Dit kun je doen met je oude Android-telefoon

© PXimport

Dit kun je doen met je oude Android-telefoon

Geplaatst: 15 maart 2015 - 08:14

Aangepast: 14 december 2022 - 15:43

Redactie ID.nl

Als je een nieuwe Android-telefoon gekocht of gekregen hebt: gefeliciteerd! Maar zorg wel dat je het juiste doet met je oude metgezel - ervan uitgaande dat je hem niet als reservetoestel wilt bewaren.

Je moet er eerst voor zorgen dat je persoonlijke data ontoegankelijk is voor een volgende eigenaar van de telefoon, en daarna moet je bedenken wat de beste manier is om het apparaat weg te doen: verkopen, doneren, of recyclen. En ja, het gaat hier ook om kapotte telefoons. Lees ook: Android 5.0 - Lollipop brengt Android een flinke sprong verder.

Het is helemaal niet lastig, maar het kost wel wat tijd. We leggen het hier voor je uit zodat je zelf niets hoeft uit te zoeken en je meer tijd met je nieuwe smartphone kunt doorbrengen. Met de oude telefoon doe je het volgende.

Versleutelen en resetten

Als je de fabrieksinstellingen herstelt op je Android-apparaat lijkt dat een goede oplossing, toch? De telefoon bevatte immers niet je persoonlijke foto's en e-mails toen hij van de fabriek kwam.

 

© PXimport

Versleutel je Android-toestel voor je hem terugzet naar de fabrieksinstellingen.

Maar het herstellen van de fabrieksinstellingen vertelt het apparaat doorgaans alleen maar dat al je oude data overschreven kan worden met andere content. De kans bestaat dat niemand gaat proberen om bij die data te komen omdat deze niet zomaar toegankelijk is, maar waarom zou je het risico lopen dat het in de verkeerde handen valt? Gelukkig maakt Android het gemakkelijk om je data te versleutelen voordat je de fabrieksinstellingen herstelt, waardoor de boel veel lastiger te kraken is.

Ga naar Settings op je Android-telefoon, druk op Security en zoek naar de Encryption-optie. De telefoon moet ingeplugd en volledig opgeladen zijn, en het proces kan meer dan een uur duren, maar in ieder geval kun je er gerust op zijn dat je data niet zomaar benaderd kan worden nadat je de fabrieksinstellingen hersteld hebt. Ga verder en reset je apparaat in het Backup & Reset-menu onder Settings en wacht tot het proces voltooid is. Daarna kun je het apparaat uitschakelen, je simkaart verwijderen (en MicroSD-kaart als je er eentje hebt), en bedenken wat je met je oude apparaat wil gaan doen.

Een uitzondering: nieuwe apparaten die recht uit de doos op Lollipop draaien, zijn al versleuteld. En als je je bestaande apparaat (zoals bijvoorbeeld een Nexus 5) naar Lollipop geüpdatet hebt, zal je data automatisch versleuteld worden wanneer je de fabrieksinstellingen herstelt. Het lijkt ons sterk dat er op dit moment veel mensen zijn die een Lollipop-apparaat zullen wegdoen, maar het is het vermelden waard.

Je telefoon verkopen

Je oude Android-telefoon is versleuteld en gereset, maar wat nu? Als het apparaat nog in een goede staat verkeert, kun je het verkopen en op die manier aardig wat geld verdienen. Hoewel telefoonmodellen regelmatig vervangen worden door betere versies zijn de oudere modellen nog steeds krachtige, bruikbare handsets waar vraag naar is op de tweedehandsmarkt of in ontwikkelingslanden.

De eenvoudigste manier om een gebruikte telefoon te verkopen is een online dienst te gebruiken. Zoek het model en de aanbieder van je telefoon op en je krijgt een bod op het apparaat op basis van de conditie ervan.

 

© PXimport

Er zijn veel veilige mogelijkheden om je oude telefoon in te ruilen voor wat zakgeld.

De prijzen kunnen erg uiteenlopen, dus controleer eerst verschillende diensten voordat je je vastlegt. Sommige diensten betalen in winkeltegoed terwijl andere je contant geld bieden.

Als je liever iets in je eigen omgeving doet, kun je je telefoon inruilen voor tegoed bij telefoonaanbieders of bepaalde winkels. Je kunt natuurlijk proberen om je telefoon op Marktplaats te verkopen. Meestal krijg je er dan wat meer geld voor, maar het is ook fraudegevoeliger. Het is aan jou, maar het gemak en de veiligheid van de terugkoopdiensten kunnen je in ruil voor een iets lagere verkoopprijs een heleboel gedoe schelen.

Doneren of recyclen

Als je liever wil dat het apparaat een behoeftige persoon helpt, overweeg dan om het te doneren aan een liefdadigheidsinstelling die het apparaat aan iemand zal geven die het nodig heeft, of de opbrengst van de telefoon voor een goed doel gebruikt.

Als het scherm van je telefoon kapot is, of het apparaat heeft andere beschadigingen, moet je hem niet meteen weggooien. Terugkoopdiensten kopen regelmatig telefoons die gerepareerd moeten worden, maar dan wel tegen een veel lagere prijs, terwijl sommige goede doelen beschadigde telefoons accepteren. Dat is niet altijd het geval, dus lees eerst even de kleine lettertjes voordat je je telefoon opstuurt.

Als de telefoon echter weinig resterende waarde heeft en het de moeite niet waard is om het apparaat te verkopen of weg te geven, neem er dan even de tijd voor om het op de juiste manier te recyclen. Veel fabrikanten en aanbieders accepteren telefoons om te recyclen, en zelfs veel winkels hebben verzamelplekken voor zulke dingen. Wat je ook doet, gooi een telefoon niet in de prullenbak! De chemicaliën die erin zitten zijn niet bedoeld voor de vuilnisbelt, en het is ook een beetje een triest einde voor een apparaat dat je zo lang goed gediend heeft. Toon het een laatste teken van respect.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten