Kodak Ektra - Trap er niet in

© PXimport

Kodak Ektra - Trap er niet in

Geplaatst: 9 februari 2017 - 05:19

Aangepast: 24 november 2022 - 12:23

Joris Peterse

Het merk Kodak doet wellicht vele harten van fotografen sneller kloppen. Men probeert het merk nu op een moderne manier nieuw leven in te blazen met een Androidsmartphone als Kodak-fotocamera. Digitaal. Gelukkig zonder Kodak-rolletjes in je smartphone. Maar is deze Kodak Ektra wel zo’n goede camera? Of smartphone?

Compactcamera’s leggen het intussen al af tegen smartphones. Als je puur naar de resultaten kijkt tenminste. Bovendien heb je op je smartphone veel meer instellingen en apps voor nabewerking en delen tot je beschikking. Daarentegen hebben compactcamera’s weer het voordeel van optische zoom. Smartphones kunnen wel zoomen, maar altijd digitaal. Dat houdt in dat je beter dichter naar het onderwerp toe kunt bewegen dan inzoomen. Fabrikanten als LG en Apple proberen met een dubbele lens op een alternatieve manier een zoom-effect te krijgen. In het verleden probeerde Samsung met de Galaxy K Zoom uit, een Android-smartphone met de behuizing en zoomlens van een compactcamera. Een heel groot succes was dat echter niet.

Kodak probeert het nu ook, met een camerasmartphone van rond de 500 euro. Vrij prijzig voor een smartphone, maar wel wat betaalbaarder dan de absolute toptoestellen. Het uiterlijk van de Kodak Ektra doet vermoeden dat er een zoomlens aanwezig is in het toestel. Een flinke lensring steekt uit de achterkant van het al dikke toestel. Maar dit is helaas maar schijn. Deze aanpak galmt ook behoorlijk door in de rest van de behuizing. Op het oog lijkt het toestel een fraaie kruising tussen een smartphone en een klassieke Kodakcamera, maar wanneer je hem in handen krijgt, valt het toch wat tegen. Wat lijkt op een lederen behuizing, blijkt goedkoop aanvoelend plastic met een textuurtje. Hetzelfde geldt voor de 'metalen' rand, die ook plastic blijkt. Verder houdt het toestel vast als een echte camera en beschikt het over een sluiterknop.

Kodak

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Kodakcamera

De grootste vraag is natuurlijk: hoe goed is de camera? Hier kunnen we kort over zijn. Deze is niet de moeite waard. Op papier lijkt het heel wat: een 21 megapixelsensor van Sony. Wanneer je dieper duikt merk je echter dat het verre van indrukwekkend is. De diafragmagrootte van de lens is f/2.4 en de pixelgrootte is 1,12μm.

Ter vergelijking, de beste Android-camerasmartphone van het moment is de Galaxy S7 met een diafragma van f/1.7 (lager is beter) en een pixelgrootte van 1,4μm. Het aantal megapixels ligt met 12 een stuk lager, maar dat zegt lang niet alles: met een beter diafragma is de lens beter in staat licht op te vangen, wat vooral in donkere omgevingen van pas komt. De pixelgrootte bepaalt (onder meer) hoeveel ruis er in een foto zit. Op papier is de S7 dus al veel beter, en qua prijs is dit toestel intussen maar een paar tientjes duurder. In praktijk zijn de verschillen helemaal groot.

De ontwikkelaars van de Ektra hebben de smartphone wel uitgerust met optische stabilisatie en autofocus, zodat foto’s (en video’s) minder snel bewogen zijn. Dit werkt in praktijk best aardig. Ook is er, zoals het een echte camera betaamt, ruimte voor een geheugenkaart. Maar het spoelt de teleurstelling van de matige camerasensor niet weg.

Samsung Galaxy S7

© PXimport

Kodak Ektra

© PXimport

Scherm

Het scherm is van acceptabele kwaliteit. Het 5 inch scherm heeft een full-hd-resolutie. Dat is niet even scherp als de meeste smartphones in deze prijscategorie, maar omdat de accucapaciteit niet heel groot is, is dat wellicht maar beter ook.

Qua kleurweergave is het scherm wat aan de grauwe kant. Kleuren spatten niet écht van je scherm, zoals je eigenlijk het liefst zou willen met je eigengemaakte foto’s en video’s. Maar de kijkhoek en contrast zijn oké.

Apps

Er is een camera-app waarin een draaiwieltje doet denken aan de Kodaktijden van weleer. Wanneer je twee keer op de sluiterknop drukt start de camera-app automatisch. Dit gaat niet altijd even snel, omdat de smartphone hardwaretechnisch niet met enorme spierballen is uitgerust. Verstokte Kodakfans kunnen hun hart ophalen met de Super8-app, die verder eerlijkgezegd helemaal niks toevoegt.

De ontwikkelaars hebben Android wel behoorlijk intact gelaten. Er zijn alleen apps voorgeïnstalleerd. Zo zijn er de foto-apps die ik net noemde, plus een fotogalerij en foto-nabestel applicatie. De gratis fotobewerkingsapp Snapseed is geïnstalleerd, maar helaas ook de misleidende AVG antivirusapp.

Op de vraag of er een update naar Android 7.0 te verwachten viel, werd niet hoopvol gereageerd.

-

De Kodak Ektra draait op Android 6.0, met op het moment van schrijven de security patch van december 2016. Dat is een Androidversie van anderhalf jaar oud. Op de vraag of er een update naar Android 7.0 te verwachten viel, werd ook niet echt hoopvol gereageerd.

Spierballen

Onder de behuizing die een camera imiteert is niet al te indrukwekkende hardware te vinden. Allereerst is er de eerder genoemde accu, die met 3.000 mAh niet de allergrootste is. Bij normaal smartphonegebruik ging hij prima een dag mee, maar als je het toestel echt voluit als camera en smartphone gebruikt, dan schiet hij toch wat tekort. Jammer is dat je niet zoals bij veel compactcamera’s de accu kunt vervangen.

De Kodak Ektra is voorzien van een Mediatek X20-processor. Niet de snelste in zijn soort, dat merk je al bij het snel opstarten van de camera met de sluiterknop. Overigens werkte dit wel beter wanneer ik weinig apps open had staan, maar ook bij benchmarks zwaardere apps, zoals games, merk je al gauw dat de Mediatek-processor niet de krachtigste is. De 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslaggeheugen zijn prima, evenals de moderne USB-C-aansluiting om het toestel op te laden.

Conclusie

Het lijkt erop alsof Bullit Group de naam Kodak gebruikt om makkelijk te verdienen met een matige smartphone en dito camera, maar dan vermomd als luxetoestel, dat zou moeten werken en ogen als een hoogwaardige Kodakcamera van weleer. Het toestel kost rond de 500 euro. Voor een paar tientjes meer heb je de Galaxy S7, de smartphone met de beste camera van het moment, betere bouwkwaliteit en veel meer kracht. De Huawei P9 is zelfs goedkoper dan de Kodak Ektra en verslaat deze eveneens op werkelijk alle gebieden. Een keuze voor de Kodak Ektra valt daardoor niet te verantwoorden, tenzij hij voor zo’n 200 euro wordt aangeboden.

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Relatief schone Android

Houdt vast als een echte camera

Minpunten

Verouderde sensor

Behuizing en formaat

Prijs

Specificaties

Androidversie

Conclusie

**Prijs:** € 499,- **Kleuren:** Zwart **OS:** Android 6.0 (Marshmallow) **Scherm:** 5 inch (1920x1080) **Processor:** 2,3 GHz dualcore (Mediatek X20) **RAM:** 3GB **Opslag:** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 21 MP (achter), 13 MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps **Formaat:** 14,8 x 7,3 x 1,4 cm **Gewicht:** 163 gram **Website:** [www.kodakphones.com](https://www.kodakphones.com/ektra)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten