Huawei Ascend P7 - Meer iPhone wordt Android niet

© PXimport

Huawei Ascend P7 - Meer iPhone wordt Android niet

Geplaatst: 26 mei 2014 - 10:30

Aangepast: 10 januari 2023 - 23:35

Elmar Rekers

De Ascend P7 is meer dan slechts de opvolger van de stijlvolle P6 uit 2013. Het nieuwe paradepaardje van Huawei moet namelijk de strijd aangaan met topmodellen als de Galaxy S5 van Samsung en Apple's iPhone 5s. Maar dan wel voor een aanzienlijk schappelijkere prijs.

Voordat je direct naar onderstaande conclusie scrolt, laat ik maar direct open kaart met je spelen. De Ascend P7 is zonder twijfel de meest aantrekkelijke smartphone van Huawei tot op heden. De telefoon combineert zeer degelijke prestaties met een schitterend 5 inch-beeldscherm, 4G mobiel internet en een prima camera. En dat alles verpakt in een strakke iPhone-achtige behuizing.

Zo. Nu dat uit de weg is kunnen we op ons gemak dieper in deze Android-telefoon duiken. En dat is zeer zeker de moeite waard, want Huawei heeft op zijn vlaggenschip ruim 650 verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de voorganger, de Ascend P6 (review). Hoewel het uiteindelijke resultaat zeker voor een betere smartphone heeft gezorgd, zijn er ook een paar kleine minpunten bij de P7 te plaatsen.

Schitterend design

Huawei heeft een toestel afgeleverd waarmee je gezien mag worden. De telefoon is slechts 6,5 mm dik en beschikt zowel aan de voor- als achterkant over een glazen paneel dat beschermd wordt door Gorilla Glass 3. De kenmerkende aluminium band loopt ook bij de P7 weer stijlvol over de zijkant, en de plastic onderkant loopt rond af naar achteren.

 

© PXimport

De onderkant is ook bij de P7 van plastic gemaakt. Misschien niet het mooiste onderdeel van de telefoon, maar hierdoor ligt hij wel lekker in de hand.

Wat direct opvalt als je de P7 uit de doos haalt, is het gewicht. Slechts 124 gram. Hierdoor voel je het toestel bijna niet in je broekzak zitten, en dat zien we toch niet vaak bij een toestel van dit formaat. Dankzij de zeer dunne lijst om het 5 inch-beeldscherm is het toestel ook nog prima te bedienen met één hand.

Alle knoppen zitten aan de rechterzijde van de telefoon, waarbij vooral de prettige aan/uit-knop het vermelden waard is. Ook aan de rechterzijde: lades voor je simkaart en een microSD-kaartje. De laatstgenoemde kan je gebruiken om de magere 16 GB aan opslagcapaciteit uit te breiden. De lades hadden wel iets mooier afgewerkt mogen worden. Bovenop zit de hoofdtelefoonaansluiting en aan de onderkant vind je tot slot de micro-usb-ingang.

Full hd-beeldscherm

Naast het design is ook het beeldscherm een grote trekpleister. Het betreft hier een full hd-display met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Combineer dat met het flinke formaat van 5 inch, en je hebt een beeldscherm dat alles haarscherp en levendig weergeeft. Zoals ik in mijn eerste hands-on ervaring al aangaf is de kleurweergave wat te krachtig, maar gelukkig is de kleurtemperatuur handmatig aan te passen. Omdat ook de helderheid en kijkhoek uitstekend zijn, kan ik niet anders dan de loftrompet steken over het display.

 

© PXimport

Het full hd-beeldscherm maakt de P7 ideaal voor het kijken naar films of het spelen van games.

Emotion UI 2.3

De P7 draait op Android 4.4 KitKat, waar Huawei zijn eigen Emotion UI overheen heeft gelegd. Ditmaal versienummer 2.3, waarbij het algehele design verfrissend aandoet. Er zijn minder grafische tierelantijnen aanwezig, waardoor het besturingssysteem een stukje moderner (en vooral rustiger) is. Er is zelfs een thema aanwezig dat de telefoon omtovert tot een iOS 7 kloon, dus mocht je altijd al een iPhone met een groot 5 inch-scherm hebben geambieerd, de P7 komt angstig dicht in de buurt. Andere toffe features van Emotion UI 2.3 zijn onder meer het geweldige swipe-toetsenbord, de Niet storen-functie, Bestandsbeheer en het snelmenu van de Zwevende toets.

Handige toevoeging aan het besturingssysteem is overigens ook dat je kunt bepalen welke apps standaard mogen opstarten met Android en welke apps actief mogen blijven als het toestel in de slaapstand wordt gezet. Op deze manier kun je eenvoudig je batterij ontzien. Wel jammer is dat enkele privacy-opties, die met de P6 geïntroduceerd werden, zijn verdwenen. Het is niet meer mogelijk om apps toegang tot je locatie en telefoonboek te weigeren.

Prima prestaties

De Ascend P7 is een genot in het dagelijks gebruik. De telefoon draait zeer soepel bij de niet al te zware apps en taken, maar ook tijdens het multitasken houdt het apparaat zich uitstekend staande. Wel treedt er - op ogenschijnlijk willekeurige momenten - soms een hapering op. Een beetje vreemd natuurlijk, maar het doet verder weinig afbreuk aan de verder uitstekende gebruikservaring. De soepelheid van een HTC One of iPhone 5s biedt de P7 niet, maar met een dergelijk groot prijsverschil nemen we dat graag op de koop toe.

 

© PXimport

De aanpassingen aan Emotion UI pakken overwegend positief uit.

Het is Huawei gelukt een 13 megapixel-camera in de dunne behuizing te proppen, welke mooie foto's (standaard 10 megapixel) en video's (1080p) weet te schieten. En dat hebben we toch wel eens anders gezien op toestellen van Huawei. De fabrikant heeft gekozen voor een lens van Sony-makelij, en dat is een goede keuze geweest. De camera kan qua helderheid en kleurweergave meekomen met de grote jongens, maar laat het wat betreft detail wat liggen. De fotosoftware maakt het mogelijk om snel filters toe te passen of een groepsfoto te nemen middels een stemcommando.

Ik ben echter het meest te spreken over de Ultra Snapshot-modus. Wanneer je het toestel uit je broekzak trekt en vanuit de slaapstand tweemaal op de volumeknop drukt, zal de camera niet alleen opstarten maar ook direct een foto nemen. Nadeel is wel dat je dus niet op het scherm ziet wat je precies gaat vastleggen, maar wanneer je jonge neefje zijn eerste stapjes zet, heb jij dit in net iets meer dan één seconde kunnen vastleggen.

Selfies-foon

Selfies-fanaten opgelet: De Ascend P7 heeft aan de voorzijde een dikke 8 megapixel-camera. Ideaal natuurlijk wanneer je licht narcistisch bent ingesteld en graag de hele dag kiekjes van jezelf schiet. Huawei heeft voor deze selfies ook enkele speciale tools ingebouwd, waarbij vooral de panoramamodus erg geinig is. Deze schiet drie foto's van verschillende aanzichten, welke vervolgens gecombineerd worden.

 

© PXimport

Zowel de voor- als achterkant beschikt over een prima camera.

De niet-verwijderbare accu is goed voor 2500 mAh. Hoewel dit minder groot is dan in veel andere toestellen met een 5 inch-scherm, merkte ik hier in de praktijk niet veel van. De telefoon houdt het namelijk met gemak een volle dag uit, waarbij ik veel muziek stream, een uurtje bel, op internet surf, video's kijk en de nodige foto's schiet.

Conclusie

Huawei heeft met de P7 zijn beste smartphone tot op heden afgeleverd. Met name het schitterende design en grote full hd-beeldscherm maken dit een eyecatcher van formaat. Waar de concurrentie zijn smartphones momenteel volpropt met functies als hartslagmeters en vingerafdrukscanners, doet Huawei daar niet aan mee. Het resultaat: een smartphone die ruim 200 euro goedkoper is dan de topmodellen van Samsung of Apple, en qua prestaties en gebruikservaring weinig hoeft in te boeten.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Camera

Prijs

Beeldscherm

Emotion UI 2.3

Minpunten

Software hapert soms

Conclusie

Huawei Ascend P7 ---------------- **Prijs:** € 449,- **Besturingssysteem:** Android 4.4 (Emotion UI 2.3) **Beeldscherm:** 5 inch (1920 x 1080) **Processor:** 1,6 GHz quadcore (Huawei) **Geheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB (uitbreidbaar) **Batterij:** 2500 mAh **Camera achter:** 13 megapixel **Camera voor:** 8 megapixel **Afmetingen:** 139,8 x 68,8 x 6,5 mm **Gewicht:** 124 gram **Connectiviteit:** Wifi, nfc, bluetooth 4.0, gps, micro-usb...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten