Dit zijn de 13 beste smartphones van 2021

Door: Joris Peterse | 12 maart 2021 16:13

Apple iPhone 12 Pro
Review

Inhoudsopgave

 1. Apple iPhone 12
 2. Xiaomi Poco X3 NFC
 3. Samsung Galaxy S20 FE
 4. OnePlus Nord
 5. Fairphone 3 Plus
 6. Motorola Moto G 5G Plus
 7. Samsung Galaxy M21
 8. Apple iPhone 12 Pro Max
 9. Samsung Galaxy Note20 Ultra
 10. Xiaomi PocoPhone F2 Pro
 11. Xiaomi Redmi Note 9 Pro
 12. iPhone SE (2020)
 13. Samsung Galaxy S20 Ultra

In 2021 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2020 zijn natuurlijk nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S20 en de Galaxy M21, Apple de iPhone SE en iPhone 12 Pro, en er zijn topsmartphones als de PocoPhone F2 Pro en de OnePlus Nord. Wij zetten de beste smartphones van 2021 die je nu kunt kopen voor je op een rij.

De winnaar: Apple iPhone 12

Prijs vanaf € 909,-
Kleuren Zwart, wit, rood, groen, blauw
OS iOS 14.1
Scherm 6,1 inch amoled (2532x1170)
Processor hexacore (Apple A14 Bionic)
RAM 4 GB
Opslag 64, 128 of 256 GB
Batterij 2.815 mAh
Camera 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc
Formaat 14,7 x 7,2 x 0,7 cm
Gewicht 164 gram
Overig Lightning, esim
Website www.apple.com/nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Scherm
 • Camera
 • Ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk
 • Krachtig
 • Minpunten
 • Prijs
 • Lage accucapaciteit
 • Basis opslaggeheugen
 • Geen audio-aansluiting

De beste smartphones van 2021

 • Apple iPhone 12
 • Xiaomi Poco X3 NFC
 • Samsung Galaxy S20 FE
 • OnePlus Nord
 • Fairphone 3 Plus
 • Moto G 5G Plus
 • Samsung Galaxy M21
 • iPhone 12 Pro Max
 • Samsung Galaxy Note20 Ultra
 • Xiaomi PocoPhone F2 Pro
 • Xiaomi Redmi Note 9 Pro
 • Apple iPhone SE (2020)
 • Samsung Galaxy S20 Ultra

Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!

Apple iPhone 12

De voorgangers van de iPhone 12, de iPhone Xr en iPhone 11 leken op sommige punten bewust ingehouden om (respectievelijk) de iPhone X en iPhone 11 Pro interessanter te laten ogen. Met name met het scherm. Iets wat je natuurlijk niet goed kunt praten met een smartphone van tegen de duizend euro. De iPhone 12 is (eindelijk) uitgerust met een full-HD oledscherm, dat zich met recht met de beste kan meten. Hetzelfde kan gezegd worden over de dubbele camera aan de achterzijde en de chipset die qua prestaties alle Android-concurrenten op grote afstand zet, en bovendien je smartphone toekomstbestendig maakt vanwege 5G-ondersteuning. De snelle en langdurige update-ondersteuning van Apple zijn ook nog altijd punten waar de concurrentie maar niet in mee lijkt te kunnen komen.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12
Apple iPhone 12
De Apple iPhone 12 is zo goed, dat je wel gek lijkt als je nóg meer betaalt voor de Pro-uitvoering.

Toch zijn er een paar zorgenpuntjes. Zo is het basis opslaggeheugen te laag en de accucapaciteit gewoonweg te klein. Wellicht kom je de dag wel door op een opgeladen accu, maar door de beperkte capaciteit zal hij sneller slijten waardoor je tegen een onnodig dure reparatie aan kijkt. Ook kiest Apple er nog steeds voor om z’n smartphones uit te rusten met een hopeloos verouderde Lightning-aansluiting in plaats van usb-c en zit er geen stekkerblok meer in de doos om de kabel op aan te sluiten. Vanwege milieu-overwegingen, aldus Apple. Maar omdat de smartphone onder erbarmelijke omstandigheden in een Chinese fabriek in elkaar wordt gezet en er makkelijk kan worden verdiend aan adapters, komt dat argument niet overtuigend over.

Desondanks kun je de nieuwe iPhone 12 ook draadloos opladen, hiervoor is ook een nieuw MagSafe-systeem ontworpen. Deze klik je magnetisch op de achterzijde van je iPhone 12, of op het hoesje om de smartphone op te laden. Eigenlijk is de iPhone 12 als smartphone zó goed, dat je wel gek lijkt om meer geld neer te leggen voor de Pro-uitvoering. De iPhone 12 heeft een prettig formaat, dat niet bijzonder groot is. Maar mocht kleiner fijner voor je zijn, dan kun je ook de iPhone 12 Mini overwegen. Deze smartphone is ietsje goedkoper en op vrijwel alle fronten gelijkwaardig, alleen is de accu nóg een slagje kleiner. Houd daar wel rekening mee. Vooral als je 5G gebruikt, is de al kleine accu zwaar belast.

Xiaomi Poco X3 NFC

Het submerk Poco van Xiaomi maakt grote indruk als het aankomt op de prijs-kwaliteitsverhouding. De Poco X3 NFC heeft een adviesprijs van 299 euro, maar kan al voor zo’n honderd euro goedkoper gevonden worden. De smartphone is uitgerust met een bijzonder grote accu, een groot scherm mét hoge verversingssnelheid (120 hertz) en een hoogwaardige chipset met ruim voldoende werk- en oplsaggeheugen. Bovendien is er een op prettige wijze vingerafdrukscanner in de aan-uitknop verwerkt.

Poco X3
Poco X3
Je kunt je geen buil vallen aan Xiaomi's Poco X3 NFC.

Natuurlijk, in deze prijsklasse kan niet alles zich meten met de duurste smartphones. De camera bijvoorbeeld, op papier klinkt drie lenzen indrukwekkend. Maar alleen functioneel is dat prettig, hoogwaardige foto’s zul je er niet mee maken. Vooral als je omschakelt naar de zoom- of groothoekcamera. Het spreekt wel voor het toestel, Xiaomi wil de gebruiker zoveel mogelijk bieden. Zo noemde we al het 120 hertz-schermpaneel (Full-HD lcd), er is een koptelefoonpoort aanwezig en zelfs een infraroodlichtje waarmee je je toestel ook als afstandsbediening gebruikt. Het is echter de lange accuduur in combinatie met een razendsnelle usb-c-lader die de grootste positieve indruk achterlaat.

Hoe een smartphone als de Poco X3 NFC zo goedkoop kan zijn, merk je echter wanneer je het toestel aan zet. Wat Xiaomi Android aan doet is niet best. Hoe het oogt, dat is een kwestie van smaak. Maar de Miui-schil die over Android heen gelegd is volgestopt met reclame en dataverzameling. Gelukkig worden Xiaomi-toestellen wel (voor Android-begrippen) relatief lang ondersteund.

Samsung Galaxy S20 FE

Het aanbod binnen de Galaxy S20-serie is wat verwarrend. Begin 2020 verschenen de Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Plus en Galaxy S20 Ultra. In het najaar werd dit aangevuld met de Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition), die waarschijnlijk niet zijn naam kreeg omdat ‘fans’ zo op een extra S20-uitvoering zitten te wachten, maar omdat het lekkerder bekt dan een Galaxy S20 Lite. Om de verwarring compleet te maken, komt de Samsung Galaxy S20 FE in twee uitvoeringen: een 4G-versie met Exynos 990-chipset en een 5G-uitvoering met een Snapdragon 865. In dit overzicht hebben we het over de 5G-uitvoering van de Galaxy S20 FE. De smartphones hebben adviesprijzen van (respectievelijk) 649 en 749 euro, maar die prijzen zijn praktijk al flink gedaald. En dat is maar goed ook. De smartphone is erg goed, maar zeker niet in verhouding met de adviesprijs.

Galaxy S20 FE
De Samsung Galaxy S20 Fan Edition: een suffe naam voor een prima smartphone.

Dat de FE-versie goedkoper is dan de andere Galaxy S20-uitvoeringen merk je vooral aan het plastic ontwerp. Voordeel van plastic is echter wel dat het toestel een prettig gewicht heeft en dat de achterkant niet breekt of barst bij een valpartij. Ook zijn de camera’s en rekenkracht ietsje teruggeschroefd, maar nog altijd van indrukwekkende kwaliteit. Zoals je van Samsung gewend bent is ook de beeldkwaliteit van het oledscherm indrukwekkend goed, hoewel er geen hogere verversingssnelheid op zit. Ook wordt een audio-aansluiting gemist.

De Samsung Galaxy S20 FE is uitgekomen met Android 10, dat is gek. Want op het moment van uitkomen was Android 11 al lang beschikbaar. Een update komt er aan. Samsung voorziet z’n smartphones drie jaar van versie-updates. De Androidskin van Samsung oogt mooi, maar loopt wel over van bloatware van onder meer Microsoft en Facebook. Tevens zit de smartphone bomvol Samsung-apps waarvan je het merendeel waarschijnlijk niet gebruikt, waaronder Bixby (dat niet in het Nederlands beschikbaar is en daardoor sowieso maar beperkt nuttig is).

OnePlus Nord

OnePlus maakte naam door goede smartphones te maken die de concurrentie aan konden met de toptoestellen van Samsung en Apple, maar dan voor de helft van de prijs. Die tijd ligt al lang achter ons, net als de verkoophoogtepunten van OnePlus. Met de OnePlus Nord keert de Chinese smartphonemaker weer een beetje terug naar zijn begindagen, met een krachtige smartphone die al vanaf 300 euro verkrijgbaar is. Om eerlijk te zijn is dat ook OnePlus op z’n best en het OnePlus zoals we dat graag zien.

OnePlus Nord
OnePlus Nord
OnePlus Nord
Met zijn frisblauwe achterzijde is de OnePlus Nord een opvallende smartphone.

De OnePlus Nord verschijnt in twee uitvoeringen, eentje van 300 euro en een uitvoering die honderd euro duurder is en meer werk- en opslaggeheugen heeft. Let goed op welke uitvoering je kiest, want het opslaggeheugen kun je helaas niet uitbreiden met een geheugenkaart. Welke uitvoering je ook kiest: het toestel draait bijzonder vlot. Dat komt door de goede specificaties, maar ook het scherm dat een hoge verversingssnelheid heeft van 90 hertz. Met de komst van 5G, wat ook ondersteund wordt door de OnePlus Nord, heb je nog wat meer snelheid in huis. De OxygenOS-softwareschil van OnePlus is goed uitgewerkt, wat ook bijdraagt aan een soepele werking van het toestel. Hoewel OnePlus hier langzaam maar zeker in begint te verzaken, zo is er opeens Facebook-bloatware aanwezig en worden achtergrondprocessen net even te rigoureus afgekapt.

De OnePlus Nord heeft veel in huis, het fraaie scherm en krachtige specs hebben we al genoemd. Maar ook de camera-opstelling aan de achterkant is interessant. De reguliere camera maakt de beste plaatjes, maar je kunt ook uitwijken naar de macro- of groothoeklens als dat een betere compositie biedt. Minpunt is wel dat de koptelefoonpoort (evenals zinnige argumentatie waarom) ontbreekt. Hiermee is de OnePlus Nord een van de weinige toestellen in deze prijsklasse. Ook is het wel goed om te weten dat de update-ondersteuning van OnePlus op het moment van schrijven achteruit holt. Houd deze ontwikkelingen goed in de gaten, voordat je overweegt een OnePlus Nord aan te schaffen.

Fairphone 3 Plus

Wie een beetje begaan is met welzijn van mens en milieu, wordt snel depressief van de smartphone-industrie. Smartphones zijn wegwerpapparaatjes, die vanwege geplande veroudering (matig updatebeleid en vertraging) en het onnodig onmogelijk of duur maken van reparaties een korte levensduur kennen. Fairphone probeert een ander geluid te laten horen, de fabrikant is de enige smartphonemaker die niet z’n toestellen onder erbarmelijke omstandigheden laat fabriceren en bij het ontwerpen van de smartphones repareerbaarheid in acht neemt. Leveranciers, en jij als gebruiker krijgen een eerlijke prijs. Ook wil Fairphone met langdurige update-ondersteuning voorkomen dat het toestel na korte tijd verouderd raakt.

Fairphone 3 Plus
Fairphone 3 Plus
Fairphone 3 Plus
De Fairphone 3+ is de enige smartphonefabrikant die wel begaan is met mens en milieu.

De verschillen tussen de Fairphone 3 Plus en zijn voorganger, de Fairphone 3 zijn niet heel groot. De camera is wat verbeterd en er is meer gerecycled plastic gebruikt voor de behuizing. Qua rekenkracht, scherm en camera loop je met een Fairphone 3 Plus echter niet voorop. Ook het ontwerp is, door zijn repareerbaarheid, wat minder oogstrelend.

De Fairphone 3 Plus draait Android 10, waar weinig aan is toegevoegd. Dat is een groot pluspunt, en bovendien maakt dat voor de ontwikkelaars makkelijker om de Fairphone zo lang mogelijk te ondersteunen. Het is de bedoeling dat dit zo’n vijf jaar duurt en je in ieder geval een update naar Android 14 kunt verwachten. Mocht er een onderdeel in de tussentijd kapot gaan (of een upgrade nodig hebben), zoals het scherm, de achterkant, de camera of de batterij. Dan kun je deze onderdelen eenvoudig bestellen bij Fairphone, en zelfs iemand met twee linkerhanden kan deze reparatie uitvoeren.

Motorola Moto G 5G Plus

Sinds de zomer van 2020 zijn de 5G-netwerken eindelijk aangezet. Op dit moment biedt 5G een leuk beetje snelheidswinst, maar het is allesbehalve onmisbaar. Desondanks zul je de komende jaren wel een groot verschil merken en als je nu op zoek bent naar een smartphone waar je lang mee wilt doen, is het handig om vast stil te staan bij 5G. De Moto G 5G Plus is een toegankelijk geprijsde smartphone die 5G voor iedereen beschikbaar maakt.

De Motorola G 5G Plus is een van de betaalbaarste 5G-smartphones.

Met een adviesprijs van 349 is de Moto G 5G Plus net als de OnePlus Nord een toegankelijk geprijsde 5G-smartphone. Daarmee wordt wel meteen de grootste concurrent van deze Motorola smartphone aangestipt. De smartphones ontlopen elkaar niet veel, OnePlus wint het met het scherm, Motorola heeft weer een betere accuduur. Bovendien lijkt de Moto G 5G vaker als goede aanbieding afgeprijsd te zijn.

Toch zou het wel eens de laatste smartphone van Motorola in ons overzicht kunnen zijn. Sinds het merk enkele jaren terug is overgenomen door het Chinese Lenovo wordt de markt overspoeld door Motorola-smartphones, waarbij Lenovo almaar minder z’n updateverantwoordelijkheid serieus lijkt te nemen. Je kunt slechts één Android-versieupdate verwachten naar Android 11, de Androidversie waarmee deze smartphone eigenlijk mee in de winkel had moeten verschijnen. Dat is tamelijk genant en waar 5G je smartphone toekomstbestendig maakt, zorgt Motorola er eigenhandig voor dat pluspunt teniet te doen.

Samsung Galaxy M21

De Samsung Galaxy M21 zal je misschien opvallen omdat het een betaalbaar toestel is met een prijskaartje van 230 euro, dat bovendien van een vertrouwd merk is. Dat zijn sowieso twee interessante punten, het meest valt echter de accu op. Deze heeft een capaciteit van 6.000 mAh(!). Even ter vergelijk: de meeste topsmartphones hebben een capaciteit tussen de drie- en vierduizend mAh. Hiermee kan een volle accu dagen mee, alsof je weer teruggaat naar de mobiele telefoondagen van weleer. Afhankelijk van je gebruik gaat een opgeladen accu zo’n twee tot vijf dagen mee.

Je ziet het er niet aan af, maar de Samsung Galaxy M21 kan met een volle accu dagen mee.

Voor de prijsklasse krijg je een smartphone dat is uitgerust met een prima amoledscherm, dat op zijn beurt ook weer energiezuinig is. Ook qua specificaties biedt de Galaxy M21 wat je kunt verwachten in z’n prijsklasse: ruim genoeg om alle apps vlot te laten draaien. Ook de drie camera’s aan de achterzijde (regulier, groothoek en dieptecamera) bieden ruim genoeg mogelijkheden om eenvoudige fotootjes te delen, die wellicht in moeilijke lichtomstandigheden wat moeizaam uit de verf komen. De plastic behuizing verraadt wel dat het om een budgetsmartphone gaat. Het voelt wat goedkoper aan wellicht, maar maakt de smartphone niet zo breekbaar als toestellen met een glazen achterzijde.

De Samsung Galaxy M21 draait op de meest recente Androidversie (Android 10) en kan een update naar Android 11 verwachten. Over Android heeft Samsung zijn OneUI-schil geïnstalleerd, die heel erg herkenbaar is. Maar wel bomvol zit met overbodige apps en bloatware.

Apple iPhone 12 Pro Max

Is geld geen bezwaar, dan heb je met de duurste smartphone die je kunt krijgen ook wel de beste? Met dit statement vraag je je misschien af waarom de iPhone 12 Pro Max niet bovenaan deze lijst staat. Dat komt eigenlijk omdat de meerprijs op geen enkele manier in verhouding staat tot de reguliere iPhone 12.

iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro Max
De iPhone 12 Pro Max is de duurste smartphone uit dit overzicht.

Natuurlijk, voor die prijs vanaf 1.259 (!) euro, krijg je ten opzichte van de iPhone 12 (vanaf 909 euro) wel meer terug. Zo is het scherm een flinke slag groter en de beeldkwaliteit nog net even wat beter. Mocht dat grote formaat je niet bevallen, dan kun je uiteraard de gewone iPhone 12 Pro overwegen, die vanaf 1159 euro verkrijgbaar is. Dat toestel heeft echter ook dezelfde wat zwakke accucapaciteit, terwijl de Pro Max door zijn formaat een hogere accucapaciteit heeft. Nog steeds is deze capaciteit wat beperkt helaas. Ook beschikt de Pro-uitvoering over een derde cameralens, naast de groothoek- en reguliere camera, die inzoomen mogelijk maakt. Omdat deze lens ook hoogwaardige foto’s maakt is het een prima toevoeging. Tevens hebben de iPhone 12 Pro-uitvoeringen meer basis-opslaggeheugen, wat bij de iPhone 12 wat karig is.

Met de iPhone 12 Pro Max heb je een smartphone met het beste scherm, camera’s, updatebeleid en chipset (die ook 5G ondersteunt). Dat zit dus wel dik in orde. Maar om het stempel Pro en z’n daarbij horen prijs nog enigszins te verantwoorden had Apple meer moeten toevoegen. Een scherm met hoge verversingssnelheid, of een usb-c-aansluiting bijvoorbeeld. Dat zijn ook geen onbekende terreinen voor Apple, aangezien deze eigenschappen wél terug zijn te vinden op de iPad Pro.

Samsung Galaxy Note20 Ultra

De Galaxy Note-serie van Samsung is velen wel bekend. Het recept van het grote scherm in combinatie met een stylus is toonaangevend gebleken, ook voor concurrenten Microsoft en Apple. Desondanks worden de geruchten steeds hardnekkiger dat de Note20-serie wel eens de laatste zou kunnen zijn. De Samsung Galaxy Note20 Ultra kan niet meer als toonaangevend worden bestempeld, maar wel als erg goed. En dat Ultra, dat lijkt meer van toepassing te zijn op de prijs.

De Samsung Galaxy Note20 biedt de succesvolle combinatie van een groot scherm en stylus.

Ultra kan echter ook gezegd worden over het scherm. Natuurlijk, het formaat van 6,9 inch is ultragroot. Maar de beeldkwaliteit van het oledpaneel (scherpte, kleurweergave, 120 hertz verversingssnelheid) is ook ultramooi. Uiteraard ontbreekt er ook niets aan de rekenkracht, werkgeheugen (12GB!), opslagcapaciteit en de mogelijkheden van de S Pen. Hoewel zo’n stylus voor lang niet iedereen van toegevoegde waarde is.

Houd er in gebruik wel rekening mee dat de accuduur wat tegenvalt. Zo’n beest van een smartphone heeft een enorme accu nodig, maar de capaciteit van 4.000 mAh is hiervoor wat karig. Als je je scherminstellingen wat omlaag schroeft, is de accuduur acceptabel. Zo niet, dan kun je gelukkig je Note20 snelladen of draadloos opladen.

Xiaomi PocoPhone F2 Pro

Het is de trend dat een topsmartphone een over de top prijskaartje draagt. Daarom springt de PocoPhone F2 Pro van Xiaomi er uit. Vele eigenschappen van een smartphone van 1000 euro komen naar boven. Sterker nog. De Xiaomi PocoPhone F2 Pro is in veel opzichten completer dan de duurste toestellen. Denk aan de enorm grote batterij, infraroodpoort, koptelefoonpoort en pop-upcamera aan de voorzijde. Het prijskaartje fluctueert rond de 500 euro. Afwachten om dan voor een goede deal te gaan kan je aardig besparen. Let overigens wel op, ondanks dat het toestel 5G ondersteunt, gebeurt dat niet op de frequenties die we in Nederland gebruiken. Deze smartphone is dus niet geschikt voor 5G.

Xiaomi Poco F2 Pro
Xiaomi Poco F2 Pro
Xiaomi Poco F2 Pro
Dankzij de pop-upcamera heeft de Xiaomi PocoPhone F2 Pro geen inkeping voor de frontcamera nodig.

De PocoPhone F2 Pro is tamelijk fors qua gewicht en formaat. Dit is te danken aan het grote amoledscherm, dat dankzij de pop-upcamera geen rare inkepingen of uitsparingen nodig heeft voor de selfiecamera. Dit scherm heeft een goede weergavekwaliteit, alleen ontbreekt een hoge verversingssnelheid. Alhoewel dit geen groot gemis is en doorgaans behoorlijk veel van de accu eist. Die accu, dat is de andere reden waarom het toestel fors aanvoelt. Maar de accuduur, die is heerlijk! Aan de achterzijde vind je vier lenzen: een reguliere 64 megapixelsensor, zoomlens, groothoeklens en een dieptecamera die je helpt met het maken van goede portretfoto’s met scherptediepte-effect. Kortom, je hebt diverse fotomogelijkheden. Wanneer je echter schakelt naar de groothoek- of zoomlens, dan merk je wel dat de foto’s kwalitatief een stuk minder goed zijn.

Toch ga je je afvragen waarom zo’n goede, veelzijdige smartphone zo goedkoop kan zijn. Dat antwoord is waarschijnlijk te vinden in de software die de Xiaomi PocoPhone F2 Pro draait. Hoewel de smartphone redelijk lang ondersteund wordt met updates, is de schil die om Android 10 heen wordt gelegd kommer en kwel. Het oogt kinderlijk en rommelig en Android is tot in de kleinste details (niet ten goede) aangepast. Bovendien is er reclame aanwezig en onnodig veel bloatware. Een alternatieve launcher als Nova Launcher maakt dit dragelijker.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

In de lagere prijsklasse valt Xiaomi op, met name omdat Huawei uit de lijst wegvalt omdat dit merk geen smartphones meer mag leveren met Google’s Play Store en Google Apps. De gehele Redmi Note-serie van Xiaomi is uiterst betaalbaar en beschikt over een prettig groot scherm. Deze Xiaomi Redmi Note 9 Pro springt er wat ons betreft het meest bovenuit.

De Xiaomi Redmi Note 9 Pro biedt veel waar voor zijn geld.

Voor zo’n 269 euro krijg je een smartphone die betaalbaar is, maar ook bijzonder compleet. We noemden als het grote (6,7 inch) full-HD beeldscherm. Maar ook de enorme accu en snellader springen in het oog. Er is een relatief vlotte Snapdragon 720G-chipset aanwezig, met een ruime hoeveelheid werkgeheugen. In de zijkant zit in de aan-uitknop de vingerafdrukscanner verwerkt en aan de achterzijde maarliefst drie camera’s en een dieptesensor, die prima plaatjes schieten. Alleen wel wat moeite hebben met weinig licht. De behuizing oogt ook luxe en de smartphone is in mooie kleuren verkrijgbaar, alleen gevoelig voor vette vingers. Een hoesje is daardoor wel nodig.

Net als de andere Xiaomi-smartphones zit het compromis in de MIUI-softwareschil die over Android 10 is uitgerold. Hierin tref je bloatware en reclame aan, wat waarschijnlijk de lage prijs van de smartphone verklaart. Hoewel de update-ondersteuning van Xiaomi redelijk is, valt er veel aan te merken aan de skin.

iPhone SE (2020)

Smartphones in de middenklasse doen doorgaans weinig onder voor de smartphones van rond de duizend euro. Fabrikanten concurreren onderling hevig, waardoor je in dit prijssegment eigenlijk de beste prijs-kwaliteitsverhouding vindt. Ook Apple doet sinds kort serieus mee in de middenklasse met de 489 euro kostende Apple iPhone SE (2020); in feite een opgevoerde iPhone 8. Want zelfs het hoesje van de oudere iPhone past er omheen. Met het gebruiksgemak en de lange ondersteuning van iOS heeft Apple een interessante troef in handen om de concurrentie met (voornamelijk) Samsung, Xiaomi en OnePlus aan te gaan.

De Apple iPhone SE (2020) heeft dezelfde behuizing als de Apple iPhone 8.

Apple maakt van de iPhone SE (2020) echt een basismodel, met een compact formaat en erg simpel 720 p lcd-scherm. Desondanks heeft Apple de smartphone uitgerust met de beste processor die ze voorhanden hebben, welke ook in de iPhone 11 Pro geplaatst is. Niet alleen rent deze processor rondjes om de snelste Snapdragon- en Exynos-chipsets waar de duurste Androids mee uitgerust zijn. Ook laat Apple hiermee zien ook de iPhone SE (2020) lange tijd te willen kunnen blijven ondersteunen met updates, een wapenfeit waar Apple andere Androidfabrikanten (waaronder Google) mee voor schut zet.

Ten opzichte van zijn concurrentie is de enkele camera aan de achterzijde wel wat beperkt in zijn mogelijkheden. De koptelefoonpoort moest wijken en ook de accu waarmee het toestel is uitgerust is eigenlijk te klein. Gelukkig kun je deze accu draadloos opladen en heb je de mogelijkheid voor een e-sim naast je gewone simkaart.

Samsung Galaxy S20 Ultra

De Galaxy S-lijn van Samsung is doorgaans het beste wat Samsung op het gebied van smartphones te bieden heeft. Maar ook de Galaxy S-lijn bestaat uit een serie. De Galaxy S20 kent drie smaken: de reguliere Galaxy S20, die qua formaat en prijs het toegankelijkst is. De Galaxy S20 Plus is al wat groter en heeft een betere camera. Deze (duurste) Samsung Galaxy S20 Ultra is echter het grootst en het best. Maar ook pittig geprijsd, want Samsung lijkt altijd de prijzen van de recentste iPhone blindelings over te nemen voor hun toptoestellen. Over blindelings overnemen van Apple gesproken. De S20-serie is de eerste uit de Galaxy S-lijn van Samsung waarbij de koptelefoonpoort moest wijken.

Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S20 Ultra is subliem.

Voor dat geld krijg je wel veel terug: het beeldscherm heeft een fantastische weergavekwaliteit en een hoge verversingssnelheid van 120 hertz, waardoor alles net even wat soepeler loopt. Er is een uitvoering met 5G, waardoor je klaar bent voor de toekomst en aan de achterzijde vind je een van de beste camera’s die je kunt vinden op een smartphone. Bovendien heb je veel fotografie mogelijkheden, want de periscopische camera kan enorm ver inzoomen en dankzij de dieptecamera kun je goede portretfoto’s maken met scherptediepte-effect.

Samsung’s OneUI-skin, die over Android 10 is uitgerold is tamelijk ingrijpend. Maar alles werkt stabiel en vlot. Vervelend is wel dat er veel bloatware aanwezig is, van Facebook en de zinloze virusscanner van McAfee bijvoorbeeld. Op een smartphone in deze prijsklasse voelen deze extra inkomsten van Samsung als een schop na voor de gebruiker die al zoveel geld neer moet leggen voor de smartphone.

25 Reactie(s) op: Dit zijn de 13 beste smartphones van 2021

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 maart 2017 08:35 RLichtendahl
  Zou graag een vergelijking zien tussen ALLE smartphones waarin een onderscheid gemaakt wordt tussen een al of niet uitneembare accu en het vervangingsgemak van een scherm wanneer dat kapot gaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2017 15:48 Buur
  En dan te bedenken dat je dit helemaal niet nodig hebt…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 12:17 JPe
  @buur een huis heb je ook niet nodig, toch? Maar wel fijn om te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 13:28 Buur
  @jpe ?
  De totale versmelting van de nieuwe generatie mensen met hun smartphone is voor mij echt niet te bevatten. Ik mag dan een oude lul zijn, maar het genot en vooral het nut van het continu afgeleid zijn is onbegrijpbaar. Dat een smartphone zo nu en dan behoorlijk handig kan zijn is me inmiddels duidelijk, maar dat volledige bevolkingsgroepen na 1 dag zonder smartphone al gillend gek of depressief worden is echt compleet van de pot gerukt. Steeds vaker lees je over experimenten waarbij jongeren het een week zonder smartphone proberen, en daarbij altijd een enorme verlichting ervaren, en vertellen hoe blij ze zijn dat ze eens wat meer zien dan wat er wordt voorgeschoteld op hun schermpje. Achteraf vallen ze echter allemaal weer terug, onder het motto 'fear of missing out'.
  Ik kan er gewoon echt niet bij dat het zo moeilijk is om er afstand van te nemen. Omdat de mensen inmiddels al te ver heen zijn is het geloof ik onmogelijk om hier een discussie over te voeren; deze generatie is al verloren. Tegenwoordig vindt men het belangrijker welke smartphone het beste is, niet of ze überhaupt een nieuwe nodig hebben (wat vrijwel in alle gevallen niet het geval is).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2017 21:34 ms72
  @Buur Ik vermoed dat elke nieuwere generatie zoiets door maakt. Of het nu van de veer en inkpot naar de balpen ging, van de kar naar de auto, laat staan toen de t.v. en de koelkast op de markt kwamen. Tijden veranderen en enkelen niet!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 10:50 FredZ
  Ben het wel eens met de eerdere opmerking over de uitneembare accu. Per slot van rekening was een vaste accu in eerdere tests (en in ieder geval voor mij) een "deal breaker". Evenals de policy van fabrikanten om eventuele Android updates niet of zeer vertraagt beschikbaar te stellen.
  Zijn dit overigens nog "houdbare" argumenten of 1) zijn de accu's zo goed tegenwoordig dat die eerder "overlijdt" dan de phone zelf en 2) worden de updates nu (bijna) altijd wel doorgegeven?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2018 13:48 bussie_it
  @FredZ
  Zie het probleem niet zo dat accu niet te verwisselen is.

  Als accu vervangen moet worden zijn er genoeg zaakjes / personen die dat snel en voor een zacht prijsje kunnen doen.

  Backup batterij is ook niet nodig, dat is gewoon een dik battery-pack, kost tegenwoordig ook niks meer. 15.000 mah bij Action.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 10:52 FredZ
  Rectificatie: …. eerder "overlijdt" ….. moet natuurlijk later zijn. Sorry.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 11:11 JohannesG
  Ik mis een 'ranglijst' aan het begin, zodat je direct kunt zien welke telefoons worden besproken. Ook is er alleen maar van de eerste vier toestellen een overzichtslijst - met **** waarderingsscore - opgenomen. Opvallend is ook dat er nog steeds een 'oude' review van de OnePlus 3 in staat, terwijl de One Plus 3T - met enige lichte verbeteringen, ook op de kritiekpunten - toch al in november is uitgebracht als vervanger van de One Plus 3, want die wordt dus niet meer geleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 11:36 Joris Peterse
  Een paar jaar geleden was een verwisselbare accu altijd normaal, dus als een accu niet vervangbaar was, vermeldden we dat altijd. Intussen is een verwisselbare accu een uitzondering, maar als dat 't geval is bij een smartphone, dan komt dat natuurlijk wel in de review te staan. Voor wat betreft het updatebeleid, dat is natuurlijk heel lastig in een review. Het enige wat je kunt bespreken is de reputatie van een fabrikant.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 08:01 jordan.dp@telenet.be
  Ik zweer bij Xiaomi. Veel inhoud voor weinig geld!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2018 19:41 tranceguy
  HTC, een betere is er gewoon niet, simpel. Dat deze er niet eens instaat, daardoor kan ik de lijst niet eens serieusnemen want HTC's topmodel hoort met kop en schouders de kop te pakken…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2018 15:04 Joris Peterse
  @tranceguy die heb ik onlangs getest, op papier lijkt het heel wat. In praktijk viel het me helaas erg tegen. https://computertotaal.nl/artikelen/review/htc-u12-htcs-beste-is-niet-genoeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2018 15:47 Kasander1
  Wees eerst eens echt eerlijk tegen jezelf over wat je met je smartphone wil gaan doen. Heb je nou echt een smartphone nodig van 900 euro? Of wil je 'm stiekem om te showen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2019 20:26 Heijman
  Hmm dit blog artikel is van 2019 maar de reacties stammen van 2017. ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2019 15:01 Joris Peterse
  @Heijman "Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2019 16:34 BepS
  Ik kan met mijn €125,00 Huawei hetzelfde als met die dure dingen die hier vergeleken worden. Net de laatste zijn onder de 300 euro! Ik heb hem niet voor spelletjes en de dwingelandij van sites dat ik met alle geweld hun app erop moet zetten, ik doe daar niet aan mee. Zijn deze goedkopere toestellen dan echt zo slecht dat ze niet in een test naar boven komen? Of is het zo dat alleen de duurste van de duurste getest worden en hier gepromoot voor een leuk zakcentje?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 15:38 AlbertKnop
  @BepS Ik denk dat het zinvol is om een enerzijds een vergelijking te maken van met de "beste" telefoons uit het hele assortiment, maar daarnaast ook een lijst te maken van de "beste" budgettelefoons (onder de€200). Die zullen in veel gevallen iets minder scoren dan die hele dure, maar in verhouding tot de prijs prima prestaties kunnen leveren, waar heel veel (en ik denk steeds meer) mensen tevreden mee zullen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2019 15:44 outlaw99
  Uit eigen zeer slechte ervaringen zou ik de asus zenfone niet aanraden. Van de twee zenfones ( een zenfone 2 en een zenfone 5) die ik heb gekocht heb ik de "service" van asus mogen ervaren en die is niet best. Bij problemen mag je het zelf oplossen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 15:34 harry.harmsen
  Kan iemand ook uitleggen waarom die Xiaomi's (relatief) zo goedkoop zijn? Heeft dat bijvoorbeeld te maken met de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die ze maken? Of met die van de (mijn)werkers die de dure grondstoffen opdelven? Of zijn er andere redenen? Ik verneem het graag. Alvast bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.