Samsung Galaxy S5 - Laat je hart sneller kloppen?

Door: Joris Peterse | 17 april 2014 13:08

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Spetterend beeldscherm

Als je de specificaties van de S4 naast die van de S5 legt, dan zou je denken dat hetzelfde full-hd schermpaneel is gebruikt. Het scherm van de Galaxy S5 is echter een stuk helderder dan die van zijn voorganger en zelfs helderder dan zijn directe concurrenten. Hierdoor is in fel zonlicht ook probleemloos van het scherm af te lezen. De kleurweergave en scherpte is vanouds prettig, waardoor YouTube- of Netflixfilmpjes van het scherm afspatten.

Net als alle overige hardware is ook de camera verbeterd. In totaal telt de sensor 16 megapixel. Meer dan genoeg om erg scherpe foto's af te leveren. Net als de camera's van de vorige Galaxy S-toestellen presteert de camera uitstekend onder goede lichtomstandigheden. Met de zon in de rug zijn foto's vaak bijzonder gedetailleerd en scherp. Onder moeilijkere lichtomstandigheden, vooral binnen met een beetje kunstlicht, laat de camera het echter een beetje afweten ten opzichte van bijvoorbeeld de HTC One M8, Lumia 1020 en iPhone 5s.

De zilverkleurige rand voelt een beetje goedkoop aan.

Erg positief zijn we echter over de hdr-functie. Bij een hdr-foto worden meerdere foto's met verschillende lichtwaardes genomen (donker, normaal en licht) en samengevoegd tot één geheel. Als je bijvoorbeeld met de hdr-functie aan een foto vanuit de huiskamer naar buiten neemt, is het huiskamerdeel op de foto goed zichtbaar, evenals het buitendeel.

Hoewel deze hdr-functie terug te vinden is op vrijwel alle smartphones, toont de Galaxy S5 op het scherm al hoe het eindresultaat van de foto met hdr-functie gaat zijn voordat je de foto maakt. In praktijk blijkt dit bijzonder handig en heb je zonder teveel geëxperimenteer de mooiste foto. Ook scherpstellen gaat ontzettend vlot, waardoor de Galaxy S5 de ultieme richt-en-schiet camera heeft.

TouchWiz

Samsung heeft er een handje van om zijn smartphones en tablets vol te stoppen met functies, apps en handigheidjes. In de Galaxy S5 is dat niet anders. Verschil is wel dat men bij Samsung alles netjes heeft opgeruimd en het uiterlijk consistenter en strakker heeft gemaakt.

Samsung heeft grote wijzigingen doorgevoerd in de TouchWiz-software.

Het Android 4.4-besturingssysteem is wel flink onder handen genomen. In het startscherm is een magazine-achtig nieuwsoverzicht opgenomen dat lijkt op HTC's Blinkfeed. Instellingen zijn te wijzigen via ronde icoontjes en het aantal voorgeïnstalleerde apps is een stuk acceptabeler dan bij de vorige Galaxy-smartphones. Alhoewel we nog steeds twee browsers en twee verschillende applicatiewinkels terugvinden.

MyMagazine toont je op een Flopboard-achtige manier het nieuws op je startscherm

Hoewel alles overzichtelijker en mooier oogt, geldt dat helaas niet voor het instellingenscherm. Het is duidelijk te zien dat het instellingenscherm de mat is waar Samsung de overdaad aan alle mogelijkheden en opties onder heeft geveegd.

Conclusie

De Galaxy S5 is een uitstekende smartphone, die je iedereen kunt aanbevelen. De betere specificaties, het superheldere scherm, de snelle camera (en -functies), opgeruimde TouchWiz, goede accuduur, waterdichte behuizing, het zijn duidelijke verbeteringen. Dat gezegd hebbende moeten we wel bekennen dat we toch iets teleurgesteld zijn. We missen een beetje een Galaxy-toestel dat met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt qua specificaties en innovatie. De biometrische functies zijn een grappige gimmick, maar slaan de plank mis als echt nuttige toevoeging. De Galaxy S5 komt, ook door het vergelijkbare uiterlijk, een beetje over als een luxe editie van de Galaxy S4.

8 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S5 - Laat je hart sneller kloppen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 april 2014 15:36 Anoniem
  Typisch dat er met twee maten gemeten wordt al het gaat om het vertrouwen op biometrie. Over de eifoon waren jullie helemaal lyrisch en werden critici weggezet als zeikerds. Maar nu komt de concurrent met biometrie en dan gaan jullie vraagtekens erbij zetten.
  .
  En dat gezeur over duurzaamheid van metaal… bullshit. Plastic gaat gemakkelijk 5 jaar mee en is solide genoeg. Zeker als je bedenkt dat de meesten toch binnen 2 jaar een nieuwe foon kopen.
  .
  Maar verder zijn jullie vast helemaal onafhankelijk en onbevooroordeeld (not)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2014 08:41 Anoniem
  Moeten die winkels hier zo groot uitgemeten worden? Ik moet bekant een meter naar beneden scrollen voordat ik die 40 winkels voorbij ben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2014 10:32 Anoniem
  Goed dat de s4 nu zo gezakt is in prijs want bij Saturn in Duitsland heb je hem al voor 349
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 april 2014 00:00 Anoniem
  Biometrie is prima te doen met 1 hand, namelijk gewoon door je duim te gebruiken. Je kunt de afdruk ook in de breedte registreren. Beetje langer mee spelen volgende keer dus…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 april 2014 14:17 Jorispeterse
  Heb ik natuurlijk ook geprobeerd. Maar het lukt niet eens om m'n duimafdruk te registreren zonder de menuknop (of erger) de terugknop in te drukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 08:02 Anoniem
  Dan blijft het iets dat jou als persoon niet lukt en niet een gebrek aan het toestel, want mij lukt het wel, met gemak zelfs. Sommige mensen krijgen ook niet in 1x een blikje cola open, anderen kost dit totaal geen moeite … Tsja…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2014 14:27 Anoniem
  Er worden hier kritische reacties verwijderd. Ik heb vanochtend uitgelegd waar jouw bevindingen aan konden liggen. Inhoudelijk niks mis mee. Toch verwijderd. Jammer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2014 08:26 Jorispeterse
  We verwijderen helemaal niets, tenzij je iemand de huid hebt volgescholden. Ik denk dus dat er iets mis is gegaan bij het plaatsen van de reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.