Een verstokte iPhone-gebruiker probeert Android

Door: redactie-computertotaal | 02 december 2013 08:00

Nieuws

ACHTERGROND | Als verstokte iPhone-gebruiker heb ik een paar weken Android geprobeerd. Ik heb de Nexus 5 gebruikt om de verschillen te zien.

In 2008 schafte ik mijn eerste smartphone aan en dat was een iPhone 3G. Drie jaar geleden verving ik hem voor een iPhone 4 en deze gebruik ik vandaag de dag nog steeds. Ik heb geen 4G, geen supersnelle processor en heb de overstap naar iOS 7 niet gemaakt.

Ik dacht dat het misschien interessant zou zijn om eens een Android-toestel te proberen en ben als verstokte iPhone-gebruiker een paar weken aan de slag gegaan met een Nexus 5. Ik heb wel eens met een Android gespeeld, maar er nog nooit zo'n toestel daadwerkelijk in gebruik genomen. Gezien de passie in beide kampen van platform-aanhangers, leek het me leuk om de twee eens naast elkaar te leggen.

Afbeelding: Heavy.com.

En nu ik ze allebei ken zal ik je iets vreemds vertellen: er is eigenlijk niet zoveel verschil tussen de twee. Als je maar een beetje IT-sjoege hebt is een mobiel OS een mobiel OS, hoewel ze op punten verschillen. Sommige dingen vind ik positief, andere aspecten zijn wat minder.

Voor ik allemaal negatieve reacties krijg: ja, ik gebruik een oude iPhone, dus de ervaring die je gewend bent kan heel anders zijn. Dit is dan ook geen recensie, maar een beeld van mijn ervaringen met Android nadat ik vijf jaar met iOS heb gewerkt. Ik focus dan ook niet op de hardware, maar kijk voornamelijk naar de verschillende besturingssystemen en diensten.

Aanpasbaar, maar gefragmenteerd

Een van de grote verschillen tussen Android en iOS is dat je een Android-toestel veel beter eigen kunt maken. Een vriend en enthousiaste Android-gebruiker vertelde me hoe je ROM's vervangt en het gevoel dat je dan een heel andere telefoon hebt is een van de leuke dingen van Android. Maar dat heeft ook een keerzijde.

Een van de plezierige dingen aan een iPhone is dat hij het simpelweg doet. Je haalt hem uit de doos, zet 'm aan en de rest gaat min of meer vanzelf. Mocht ik tegen iets aanlopen, kan ik natuurlijk altijd een vraag neerleggen bij een andere gebruiker. Zelfs als je een vroege versie van het OS hebt, werkt het besturingssysteem vrijwel hetzelfde.

Bij Android hangt het er maar helemaal vanaf welke producent het apparaat heeft gemaakt. Zij maken aanpassingen. Providers maken aanpassingen. Gebruikers maken aanpassingen. Dat maakt het systeem voor al deze partijen erg aantrekkelijk, maar het kan ingewikkeld worden als je een probleem hebt. Ik had een issue met Android KitKat en kon alleen worden geholpen door mensen die de laatste vanilla-versie, dus zonder toevoegingen, hadden.

Google Now en andere diensten

Als je gebruik maakt van diensten van Google - en dat doe ik - zit je goed bij Android, want ze zijn stevig geïntegreerd in het besturingssysteem. Dat geldt vooral voor Google Now, de virtuele assistent die leert wat je wilt weten en informatie presenteert die voor jou van belang is op basis van bijvoorbeeld je agenda en locatie. Of het weer en het openbaar vervoer. Daar word ik nou echt gelukkig van.

Google Now is erg handig en behoorlijk slim. Zo ziet het bijvoorbeeld waar je heen reist en komt dan met een kaart met een routebeschrijving naar het hotel dat in de agenda staat. Het idee dat Google precies weet waar ik ben en wat ik van plan ben is aanvankelijk verontrustend, maar je went eraan. Je kunt Google Now nu verder aanpassen zodat het leert wat voor informatie je wilt zien.

iOS 6 heeft een overzichtspagina met e-mails, sms'jes, agenda-items, et cetera, maar het is niet zo handig als in Android KitKat. Ik hoor dat Apple dit heeft aangepast in iOS 7 en ik ben nieuwsgierig daar hoe dat is uitgepakt in vergelijking met de nieuwste versie van Android. Alle updates, van e-mails, tot sociale netwerken en agenda-items zijn allemaal geïntegreerd in de meldingen en die interface is soepel.

Migratieproblematiek

Het migreren van het ene ecosysteem naar het andere gaat trouwens niet zonder slag of stoot. Ik moest al mijn favoriete apps opnieuw binnenhalen en ze stuk voor stuk authentiseren en dat is geen kleine opgave. Ik heb het niet eens geprobeerd om al mijn media over te pompen naar het nieuwe toestel, want dat zou een stuk lastiger zijn geweest dan het simpelweg aansluiten van een nieuwe telefoon op iTunes.

Het overstappen naar een nieuw ecosysteem is niet eenvoudig en je merkt dat er duidelijk sprake is van een vendor lock-in, welk platform je ook gebruikt. Dit zijn issues die veel verder gaan dan de hardware alleen en gaat over het hele systeem van diensten en apps erachter.

Wat ik ga nemen

Als het erop aankomt is de Nexus 5 een prima toestel en de manier waarop informatie wordt gepresenteerd is beter dan bij de iPhone die ik gebruik. Maar ik ben nog niet klaar voor de overstap. Misschien blijf ik simpelweg liever bij het systeem dat ik nou eenmaal ken. Ik ben er nu eenmaal erg tevreden over dat ik kan rekenen op een simpele gebruikerservaring.

Android geeft me een hoop flexibiliteit en ik ben een fan van open source in het algemeen. Ik ben blij dat er ook een sterk tegengeluid is voor Apple in de mobiele wereld, maar als ik een nieuw toestel ga kopen, neem ik toch geen Nexus 5. Het zal waarschijnlijk een iPhone 5S worden.

Bron: ComputerWorld.

2 Reactie(s) op: Een verstokte iPhone-gebruiker probeert Android

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 december 2013 11:04 Anoniem
  Goed gezien.
  Ben zelf al jaren verstokte android gebruiker zowel voor smartphone als tablet.
  Heb nu uit nieuwsgierigheid hetzelfde als jij gedaan maar andersom van android naar apple
  Eerst met een macbook pro 15 inch retina waar ik wel windows 8 opgezet heb naast IOS en later met een ipad air tablet.
  Kan je conclusie helemaal onder schrijven. Apple is qua hardware op dit moment gewoon top of the bill en beter als de concurentie zowel qua prestatie als design
  Blijft echter wennen dat de software ook omdat het een gesloten systeem is. ik mis de flexibiliteit van android waar ik veel meer vrijheid heb ook zonder de rom te rooten met het inrichten van tablet en telefoon
  Heb constant het gevoel dat Apple mij oplegd wat ik wel en vooral wat ik niet mag c.q. kan.
  Blijf wel van mening dat de priis kwaliteit ondanks dat ze highend hardware hebben niet in verhouding staat, Apple is gewoon veel te duur maar ja voor een hebbeding vind ik dat iet erg.
  Als je op de centjes moet letten zijn er veel goede alternatieven die ook doen wat ze moeten doen.
  Je gaat eigenlijk met een Porsche boodschappen doen
  Verder prima tevreden over Macbook pro (met windows 8)en ipad air . vooral mooi scherm
  Maar ik ga voor de volgende tablet toch weer terug naar android
  gr
  Jan Peters
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 december 2013 16:56 Anoniem
  Gebruik al jaren iPhone.. dit jaar overstap naar Android gemaakt omdat iPhone IOS7 niet vooruit te branden was op de iPhone 5 + iPad mini 1.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.