HTC One (M8) - Schoonheid zit van binnen én buiten

Door: Joris Peterse | 08 april 2014 17:06

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De HTC One (M8) is een opvallend mooi toestel. De gepolijste metalen behuizing is uit één stuk aluminium vervaardigd en het scherm oogt haarscherp aan. Het meest in het oog springende onderdeel is de tweede camera op de achterkant. Een handige toevoeging of een gimmick?

Specificaties

Prijs: Ca. € 699,-

Beschikbare kleuren: Grijs, zilver, goud

Besturingssysteem: Android 4.4.2 (met Sense 6.0)

Beeldscherm: 5 inch (12,7 cm), Full-HD (1920 x 1080)

Processor: 2,3 GHz Quadcore (Qualcomm Snapdragon 801)

Werkgeheugen: 2 GB

Opslag: 16 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)

Batterij: 2600 mAh

Camera achterkant: 4,1 megapixel

Camera voorkant: 5 megapixel

Connectiviteit: Infrarood, Bluetooth 4.0, WLAN, GPRS, EDGE, NFC en micro-usb

Afmetingen: 14,6 x 7,1 x 0,9 cm

Gewicht: 160 gram

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Ontwerp
 • Scherm
 • Accuduur
 • Snel
 • Minpunten
 • Camera’s
 • Prijs

De nieuwe HTC One borduurt verder op het model dat in 2013 gepresenteerd werd. Deze HTC One (M7) werd door veel media enthousiast onthaald en zelfs uitgeroepen tot smartphone van het jaar. Toch konden de verkoopcijfers bij lange na niet tippen aan die van de Galaxy S4 en de iPhone 5(S) en kon niet voorkomen worden dat het Taiwanese HTC in de rode cijfers terechtkwam. Vooral leveringsproblemen van het toestel in de eerste maanden na de release hadden hier aandeel in.

De HTC One (M8) ziet er strak uit.

Hoe verbeter je dan nog een smartphone die uitgeroepen werd tot smartphone van het jaar? Dat is de uitdaging die HTC slim aanpakt met de One (M8). Het ontwerp is in grote lijnen hetzelfde gehouden, maar wel met subtiele verbeteringen. Het toestel is nu uit één stuk metaal vervaardigd, waardoor nu ook de zijkanten om het toestel krullen. Ook zijn de Android-functieknoppen in het scherm verwerkt. Hierdoor gaat het logo van HTC aan de voorkant niet meer ten koste van de menuknop.

Aan de bovenkant is de infraroodpoort netjes weggewerkt achter een zwarte rand en ondanks dat het toestel is gemaakt uit één stuk metaal, is het mogelijk om een geheugenkaart in het toestel te stoppen, wat bij de voorganger niet mogelijk was. De naadjes ontsieren het metalen frame aan de achterkant. Deze zijn echter noodzakelijk voor draadloze verbindingen zoals het telefoonsignaal en de NFC-chip.

Stapjes vooruit

Bekender zijn de dubbele speakers aan de voorkant, die voor telefoonbegrippen bijzonder goed geluid produceren. De speakertjes zijn ook aan de voorkant geplaatst, waardoor het geluid beter klinkt omdat het recht op je afkomt. Maar het heeft als minpunt dat het formaat van het toestel wel wat aan de grote, langwerpige kant is vergeleken met andere smartphones die een 5 inch-scherm hebben.

Het schermpaneel is met 5 inch (12,7 cm) een klein slagje groter dan zijn voorganger, die een 4,7 inch-scherm heeft. De resolutie is echter hetzelfde gebleven: 1920 bij 1080 pixels, Full HD dus. Opvallend is dat de beeldkwaliteit ontzettend hoog is. Niet alleen is het beeld helder, waardoor in het zonlicht het scherm prima af te lezen valt, ook spatten de kleuren van het beeld.

Sense 6

De HTC One (M8) draait de nieuwste Androidversie (4.4, KitKat) met de eigen HTC-schil Sense. Een paar jaar geleden was Sense een blok aan het been van HTC-toestellen. Het belastte het systeem onnodig veel zwaarder dan Android zelf en het toestel werd compleet vervuild met onnodige apps. Die tijden liggen definitief achter ons. De Sense schil werkt vloeiend, oogt strak en zit vol handigheidjes.

Zo is nieuwsoverzicht Blinkfeed op te roepen, die je op een Windows-achtige manier op de hoogte houdt van nieuwtjes over onderwerpen en sociale netwerken die je vooraf hebt geselecteerd. Ook is het toestel te ontgrendelen met een dubbele tik op het scherm. Schuif je met je duim naar rechts op het vergrendelde scherm, dan kom je direct in Blinkfeed terecht.

Tenslotte is ook de afstandsbediening-app het vermelden waard. Niet alleen voegt deze een handige tv-gids toe, ook valt de afstandsbediening zelf eenvoudig te configureren, ook als je over een tv(-ontvanger) beschikt van een onbekend merk.

Minpuntjes vinden we echter ook nog steeds terug in Sense. Blinkfeed is een belangrijk onderdeel, het claimt een volledig startscherm. Maar gebruik je het liever niet, dan is er geen enkele manier om het uit te zetten. Ook vinden we nog steeds enkele onnodige apps terug. Zo zijn er twee browsers aanwezig, twee sms-apps en muziekwinkel 7digital. Gelukkig kan je dieper in de instellingen duiken om deze apps uit te schakelen.

5 Reactie(s) op: HTC One (M8) - Schoonheid zit van binnen én buiten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 april 2014 22:55 Anoniem
  BlinkFeed kan je gewoon weghalen ..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2014 11:00 Jorispeterse
  Heb je een conventionele manier gevonden om Blinkfeed uit te schakelen? In de Android appinstellingen kan je 'm niet uitzetten en in de Blinkfeed-instellingen zelf ook niet.
  En dan bedoel ik niet alternatieve launchers of verwijdering met root-toegang.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2014 11:54 Anoniem
  Laat HTC zo'n ding uitbrengen met WP 8.1 want ik moet geen Android
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2014 00:04 Anoniem
  Ik heb het toestel nu 1 dag. Had denote2 ben door ongelukje over moeten stappen. Wat een fantastisch toestel. Retesnel degelijk super apparaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2014 22:37 Anoniem
  Blinkfeed kan je in je persoonlijke instellingen (widgeds) verwijderen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.