Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 300 euro

© Mi.com

Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 300 euro

Geplaatst: 18 maart 2024 - 15:26

Aangepast: 18 maart 2024 - 15:28

Rens Blom

Een gewoon goede smartphone hoeft echt geen 600 euro te kosten. Met maximaal 300 euro op zak heb je de keuze uit allerlei prima toestellen. Maar welke springen er nu écht uit? Dit zijn de zeven beste smartphones tot 300 euro volgens de redactie van ID.nl.

De beste smartphones tot 300 euro

  1. Poco X6 5G

  2. Xiaomi Redmi 12 Pro

  3. OnePlus Nord CE 3 Lite

  4. Motorola Moto G72

  5. Samsung Galaxy A14 5G

  6. Samsung Galaxy A32 4G

  7. Motorola Moto G84

1. Poco X6 5G

7,5

Ons oordeel

Poco X6 5G

Pluspunten

Goed scherm

Complete specificaties

Minpunten

Niet de snelste in zijn klasse

Onduidelijk updatebeleid

Conclusie

Een goede smartphone met krachtige specificaties, maar een onduidelijk updatebeleid. De Poco X6 is vooral interessant voor wie een prima telefoon wil die niet de hoofdprijs kost....
Lees meer

De Poco X6 is een smartphone die qua adviesprijs nét onder de 300 euro zit. Verwar 'm niet met de duurdere Poco X6 Pro, die onder andere een krachtigere processor heeft. De normale Poco X6 is vooral interessant voor wie een prima telefoon wil die niet de hoofdprijs kost. Het toestel heeft een groot 6,67inch-oled-scherm dat scherp oogt en soepel ververst dankzij de 120Hz-verversingssnelheid.

Een Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2-processor maakt de smartphone snel genoeg, geholpen door een ruime 8 GB werkgeheugen en liefst 256 GB opslagcapaciteit. Een tip: als de smartphone in prijs zakt, kun je vermoedelijk snel de versie met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit voor minder dan 300 euro kopen. De smartphone gaat probleemloos een lange dag mee op een accubeurt en laadt daarna snel op, namelijk met 67 watt. Die oplader zit netjes in de doos.

De camera’s van de smartphone zijn minder indrukwekkend, maar met de hoofdcamera kun je prima foto’s maken. We zijn geen fan van de software. Poco leverde de telefoon met een verouderde Android-versie, stopt de software vol commerciële apps en games die je zelf moet verwijderen en geeft geen concreet updatebeleid. Een onnodig minpunt, als je het ons vraagt.

2. Xiaomi Redmi 12 Pro

8,0

Ons oordeel

Xiaomi Redmi 12 Pro

Pluspunten

Goed scherm

Kan tegen een regenbui

Minpunten

Zware softwareschil

Verouderde software

Conclusie

In deze prijsklasse is de Xiaomi Redmi 12 Pro een aanrader. Het toestel heeft een fraai en degelijk ontwerp en kan tegen een regenbui. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er goed uit en gebruikt een hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor lekker soepel beeld. ...
Lees meer
Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 300 euro-VwFG9NndR_St-kOFVFMZhA

We kunnen ons voorstellen dat je de weg een beetje kwijtraakt als je kijkt hoeveel moderne Xiaomi-smartphones er zijn. Ook in onze overzichten noemen we regelmatig Xiaomi-toestellen, wat ze te danken hebben aan de scherpe prijs-kwaliteitverhouding. In deze prijsklasse is de Xiaomi Redmi 12 Pro een aanrader. Het toestel heeft een fraai en degelijk ontwerp en kan tegen een regenbui. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er goed uit en gebruikt een hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor een heerlijk soepele beeldervaring.

De telefoon is daarnaast lekker snel en heeft een lange accuduur. Je hoeft dit toestel nooit op te laden voordat je zelf naar bed gaat. Opladen duurt bovendien niet de hele nacht, maar net iets langer dan een uur. Dat komt dankzij de – meegeleverde – krachtige 67watt-oplader. De camera’s zijn eveneens van prima kwaliteit.

Minder enthousiast zijn we over de software. Xiaomi levert de Redmi 12 Pro met Android 12 uit 2021, en dat kan anno 2023 echt niet. Het bedrijf belooft een paar versie-updates, maar één voelt er dus al aan als een nep-update. De Xiaomi-software moet je sowieso liggen, want de zogeheten MIUI-schil is visueel ingrijpend en voegt veel apps en functies toe.

3. OnePlus Nord CE 3 Lite

7,5

Ons oordeel

OnePlus Nord CE 3 Lite

Pluspunten

Prettig in gebruik

Laadt erg snel op

Minpunten

Minder goed scherm

Minder goede camera’s

Conclusie

Grote smartphone met een snelle oplader. De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keuze als je een betaalbare smartphone zonder poespas zoekt....
Lees meer

De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keuze als je een betaalbare smartphone zonder poespas zoekt. Maar houd er dan wel rekening mee dat sommige functies die gebruikelijk zijn in deze prijsklasse óók ontbreken. Een groothoekcamera voor extra brede foto’s bijvoorbeeld.

Waar de Nord CE 3 Lite een betere indruk mee achterlaat, is zijn fraaie en dunne ontwerp. Deze grote smartphone voelt daarom lichter aan dan je verwacht. Het forse 6,7inch-lcd-scherm oogt prima, maar kan qua kleuren en afstelling niet tippen aan smartphones met een oledscherm. De Nord CE 3 Lite is wel lekker snel, heeft veel opslagcapaciteit (128 GB) en functies als een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en een microSD-kaartslot.

De hoofdcamera van 128 megapixel bevalt ons ook erg goed. En waar we ook blij mee zijn, is de accuduur van zeker een dag in combinatie met de meegeleverde snellader. Die heeft slechts een halfuurtje nodig om de accu van 0 naar bijna 80 procent te laden. Nog eens 20 minuten is genoeg om tot 100 procent te komen.

Het updatebeleid van de smartphone is gemiddeld: twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse kun je ook een telefoon met vier jaar (beveiligings)updates kopen en hier dus langer mee doen.

4. Motorola Moto G72

7,5

Ons oordeel

Motorola Moto G72

Pluspunten

Mooi scherm

Prestaties

Minpunten

Oude software

Opladen duurt langer

Conclusie

Met de Motorola G72 kun je op technisch vlak wel even vooruit. Deze smartphone is namelijk compleet uitgerust en lekker snel. In de telefoon vind je een rappe MediaTek-processor, 6 GB of 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte met een microSD-kaartslot. Ook functies die steeds vaker afwezig zijn in dit prijssegment, zijn te vinden in de G72. ...
Lees meer
Keuzehulp: de 7 beste smartphones tot 300 euro-A5hvAVMOQoCq6j6kc7xpAw

Met de Motorola G72 kun je op technisch vlak wel even vooruit. Deze smartphone is namelijk compleet uitgerust en lekker snel. In de telefoon vind je een rappe MediaTek-processor, 6 GB of 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagruimte met een microSD-kaartslot. Ook functies die steeds vaker afwezig zijn in dit prijssegment, zijn te vinden in de G72. Denk aan FM-radio en een 3,5mm-poort om je bedrade oordopjes aan te sluiten. De smartphone heeft bovendien een groot (6,6 inch) en heel helder oled-scherm met soepele 120Hz-verversingssnelheid en scherpe Full-HD-resolutie.

In lijn met fraaie marketing heeft Motorola een duizelingwekkende 108megapixel-camera in de G72 gemonteerd. Die schiet standaard 27megapixel-foto’s met extra veel detail. Die camera is prima, maar niet uitzonderlijk. De telefoon heeft – belangrijker – een solide accuduur. Opladen via de usb-c-poort duurt wel wat langer, waardoor dit echt een toestel is dat je ’s nachts aan de oplader legt.

Jammer vinden we dat Motorola’s updatebeleid nog steeds achterloopt op veel concurrenten. De Motorola G72 krijgt updates tot 2026. Een aandachtspunt als je vele jaren met een smartphone wilt doen.

5. Samsung Galaxy A14 5G

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy A14 5G

Pluspunten

Complete smartphone

Groot en duidelijk scherm

Minpunten

Opladen duurt lang

Zinloze extra camera's

Conclusie

Op zoek naar een prima smartphone voor weinig geld? Dan heb je keuze uit veel moderne toestellen. De Samsung Galaxy A14 5G is een van die keuzes, en wat ons betreft een aanrader. ...
Lees meer

Op zoek naar een prima smartphone voor weinig geld? Dan heb je keuze uit veel moderne toestellen. De Samsung Galaxy A14 5G is een van die keuzes, en wat ons betreft een aanrader. Het toestel kost minder dan 250 euro en biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt als je geen veeleisende gebruiker bent. Zo heeft het toestel een groot 6,6inch-scherm met scherpe Full-HD-resolutie, een processor die snel genoeg is voor WhatsApp en alle andere populaire apps en een prima 50megapixel-hoofdcamera. De twee andere camera’s achterop zijn minder nuttig, dus verwacht hier niet veel van.

De Galaxy A14 is geschikt voor pinbetalingen in winkels dankzij zijn NFC-chip, laadt op via een usb-c-poort en heeft een grote 5000mAh-accu. Die gaat zeker een dag mee bij normaal gebruik. Het opladen duurt wel een paar uur. De smartphone draait op de gebruiksvriendelijke Android-software met Samsung-schil en krijgt twee versie-updates. Je ontvangt – belangrijker – vier jaar beveiligingsupdates. Zo kun je de Galaxy A14 veilig gebruiken tot het voorjaar van 2027. Als je de Galaxy A14 5G wil kopen, raden we je de versie aan met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Die is nauwelijks duurder dan de 4/64GB-versie en meer toekomstbestendig.

6. Samsung Galaxy A32 5G

7,5

Ons oordeel

Samsung Galaxy A32 5G

Pluspunten

Mooi scherm

Lange softwareondersteuning

Minpunten

4G-variant heeft beter scherp

Niet de snelste

Conclusie

De Samsung Galaxy A32 is in twee modellen te koop, met 4G en 5G. Het 5G-model is een paar tientjes duurder en dus klaar voor het snellere mobiele netwerk, maar niet per se een betere koop. ...
Lees meer

De Samsung Galaxy A32 is in twee modellen te koop, met 4G en 5G. Het 5G-model is een paar tientjes duurder en dus klaar voor het snellere mobiele netwerk, maar niet per sé een betere koop. Zo is het scherm beduidend minder scherp, soepel en kleurrijk dan het display van de Galaxy A32 4G.

De smartphone draait op een vlotte MediaTek-processor, heeft genoeg werk- en opslaggeheugen (4 GB en 128 GB) en beschikt over een grote 5000mAh-accu. Die gaat zeker anderhalve dag mee. Opladen verloopt vlug via de usb-c-poort. De Galaxy A32 5G heeft vier camera’s op de achterkant, een selfiecamera in de notch boven in het scherm en is gemaakt van kunststof. Ondanks het grote 6,5inch-scherm is de telefoon met 184 gram daarom minder zwaar dan je zou verwachten. 

Prettig is de uitstekende softwareondersteuning. Samsung levert de smartphone met Android 11 en belooft twee jaar versie-updates, naar 12 en 13. Ook kun je tot maart 2025 rekenen op beveiligingsupdates. Geen enkele andere Android-telefoon in deze prijsklasse krijgt zo lang updates die de software veilig houden. 

7. Motorola Moto G84

7,7

Ons oordeel

Motorola Moto G84

Pluspunten

Veel geheugen en opslagcapaciteit

Goede camera's

Minpunten

Slecht updatebeleid

Oude processor

Conclusie

Uitstekende camera en veel opslagcapaciteit maken dit toestel ideaal voor fotografen met een kleiner budget....
Lees meer

Als je maximaal driehonderd euro wil uitgeven aan een smartphone, is de Motorola Moto G84 een optie die net binnen je budget past. Als je geeft om een toestel met veel opslagcapaciteit en/of goede camera’s, vind je dit waarschijnlijk een interessant model. De Moto G84 is voorzien van bovengemiddeld veel opslagcapaciteit: 256 GB. Heb je zelfs daar niet genoeg aan dan kun je een microSD-kaartje in de telefoon stoppen.

De Moto G84 is ook uitgerust met een 50megapixel-hoofdcamera met optische beeldstabilisatie (OIS) om te voorkomen dat je bewogen foto’s schiet. In deze prijsklasse zijn er maar weinig smartphones met OIS. Ook prettig aan deze Motorola-telefoon is zijn groothoekcamera met autofocus, want die maakt een macromodus mogelijk. Zo kun je een object of insect van heel dichtbij scherp vastleggen.

We zijn ook tevreden over de accuduur van de telefoon (ruim een dag) en oplaadsnelheid (30 watt). De oplader zit bovendien in de doos. Let erop dat de Moto G84 vlot genoeg is, maar op een oudere processor draait. Het is daarom niet de snelste telefoon in zijn prijsklasse. Het voornaamste minpunt is echter het updatebeleid. Motorola geeft de Moto G84 alleen een update naar Android 14 en drie jaar beveiligingsupdates.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000