Professioneler filmen met je iPhone

Door: Martin Gijzemijter | 06 juli 2013 10:00

How To

Wie had tien jaar geleden ooit gedacht dat je hoge kwaliteit video's zou kunnen vastleggen met je mobiele telefoon? Bizar of niet, het is wel realiteit en het heeft de manier waarop we filmen drastisch veranderd, maar helaas niet altijd ten goede. De kwaliteit van homevideo is er namelijk niet bepaald op vooruitgegaan. Hoe kun je de filmpjes op je smartphone zo professioneel mogelijk schieten? We geven je een paar tips.

VVS

Voor deze eerste tip leunen we op wat hilarische creativiteit van een duo genaamd Glove & Boots. Deze twee Henson-achtige creaties benadrukken het gevaar van VVS: Vertical Video Syndrome. VVS is de irritante ontwikkeling waarbij mensen de smartphone rechtop houden tijdens het filmen.

Dat is prima wanneer je de filmpjes alleen bekijkt op je smartphone,maar zodra je ze bekijkt op een ander medium, zit je ineens naar een raar flatgebouw-achtig formaat te kijken. Wil je het uiteindelijk op je televisie vertonen, dan ziet het er natuurlijk helemaal niet meer uit. De makers van Glove & Boots laten op humoristische wijze zien wat het probleem is met VVS (zij het wat overdreven) en de eerste tip is dan ook het belangrijkste. Als je filmt, houd de smartphone dan op z'n kant.

[youtube]Bt9zSfinwFA[/youtube]

Het verticaal vastleggen van filmpjes komt de kwaliteit van video niet ten goede.

Denk na over wat je filmt

Ooit moesten we heel goed nadenken over foto's die we namen, want er zaten gemiddeld maar 24 foto's op een rolletje en je wilde ze niet verpesten. Nu we digitaal foto's nemen denken we er niet meer bij na en schieten we er maar op los, hetgeen ertoe heeft geleid dat de kwaliteit van een gemiddelde foto enorm is gedaald. Hetzelfde geldt voor video.

Toen we nog uitsluitend filmden met onze videocamera met bandje, was ruimte schaars, maar vooral: je kon het shot niet overdoen, dus je dacht goed na over wat je filmde. Met onze smartphones denken we vaak een stuk minder goed na. Een leuk moment? Snel! Pak je smartphone en leg het vast. Dat is prima, als we daarnaast ook nog de bijzondere momenten vastleggen met een 'gewone' camera, maar dat doen we dus steeds vaker. Het resultaat: korte, willekeurige video's die onmogelijk aan elkaar te monteren zijn.

In de tijd van videobandjes moest je goed nadenken over wat je filmde, dat zou nog steeds zo moeten zijn.

Film langer, niet vaker

Dit ligt in het verlengde van de vorige tip. Het is echt niet zo dat je een halve regisseur moet zijn om een goede video in elkaar te draaien, maar als je een telefoon hebt vol filmpjes van tien seconden met leuke fragmenten, dan is het bijna onmogelijk om daar een compilatie van te maken. Het is heel eenvoudig op te lossen, door ook af en toe wat filmpjes te maken die een paar minuten duren.

Wellicht heb je geen zin om, bijvoorbeeld op een verjaardag, de hele tijd die telefoon in je handen te houden, maar vergeet niet hoe we dat vroeger oplosten: met een statief! Een statief(je) - en die zijn er meer dan genoeg voor je smarpthone - is sowieso geen slecht idee voor de kwaliteit van het shot, maar dat zal niet voor iedereen relevant zijn. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat je vaker langere shots neemt, waardoor je tenminste weer leuke homevideo's kunt maken.

Hapsnapfilmpjes zijn heel lastig te monteren. Film niet vaker, maar langer, desnoods met een statief.

Accepteren

Tot slot is er nog een tip waar we zelf niet heel enthousiast van worden. Het zou namelijk ook gewoon zo kunnen zijn dat de aard van homevideo's langzaam maar zeker aan het veranderen is, en de tijd dat we met z'n allen naar een video van een uurtje zaten te kijken, achter ons ligt. In dat geval is homevideo het af en toe vluchtig kijken naar een filmpje van tien seconden en daar om lachen, en moeten we dat misschien wel gewoon accepteren. Het zou jammer zijn, omdat er iets moois uit de geschiedenis verloren raakt, maar aan de andere kant is dat natuurlijk ook op grote schaal gebeurd met fotoalbums in de kast. Soms is het gewoon niet anders. Al weigeren we VVS te accepteren.

0 Reactie(s) op: Professioneler filmen met je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.