Onderweg notities maken op je smartphone of tablet

Door: kees-krick | 06 maart 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Er zijn altijd dingen die het onthouden en bewaren waard zijn. Vroeger schreven we ze op een smoezelig kladje, tegenwoordig pakken we het efficiënter aan: door een app te gebruiken als geavanceerd notitieboekje. Zo heb je je notities netjes bij elkaar en raak je niets kwijt.

Tip 01: Notities maken

De leukste ideeën en gekste ingevingen ontstaan onverwachts. Maar pas op, want zo snel als ze (uit het niets) opkomen, vergeten we ze ook weer. Daarom is het zaak om ze meteen te noteren. Hetzelfde geldt voor allerlei kleine dingen die we willen onthouden, klusjes die nog gedaan moeten worden en zelfs boodschappenlijstjes. Meteen noteren zodra we eraan denken is altijd het beste.

Vroeger was daar een pen en een schrijfboekje of zomaar een vodje papier voor nodig. Vandaag de dag doen we het anders, er bestaan namelijk gave apps voor.

Aantekeningen maken doen we nu dus met een smartphone of tablet. Dat heeft grote voordelen boven een los papiertje met wat krabbels erop. Met een app bewaar je alles netjes bij elkaar en raak je notities nooit meer kwijt. Ook zijn er synchronisatiemogelijkheden, dat maakt het leven een stuk makkelijker.

Tip 01 Een boodschappenlijstje op papier: ouderwets!

Tip 02: Notities maken met een app

Een app waarmee het niet uitmaakt of we met een smartphone of een tablet werken, heeft altijd onze voorkeur. Waarom? Los van het feit dat we dan op elk apparaat op ongeveer dezelfde manier kunnen werken, is het slim als alle krabbels netjes tussen de diverse apparaten worden uitgewisseld. Dan maakt het niet meer uit waar we een notitie maken, we zien ze altijd allemaal en hebben dus een mooi overzicht.

Zijn onze aantekeningen ook nog eens vanaf een gewone computer te benaderen, dan zijn we helemaal blij. Is dit een utopie? Welnee, dit is allemaal prima mogelijk. Wij gebruiken er de app Evernote voor. Die bestaat voor smartphone en tablet, en zowel voor apparaten met Android (Google) als Windows Phone (Microsoft) als iOS (Apple).

Daarnaast zijn je notities prima op een Mac of Windows-pc te lezen. Dus je mag deze apparaten gerust dwars door elkaar gebruiken.

Tip 02 Notities in Evernote zijn beschikbaar op smartphone, tablet en computer.

Tip 03: Installeren en aanmelden

Om te beginnen, installeer je de Evernote-app op je smartphone, tablet of natuurlijk op beide. Je kunt hiervoor gewoon in de applicatiewinkel van het betreffende platform terecht (genaamd Play Store, Store of App Store).

Zodra je de app opstart, wordt om je gebruikersgegevens gevraagd. Heb je Evernote nog niet eerder gebruikt, dan is registreren rechtstreeks vanuit de app mogelijk. Vervolgens kun je aan de slag. Om meteen een notitie te maken, volstaat het om onderaan het beginscherm van Evernote op Voer een snelle notitie in te tikken.

In plaats daarvan mag je ook op een van de pictogrammen eronder tikken. Daarmee kun je meteen een afbeelding inladen, een handig lijstje samenstellen of een herinnering maken met eventueel een alarm eraan gekoppeld. Op diverse andere vensters in de app maak je een nieuwe notitie aan door boven in het scherm op een pictogram te tikken.

Op Apple-apparaten is dat een plusteken, op Android een velletje papier met een plusteken ernaast.

Tip 03 Installeer de app en meld je aan of registreer jezelf als nieuwe gebruiker.

Tip 04: Tekst opmaken

Tijdens het maken van notities zijn er diverse opmaakmogelijkheden om je krabbels nog aantrekkelijker te maken. Vlak boven het virtuele toetsenbord bevindt zich een balk met pictogrammen. Zo kun je tekst onder andere uitlijnen (links, midden, rechts), maar ook onderstreept, schuin of vet weergeven.

Er is ook een markeerstift om tekst een gekleurde achtergrond te geven. Lijsten (opsommingen) maken, al dan niet genummerd, behoort ook tot de mogelijkheden. Verder is het pictogram met het vinkje in het vierkantje erg handig. Dit is een selectievakje, ook wel checkbox, die je overal in de tekst mag opnemen. Handig om actiepunten af te vinken.

Vergeet trouwens niet om je notitie een naam te geven. Dat doe je boven in het scherm. Tik eronder op meer om eventueel enkele trefwoorden aan de notitie te koppelen. Via trefwoorden is een notitie eenvoudiger terug te vinden. Tevens zie je de locatie waar deze notitie is gemaakt, mits je de app hier toestemming voor hebt gegeven.

Tip 04 Elke notitie kan naar smaak worden opgemaakt.

Tip 05: Notitieboeken

Evernote werkt met notitieboeken. Dat is gewoon een manier om notities te ordenen. Zo is het een eitje om zakelijk en privé te scheiden, maar ook om grote hoeveelheden aantekeningen in behapbare brokken op te delen.

Tijdens het ingeven van een nieuwe of bewerken van een bestaande notitie, wijs je een notitieboek aan waarin de notitie geplaatst moet worden. Hiertoe tik je op de naam van het boekje, pal onder de naam van de notitie.

Gratis account

Evernote mag je gratis gebruiken, maar er is wel een beperking. Je mag namelijk maandelijks zestig megabyte aan gegevens versturen. Dat is voor notities die doorgaans volledig uit tekst bestaan meer dan voldoende.

Voeg je regelmatig grote afbeeldingen of geluidsfragmenten toe aan je notities, dan kan het zijn dat je er niet altijd genoeg aan hebt. Gebeurt dit regelmatig, dan is een abonnement een overweging.

5 Reactie(s) op: Onderweg notities maken op je smartphone of tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 maart 2014 09:39 Anoniem
  Evernote is TOP, maar voor echte snelle korte aantekeningetjes is Google KEEP ook ideaal.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2014 15:19 Anoniem
  Gebruik geen app die om gebruikersgegevens vraagt en een registratie!
  Leren het dan nooit?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2014 17:42 Anoniem
  ik gebruik gewoon notities, voldoet voor mij prima:)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2014 09:48 Pzz
  Een goed alternatief dat erg gemakkelijk werkt en op heel veel verschillende types apparaten en browsers te gebruiken is is ToDoIst van TODOIST.COM.

  De gratis versie is iets beperkter dan de betaalde. Maar als je je registreert voor de gratis versie dan krijgt je na een dag of 2, 3 een mail met een aanbieding om de premium gratis een maand te gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 oktober 2014 17:36 Anoniem
  slech
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.