een betaling uit door een QR-code te scannen. Dat brengt tal van mogelijkheden met zich mee. Heb je bijvoorbeeld geen contant geld in huis voor een collectant van een goed doel? Scan de QR-code op de collectebus en voer de pincode van je bank-app in om de betaling in orde te maken. Op deze manier betaal je bijvoorbeeld ook rekeningen van deelnemende restaurants, bezorgdiensten en internetwinkels. Lees ook: Hoe werkt contactloos betalen?

Apple Pay

De betaalmethode Apple Pay ontbreekt in dit overzicht, aangezien deze dienst nog niet in Nederland beschikbaar is. In onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is contactloos betalen via deze technologie al op brede schaal beschikbaar, dus de kans lijkt ons reëel dat je op termijn ook in ons land overal met je iPhone kunt afrekenen. De Amerikaanse multinational heeft hierover helaas nog niets bekendgemaakt.

2 Twyp

Circuleert er regelmatig contant geld binnen je familie of vriendengroep? Overweeg dan om een account bij de mobiele app Twyp te nemen. Via iDEAL of een creditcard stort je saldo op een persoonlijk account. Wanneer je iemand wilt betalen, hoef je alleen maar het telefoonnummer van diegene te selecteren. Het verschuldigde bedrag wordt daarna meteen op zijn of haar Twyp-account bijgeschreven. Een groot pluspunt van deze methode is dat je geen contant geld meer hoeft uit te wisselen of lange IBAN-rekeningnummers hoeft te delen. Bovendien klets je meteen even bij met vrienden via de geïntegreerde chatclient.

3 Bunq

Net als Twyp draait ook de mobiele app Bunq om het uitwisselen van geld tussen vrienden en familieleden. Je gebruikt voor stortingen wederom de telefoonnummers uit je contactenlijst. Een belangrijk verschil met Twyp is dat Bunq over een officiële vergunning van De Nederlandsche Bank beschikt en dus ook pinpassen kan verstrekken. Verder biedt de app handige extra's om bijvoorbeeld restaurantrekeningen eerlijk te delen en potjes voor specifieke uitgaven te maken. Je stuurt daarnaast betaalverzoeken naar vrienden en bespreekt via chat nadere details. Aangezien Bunq een officiële bank is, krijg je na registratie een IBAN-rekeningnummer toegewezen. Hiermee voer je betalingen rechtstreeks uit.

4 ING en QR-codes

De mobiele app van ING heeft onlangs een slimme toevoeging gekregen, namelijk het betalen via een QR-code. Krijg je nog geld van iemand? Genereer in de ING-app een QR-code waarin het IBAN-rekeningnummer en verschuldigde bedrag zijn verwerkt. De persoon in kwestie hoeft de QR-code alleen nog maar met een smartphone of tablet te scannen om de betaling in orde te maken. Voor het aanmaken van de QR-code navigeer je binnen de ING-app naar Betaalverzoek. Vul het juiste bedrag in en bevestig met Maak QR-Code.

5 Handsfree bankieren

We blijven nog even bij de ING-app, want hiermee kun je ook handfree bankieren. Ga vanuit het hoofdmenu naar Stem om de assistent Inge te openen. Druk vervolgens op het microfoontje om via spraak een betaling uit te voeren. Inge stelt gerichte vragen over het invoeren van het juiste bedrag en IBAN-rekeningnummer. Deze methode is vooral handig voor degenen die het inspreken van een rekeningnummer eenvoudiger vinden dan het typen via een touchscreen.

6 Touch ID

In plaats van een vijfcijferige pincode log je net zo gemakkelijk via je vingerafdruk in bij de ING-app. Een voorwaarde is wel dat je minimaal een iPhone 5s, iPad Air 2 of iPad mini 3 hebt. Navigeer op het toestel naar Instellingen / Touch ID en toegangscode om zo nodig een vingerafdruk toe te voegen aan het iOS-apparaat. Binnen de ING-app kies je in het hoofdmenu voor Instellingen, waarna je de optie Vingerafdruk activeert.

7 Acceptgiroscanner

Anno 2016 valt er nog weleens een acceptgirokaart op de deurmat. Erg ouderwets natuurlijk, maar gelukkig hoeven klanten van ABN AMRO, Rabobank en SNS de gegevens niet handmatig in te voeren. In plaats daarvan scan je via de camera van een smartphone of tablet de witte strook onderaan de acceptgirokaart. Wanneer we de ABN AMRO-app als voorbeeld nemen, tik je bij het onderdeel Overboeken het pictogram met de camera aan. Het juiste bedrag, rekeningnummer en betalingskenmerk verschijnen vervolgens in beeld. Controleer de gegevens en maak de betaling in orde.

Gebruik je smartphone om de onderste strook van acceptgirokaarten te scannen.

2 Reactie(s) op: 15 apps om te betalen met je smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 juli 2016 22:43 Anoniem
  Binnenkort ook beschikbaar. De mobiele betaaldienst van Xafax.

  http://www.xafax.nl/NL/771/mobiel-betalen.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juli 2016 21:52 Anoniem
  İl wil niet meer instagram
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.