Samsung Galaxy S5 - Laat je hart sneller kloppen?

Door: Joris Peterse | 17 april 2014 13:08

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Op het eerste gezicht lijkt de Galaxy S5 behoorlijk op zijn voorganger uit 2013. Maar met de Galaxy S5 zet Samsung volop in op biometrie. Maar is dit genoeg om de heftige concurrentie van HTC, Apple en Sony aan te kunnen?

Samsung Galaxy S5

Prijs: € 699,-

Beschikbare kleuren: zwart, blauw, wit

Besturingssysteem: Android 4.4.2 (met TouchWiz)

Beeldscherm: 5,1 inch (1920x1080)

Processor: 2,5 GHz Quadcore (Qualcomm Snapdragon 801)

Werkgeheugen: 2 GB

Opslag: 16 GB (uitbreidbaar)

Batterij: 2800 mAh

Camera achterkant: 16 megapixel

Camera voorkant: 2 megapixel

Connectiviteit: Infrarood, Bluetooth 4.0, WLAN, GPRS, EDGE, NFC

Afmetingen: 14,2 x 7,3 x 0,8 cm

Gewicht: 145 gram

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Helder scherm
 • Accuduur
 • Snel
 • HDR-camerafunctie
 • Minpunten
 • Hartslagmeter
 • Onhandige vingerafdrukscanner
 • Bouwkwaliteit
 • Prijs

Als je de Galaxy S5 en de Galaxy S4 naast elkaar legt, zie je aanvankelijk weinig verschil. Het formaat is vrijwel hetzelfde gebleven, hoewel de Galaxy S5 een tikje groter, dikker en zwaarder is.

Wanneer je het toestel in handen hebt, merk je dat de stroeve plastic achterkant ervoor zorgt dat de smartphone uitstekend in de hand ligt. Gek verschil ten opzichte van de Galaxy S4 is dat de ingebouwde thermometer juist weer ontbreekt op de Galaxy S5. Toch heb je niet het gevoel een toestel van zo'n 700 euro in handen te hebben. Dit komt vooral door de plastic afwerking die met name in de zilveren rand wat kitscherig overkomt. Een heel verschil met de HTC One M8 (review), die volledig van metaal is gemaakt en daardoor veel duurzamer overkomt.

Door de stroeve achterkant ligt de S5 lekker in de hand.

Vinger op het toestel

Bijzonder aan het toestel is dat er biometrische onderdelen aan toegevoegd zijn. Net als de iPhone 5s (review) is de home-knop aan de voorzijde voorzien van een vingerafdrukscanner, die je kunt gebruiken om het toestel te ontgrendelen, maar ook voor betalingen met PayPal. Aan de achterzijde is een hartslagmeter geplaatst onder de camera, waar zich ook de flitser bevindt.

Beide biometrische onderdelen komen echter niet helemaal prettig uit de verf. De vingerafdrukscanner werkt aardig nauwkeurig, maar heeft als groot nadeel dat je met je vinger recht naar beneden over de knop moet schuiven om je afdruk te laten herkennen. Hierdoor is het onmogelijk om het toestel met één hand te ontgrendelen, iets wat wel mogelijk is met de vingerafdrukscanner van Apple, waarbij je je vinger alleen maar op de knop hoeft te leggen. Dat maakt ontgrendelen van de Galaxy S5 met de vingerafdrukscanner ontzettend onhandig.

Wel is het mogelijk voor apps om de verificatie via de vingerafdrukscanner aan te spreken. De afdruk zelf is volgens Samsung veilig en onbereikbaar voor derden opgeslagen in het toestel. Een ingebouwde app die gebruikmaakt van de vingerafdrukscanner is dus PayPal. Op deze manier kun je via je mobiel aankopen doen of geld overmaken via de autorisatie van de vingerafdrukscanner.

Inloggen doe je door met je vinger recht naar beneden te schuiven.

Hoewel het probleemloos werkt is het natuurlijk wel de vraag of je ten eerste überhaupt je betalingsverkeer (al) via je smartphone wilt laten lopen, en ten tweede of je daar biometrie wel voor vertrouwt. Ten slotte moet je jezelf afvragen of je daarvoor ook met PayPal in zee wilt. Helaas is het niet mogelijk om via bijvoorbeeld iDeal in combinatie met de vingerafdrukscanner te betalen.

Hartslagmeter

Onder de camera aan de achterzijde is de hartslagmeter geplaatst. Om deze in het toestel aan te spreken moet je in de S Health-app wezen. Helaas zijn er geen andere apps die gebruik kunnen maken van de hartslagmeter. Om je hartslag te kunnen meten plaats je je vinger in het inhammetje onder de camera.

Helaas zijn er ook in de hartslagmeter wat mankementen terug te vinden. Allereerst in de nauwkeurigheid. Een meting van de rechterwijsvinger gaf meermaals tien slagen per minuut minder aan dan de linkerwijsvinger. Ook is de meting nogal een momentopname. Als je graag tijdens het sporten een indicatie wilt van je hartslagsnelheid moet je stoppen om een meting te kunnen doen. Een constante meting, waarbij je de opbouw van hartslagsnelheid opmeet is voor sporters veel waardevoller.

Bij de linkerwijsvinger wordt binnen een tijdsspanne van vijftien seconden een lagere hartslag gemeten dan bij de rechter.

8 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S5 - Laat je hart sneller kloppen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 april 2014 15:36 Anoniem
  Typisch dat er met twee maten gemeten wordt al het gaat om het vertrouwen op biometrie. Over de eifoon waren jullie helemaal lyrisch en werden critici weggezet als zeikerds. Maar nu komt de concurrent met biometrie en dan gaan jullie vraagtekens erbij zetten.
  .
  En dat gezeur over duurzaamheid van metaal… bullshit. Plastic gaat gemakkelijk 5 jaar mee en is solide genoeg. Zeker als je bedenkt dat de meesten toch binnen 2 jaar een nieuwe foon kopen.
  .
  Maar verder zijn jullie vast helemaal onafhankelijk en onbevooroordeeld (not)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2014 08:41 Anoniem
  Moeten die winkels hier zo groot uitgemeten worden? Ik moet bekant een meter naar beneden scrollen voordat ik die 40 winkels voorbij ben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2014 10:32 Anoniem
  Goed dat de s4 nu zo gezakt is in prijs want bij Saturn in Duitsland heb je hem al voor 349
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2014 00:00 Anoniem
  Biometrie is prima te doen met 1 hand, namelijk gewoon door je duim te gebruiken. Je kunt de afdruk ook in de breedte registreren. Beetje langer mee spelen volgende keer dus…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2014 14:17 Jorispeterse
  Heb ik natuurlijk ook geprobeerd. Maar het lukt niet eens om m'n duimafdruk te registreren zonder de menuknop (of erger) de terugknop in te drukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 08:02 Anoniem
  Dan blijft het iets dat jou als persoon niet lukt en niet een gebrek aan het toestel, want mij lukt het wel, met gemak zelfs. Sommige mensen krijgen ook niet in 1x een blikje cola open, anderen kost dit totaal geen moeite … Tsja…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 14:27 Anoniem
  Er worden hier kritische reacties verwijderd. Ik heb vanochtend uitgelegd waar jouw bevindingen aan konden liggen. Inhoudelijk niks mis mee. Toch verwijderd. Jammer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2014 08:26 Jorispeterse
  We verwijderen helemaal niets, tenzij je iemand de huid hebt volgescholden. Ik denk dus dat er iets mis is gegaan bij het plaatsen van de reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.