8 functies die Apple moet 'lenen' voor iOS 8

© PXimport

8 functies die Apple moet 'lenen' voor iOS 8

Geplaatst: 30 juni 2014 - 09:23

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Redactie ID.nl

ACHTERGROND - Of je nu een Android-fan of een fervent iPhone-liefhebber bent, iedereen kan zien dat iOS 8 flink wat inspiratie gehaald heeft uit Android. Van interactieve notificaties tot ondersteuning voor toetsenborden van derden. Apple mag wat ons betreft echter nog wel een stapje verder gaan...

Niet dat we iets te klagen hebben - hoewel de release van iOS 8 in de herfst ongetwijfeld een nieuwe ronde van moddergooien en juridisch touwtrekken teweeg zal brengen, zullen iPhone-gebruikers profiteren van een aantal geweldige functies waarvan we dachten dat ze niet meer zouden komen. Maar nu Apple is beginnen plunderen willen we graag iets verder gaan en een aantal extra Android-functies jatten die we op het oog hadden - en misschien zelfs een aantal van Windows Phone.

Kies maar

Safari, Mail en Messages mogen dan een heel stuk verbeterd zijn in iOS 8, maar we hebben nog steeds een hekel aan het feit dat we bijna gedwongen worden om ze te gebruiken. Je zou uiteraard een andere browser kunnen installeren, maar wanneer je in een SMS-bericht op een link klikt wordt deze toch telkens in Safari geopend. Android gebruikers kunnen de standaard apps veranderen die geopend worden wanneer ze op links of bijlagen klikken, en we zouden graag hetzelfde op onze iPhone willen kunnen doen.

 

© PXimport

Persoonlijk tintje

We zwijmelden een klein beetje toen Craig Federighi de nieuwe sexy donkere modus in OS X Yosemite liet zien, en eerlijk gezegd baalden we een beetje toen het niet opnieuw opdook in het iOS 8 gedeelte van de keynote. Met Android kunnen gebruikers allerlei mods, skins, en launchers downloaden om het design van hun thuisscherm en vergrendelscherm geheel naar hun smaak aan te passen; het is heel onwaarschijnlijk dat dit ooit met iOS zal kunnen, maar we hopen op een gulden middenweg.

Verstoppertje spelen

We begrijpen dat het thuisscherm raster even herkenbaar is geworden als de iPhone en iPad zelf, maar we denken dat het tijd is voor een verandering. We hebben de manier waarop Android een app drawer gebruikt om apps die je niet dagelijks gebruikt te verbergen altijd een goed idee gevonden, en het zou fijn zijn als Apple iets vergelijkbaars zou bieden in iOS. Tenslotte zou het leuk zijn als je je achtergrondafbeelding eindelijk eens zou kunnen zien.

 

© PXimport

Unieke schermen

Nu we het toch over het thuisscherm hebben, door het app raster te blijven gebruiken blijft er een heleboel onbenut potentieel op tafel liggen. Windows heeft live tiles, en Android heeft widgets, en we fantaseren over een Apple-achtige combinatie van de twee, zoiets als Jay Machalani's geweldige concept. Nu widgets van derden eindelijk in het Notification Center worden toegelaten zijn we slechts een stap verwijderd van een thuisscherm dat meer is dan slechts een stel niet-gerelateerde iconen.

 

© PXimport

Meer controle

Nu Apple toetsenborden van derden en een Touch ID API ondersteunt, is iOS opener dan ooit tevoren - maar het Control Center blijft beperkt tot wat Apple denkt dat we nodig hebben. De Android oplossingen die overal op Google Play staan zijn misschien niet zo elegant als het doorzichtige paneel dat je omhoog kunt schuiven in iOS, maar ze hebben allemaal één groot voordeel: de mogelijkheid om elke knop aan te passen. We hebben geen probleem met de muziekbediening in Control Center, maar we kunnen niet wachten tot Apple ons toestaat om de rest van de snelkoppelingen in te ruilen voor dingen die beter bij ons passen.

 

© PXimport

Zijaanzicht

Voorafgaand aan WWDC, kregen we valse hoop door geruchten te lezen over split screen multitasking, maar het kwam gewoon niet. Maar we zijn deze gewenste functie niet vergeten, en we hopen nog steeds op een verrassing waarbij de functie ineens genoemd wordt op het iPad lanceringsevent dat doorgaans jaarlijks in oktober gehouden wordt. We zijn niet echt dol op de implementaties die we op Windows 8 en Android hebben uitgeprobeerd, maar we denken dat Apple met een geweldige oplossing op de proppen kan komen die ons daadwerkelijk twee keer zo productief laat zijn.

 

© PXimport

Laten we hangen

In KitKat neemt Google communicatie serieus. Hangouts combineert al onze conversaties in een naadloze, continue stroom. De gestroomlijnde Phone app heeft een verbeterde zoekfunctie en beller-ID voor onbekende bedrijven. En de smart contactenmanager zet je favoriete mensen vooraan in het midden.

 

© PXimport

De snelkoppelingen naar onze favoriete contactpersonen die ingebouwd zijn in het iOS 8 multitasking scherm is een begin, maar we zouden graag zien dat Apple iets harder nadenkt over de verschillende manieren waarop we op onze telefoon communiceren. Steve Jobs zei ooit dat de killer app van de iPhone telefoneren is, maar tegenwoordig zou het niet verkeerd zijn om wat inspiratie uit Android te halen.

Wi-Fi Sense

Windows Phone 8.1 heeft een heleboel geweldige functies, maar de functie die ons het meest in het oog sprong was Wi-Fi Sense. Het lijkt eigenlijk al een beetje op een Apple functie: een eenvoudige, intelligente en veilige manier om je wifi te delen en in te loggen op hotspots zonder dat er om een wachtwoord gevraagd wordt. Slim en naadloos wifi switchen bespaart waardevolle megabytes op je data-abonnement en je hoeft geen wachtwoorden meer uit te delen wanneer mensen op bezoek komen.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten