Online privacy: waar zijn uw gegevens veilig?

Door: koen-vervloesem | 15 april 2011 16:43

How To

Steeds meer gebruikers slaan allerlei gegevens ‘in de cloud’ op. Omdat dit toegankelijk, gemakkelijk en vaak gratis is. Maar is dit wel zo verstandig? Hebt u er al eens over nagedacht of die online dienst uw privacy wel waarborgt? Misschien krijgen bijvoorbeeld Amerikaanse overheidsdiensten uw gegevens te zien? We kijken eens door een andere bril naar een aantal bekende online diensten.

Online privacy is een complex probleem. U wilt natuurlijk dat gegevens zoals e-mails, privéberichten en online bestanden, enkel voor u en een eventuele correspondent zichtbaar zijn. In de praktijk is dat echter quasi onmogelijk om te waarborgen: de systeembeheerder van de server waarop uw gegevens staan, kan bijvoorbeeld in de meeste gevallen gewoon uw gegevens lezen. Gelukkig is dat strafbaar, maar de wetgeving op privacyinbreuken is niet overal even streng.

In dit verband is het vooral belangrijk om te weten dat de privacywetgeving in de VS niet zo streng is als in Europa, en dat de veiligheidsdiensten aan de overkant van de oceaan heel wat privileges hebben. U bent dan ook beter af met een website waarvan de producent onder het Europese recht valt en garandeert dat het de gegevens in Europa houdt. Zo heeft de Europese Unie een richtlijn uitgevaardigd, de EU Data Protection Directive (EUDPD), die een aantal basisvereisten oplegt ter bescherming van persoonsgegevens van Europese burgers. In de praktijk wordt het hierdoor aan heel wat organisaties en bedrijven uit de EU, verboden om persoonsgegevens naar landen buiten de EU te verzenden, tenzij die landen eenzelfde bescherming van uw privacy kunnen garanderen. Lees echter altijd de privacyverklaring, heel wat Europese websites hebben in de kleine lettertjes staan dat uw privégegevens op Amerikaanse servers kunnen belanden.

Safe Harbor

De EU en de VS hebben een regeling waarbij Amerikaanse bedrijven privégegevens van Europese burgers mogen verwerken en opslaan als ze aan zeven principes voldoen: de zogenaamde Safe Harbor-principes. Meer dan tweeduizend Amerikaanse bedrijven, waaronder Microsoft, Google en Facebook, zijn Safe Harbor-gecertificeerd door het Amerikaanse Ministerie van Handel. Helaas neemt dit ministerie zijn taak niet al te serieus, waardoor het Safe Harbor-zegel eigenlijk al jaren een lege doos is. Bovendien kan de Amerikaanse overheid de gegevens altijd opvorderen dankzij de antiterreurwet Patriot Act. In de VS uw gegevens opslaan is dus af te raden. Als u de keuze hebt, kiest u best een Europese dienst. Kunt u niet buiten een Amerikaanse dienst om, geef dan de voorkeur aan één die de Safe Harbor-principes onderschrijft. Ook al is de controle op naleving van deze principes nogal laks, het toont wel aan dat het bedrijf interesse heeft in privacy.

Safe Harbor is een lege doos.

1. Google

Google laat niet veel informatie los over waar zijn servers staan. Het benadrukt dat uw gegevens onder Amerikaans recht vallen. Het kan (of wil?) dus niet garanderen dat uw gegevens als Europese gebruiker in Europa blijven. Bovendien valt het op dat Google bij de EU sterk aan het lobbyen is voor het afzwakken van de huidige Europese richtlijn voor databescherming. Ondanks dat Google aan de Safe Harbor-principes voldoet, neemt u dus toch een serieus risico als u documenten op Google Docs plaatst, Gmail voor uw mails gebruikt, foto’s op Picasa plaatst of zelfs alleen de zoekmachine gebruikt. Een alternatief voor Google als zoekmachine is het Nederlandse Ixquick, dat als enige zoekmachine het European Privacy Seal van de EU ontvangen heeft.

Ixquick is een Nederlandse zoekmachine die met uw privacy inzit.

TRUSTe

TRUSTe is een Amerikaans bedrijf dat privacyzegels toekent aan websites, helpt bij het aanmaken van privacyverklaringen, en privacyinbreuken door software en websites onderzoekt. Een website die deelneemt aan het TRUSTe Privacy Seal Program, volgt niet alleen een aantal praktijken om de privacy van bezoekers te waarborgen, maar stemt er ook mee in dat TRUSTe geschillen tussen de website en bezoekers over privacy beslecht. Ook het TRUSTe-zegel is echter niet zaligmakend: critici vinden dat TRUSTe het privacyzegel niet snel genoeg afneemt van bedrijven die zich niet aan de regels houden.

2. Sociale netwerken

Twitter valt onder het Amerikaans recht en slaat zijn gegevens in de VS op. Recentelijk gaf een Amerikaanse rechtbank Twitter het bevel om informatie over bepaalde gebruikers te geven, omdat zij iets met WikiLeaks te maken zouden hebben. Twitter maakte dit bekend, maar de vraag is hoeveel andere bedrijven ook zo’n gerechtelijk bevel hebben gekregen en hieraan gevolg gaven zonder de gebruikers dit te melden. Facebook voldoet aan de Safe Harbor-principes en heeft ook het TRUSTe-zegel. Toch is het bedrijf niet onbesproken, de privacyverklaring is heel complex en wijzigt regelmatig. Hyves heeft in zijn privacyverklaring staan dat het om technische redenen persoonlijke gegevens zou kunnen doorsturen naar bedrijven in de VS. We raden dus af om echt privé-informatie op een van de sociale netwerken te zetten of berichten met privé-informatie te versturen.

De privacyverklaring van Facebook is veel te complex.

3. Microsoft

Microsoft garandeert voor Europese bedrijven dat de data in Europa blijft. Dat was bijvoorbeeld de reden dat de Universiteit van Tilburg en Inholland vorig jaar voor e-mail en opslag kozen voor Microsofts Live@edu, in plaats van Google Apps. Ook voor Nederlandse gebruikers van Windows Live Hotmail, geldt dat gegevens en mails worden opgeslagen op Europese servers, met name in Dublin. Microsoft voldoet aan de Safe Harbor-principes en heeft het TRUSTe-zegel.

De gegevens van Europese gebruikers van Hotmail staan op een server in Dublin.

4. Amazon EC2 en S3

Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud) en S3 (Simple Storage Service) zijn twee clouddiensten van Amazon waar de meeste eindgebruikers niet mee te maken hebben. Heel wat andere online diensten maken hier wel gebruik van. Het is dan ook positief dat Amazon beide diensten binnen Europa aanbiedt: zo kunt u ervoor kiezen om enkel virtuele servers te draaien op computers in Europa en enkel gegevens via S3 op te slaan op Europese servers. Het is wel even opletten: het is niet omdat Amazon die mogelijkheid heeft, dat diensten die hiervan gebruikmaken deze mogelijkheid ook aan u bieden. Bij een back-uptoepassing zoals Zmanda Cloud Backup kunt u wel instellen dat u enkel de Europese S3-servers van Amazon wilt gebruiken voor back-ups van uw gegevens.

Zmanda Cloud Backup houdt uw back-ups in Europa.

5. Bestanden

Box.net voldoet aan de Safe Harbor-principes. Dropbox niet, maar Amazon S3, de online opslag die door Dropbox gebruikt wordt, wel. Op privacyvlak heeft Box.net dus lichtjes de voorkeur als u bestanden online wilt opslaan en synchroniseren. Ook de meeste bekende online diensten om grote bestanden door te sturen zijn Amerikaans. YouSendIt voldoet wel aan de Safe Harbor-principes. WeTransfer is een Nederlands bedrijf, maar in zijn privacyverklaring duidt het aan dat persoonlijke informatie naar de VS gestuurd kan worden om technische redenen. Een betere optie lijkt dan ook het Zwitserse RapidShare. Hoewel Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, heeft het land de EU Data Protection Directive wel gedeeltelijk geïmplementeerd en is de Zwitserse privacy­wetgeving strenger dan de Amerikaanse.

RapidShare valt onder de vrij strenge Zwitserse privacywetgeving.

0 Reactie(s) op: Online privacy: waar zijn uw gegevens veilig?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.