5 alternatieve startmenu’s voor Windows 8

Door: Edmond Varwijk | 19 maart 2013 15:21

How To

Windows 8 is volgens Microsoft weliswaar klaar, maar volgens veel gebruikers is het ‘nog niet af’. Vooral het vertrouwde startmenu wordt gemist. Gelukkig zijn er verschillende alternatieve programma’s om het startmenu weer terug te brengen in Windows 8.

Het startscherm in Windows 8 is voorzien van grote tegels waarop live informatie te zien is uit de achterliggende applicatie. Met een klik op zo’n live-tegel wordt de bijbehorende applicatie gestart. Hoewel deze werkwijze prima werkt met vingerbewegingen op een tablet, geeft deze nieuwe interface (door Microsoft omgedoopt van Metro naar Modern UI) op een pc een aantal problemen.

Ten eerste is er het probleem dat Start in Windows 8 geen menu is, maar een schermvullende opsomming van geïnstalleerde onderdelen. Het ontneemt dus alle zicht op de overige geopende onderdelen en het Bureaublad. En ten tweede ontbreekt de mogelijkheid om onderdelen die bij elkaar horen samen in een map in het startscherm te plaatsen. De gebruiker heeft twee opties, of hij geeft een minder belangrijk onderdeel een kleinere tegel, of hij verwijdert het onderdeel volledig uit het startscherm.

Lastig te vinden

Ook vinden gebruikers het lastig dat bijvoorbeeld Deze Computer of het Configuratiescherm, niet langer via het startscherm geopend kunnen worden. Hiervoor moet eerst de Verkenner gestart worden, die je eveneens niet op het startscherm vindt.

Hoewel Microsoft ‘terugwaartse compatibiliteit’ altijd een belangrijke kwaliteit vindt van Windows, geldt dat ineens niet meer voor haar eindgebruikers en het Startmenu in Windows 8. De mogelijkheid het vertrouwde menu te kunnen inschakelen ontbreekt, je zal hiervoor zelf aan de slag moeten. Inmiddels zijn er een aantal programma’s die je daarbij kunnen helpen. Zie hieronder onze vijf geselecteerde alternatieven!

0 Reactie(s) op: 5 alternatieve startmenu’s voor Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.