OnePlus 2 - Minder indrukwekkend dan voorganger

© PXimport

OnePlus 2 - Minder indrukwekkend dan voorganger

Geplaatst: 16 september 2015 - 04:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:16

Joris Peterse

Wie een goede smartphone zoekt met een acceptabel prijskaartje is goed uit bij het Chinese merk OnePlus. De OnePlus One, die vorig jaar verscheen, klopte de concurrentie op specs, besturingssysteem én prijs. Lukt het OnePlus ook met hun tweede smartphone?

Topspecificaties voor een lage prijs is waar OnePlus zich mee onderscheidt, met de OnePlus 2 is dat niet anders. Wel is hij een tikje duurder dan zijn voorganger. De goedkoopste uitvoering (3GB RAM, 16GB opslag) kost 339 euro, de versie met de meer gangbare opslagcapaciteit van 64GB (plus 4GB RAM) kost 399 euro. Helaas onderscheidt het bedrijf zich ook op een negatieve manier: je hebt weer een uitnodiging nodig om het toestel te mogen kopen. Verkoop vindt alleen plaats via hun website Oneplus.net. Waarschijnlijk om productie- en opslagkosten in toom te houden, maar voor wie staat te trappelen om het toestel te kopen is dat natuurlijk een afgang. Lees ook: De 15 beste smartphones van 2015.

 

© PXimport

Links de OnePlus Two, rechts zijn voorganger.

Als je de OnePlus-toestellen naast elkaar legt zie je weinig verschil. Het formaat is nagenoeg hetzelfde gebleven en de ruwe afwerking (die aan fijn schuurpapier doet denken) aan de achterkant zorgt ervoor dat je het toestel niet snel uit je hand laat glijden. De verschillen zijn subtiel: onder het 5,5 inch-scherm (14 cm) tref je een vingerafdrukscanner die bijzonder snel werkt, de rand rondom het toestel is van metaal (waardoor het toestel een tikje zwaarder weegt) en aan de linkerkant is een schuifknopje waarmee je meldingen aan- of uitzet, of alleen belangrijke meldingen mee door laat komen. Vreemd genoeg is er geen NFC-chip aanwezig en kan het toestel ook niet draadloos opgeladen worden.

Het toestel wordt opgeladen via een usb-c aansluiting, wat de nieuwe standaard wordt voor smartphones en tablets. Helaas heeft deze aansluiting op de OnePlus 2 geen echte toegevoegde waarde, de data-overdracht- en oplaadsnelheid zijn hetzelfde gebleven.

 

© PXimport

De OnePlus 2 heeft een usb-c aansluiting.

De achterkant is nu los te maken om tot twee simkaarten te plaatsen. Maar dat maakt het raar dat er geen geheugenkaartslot of verwijderbare accu zijn. OnePlus verkoopt ook losse achterkanten om toestel te personaliseren, zoals bamboe, hout of zelfs kevlar.

De draak beteugeld

Het toestel beschikt over een Snapdragon 810-processor, een razendsnelle chipset, maar ook berucht vanwege zijn overhittingsproblemen bij het Xperia Z3+ en de One (M9). Tijdens het testen en benchmarken hebben we hier gelukkig weinig van gemerkt, behalve dat de toestel (in combinatie met de 4GB RAM) in een snelheidsrace mee kan komen met de Android-toptoestellen van dit moment.

Het toestel heeft een behoorlijk groot scherm van 5,5 inch, maar weet door de dunne randen om het scherm een redelijk acceptabel netto-formaat te houden. Waar de meeste topsmartphones tegenwoordig over een UHD-resolutie beschikken, behoudt de OnePlus 2 een Full-HD schermpaneel. Dat is niet echt een nadeel, in praktijk merk je weinig verschil tussen de twee resoluties op een relatief klein schermpje. Bovendien hebben enorm hoge resoluties een behoorlijk negatief effect op de accuduur en beschikt de OnePlus 2 al over een lagere accucapaciteit en wat tegenvallende accuduur. De keuze voor een schermresolutie van 1920 bij 1080 was dus een goede en gelukkig is het scherm qua helderheid en kleurweergave flink verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Alleen niet zo indrukwekkend als de schermen van de iPhone 6 Plus, Galaxy S6 of G4.

Camera

Op een ietwat eigenaardige plek op de achterkant van het toestel tref je een 13 megapixelcamera, vergezeld met een dubbele ledflits en een laserfocus. De focus is inderdaad snel, maar bij het nemen van de foto is er een kleine vertraging merkbaar, waardoor foto's soms wat bewogen ogen. De camera van de OnePlus 2 heeft een redelijk grote sensor, wat inhoudt dat donkere situaties behoorlijk goed kunnen worden vastgelegd, ook de flits levert goed werk af. De camera is prima te noemen, maar kan zich vooral bij landschapsfoto's en gedetailleerde foto's niet meten met de camera's van toestellen uit het topsegment. Ook kan er niet met sluitertijd gestoeid worden of in raw-formaat worden gefotografeerd.

 

© PXimport

De camera zit wat meer in het midden van het toestel.

Oxygen OS

De OnePlus One draait op CyanogenMod, een Androidvariant waarbij je als gebruiker meer controle hebt, om het systeem te tweaken, maar belangrijker nog, met meer privacycontrole: je kunt per app aangeven tot welke systeembronnen (zoals locatie, contactpersonen, etc.) toegang verkregen mag worden. Helaas boterde het niet zo goed tussen OnePlus en de ontwikkelaars van CyanogenMod, waardoor OnePlus een eigen Android 5.1-variant ontwikkelde die veel lijkt op CyanogenMod, met de naam Oxygen OS. Er zitten alleen iets meer foutjes in en je hebt al gebruiker wat minder te sleutelen. Gelukkig is er onder App-toelatingen nog steeds de mogelijkheid om per app permissies te wijzigen, alleen kwamen we hier ook wat bugs tegen.

Conclusie

Qua prijs-kwaliteitsverhouding is de OnePlus 2 de beste keuze voor een smartphone. Toch zijn we minder onder de indruk dan we waren toen de OnePlus One verscheen, door de hogere prijs, verminderde accu en het ontbreken van zaken zoals NFC en draadloos laden is het gewoonweg niet de compromisloze 'flagship killer' die het claimt te zijn.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Uitstekende Prijs/kwaliteit

Snelheid

Vingerafdrukscanner

Bouwkwaliteit

Minpunten

Verkrijgbaarheid

Geen NFC

Geen geheugenkaartslot

Geen verwisselbare accu

Conclusie

OnePlus Two ----------- **Prijs** € 339,- (16GB opslag, 3GB RAM), €399 (64GB opslag, 4GB RAM) **OS** Oxygen OS (Android 5.1) **Scherm** 5,5 inch LCD (1920x1080) **Processor** Qualcomm Snapdragon 810 (1,8 GHz, octacore) **RAM** 3 of 4GB **Opslag** 16 of 64GB **Batterij** 3300mAh **Camera** 13MP (achter) 5MP (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, gps **Formaat** 15,2 x 7,5 x 1 cm **Gewicht** 175 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten