Samsung Galaxy S6 (edge) - Galaxy heruitgevonden

Door: joris-peterse---elmar-rekers | 15 april 2015 08:00

Review

Tijdens de aankondiging van de Galaxy S6 wist Samsung de handen op elkaar te krijgen. De minpunten van zijn voorganger(s) leken te zijn verholpen en de broodnodige vernieuwing zit in de edge-variant, met z'n afgebogen scherm. Zo'n aankondiging is leuk, maar hoe werken de toestellen in praktijk?

Specificaties

Prijs: vanaf 700 euro (Galaxy S6), vanaf 849 euro (Galaxy S6 edge)

Kleuren: Zwart, wit, goud, blauw, groen

OS: Android 5.0

Scherm: 5,1 inch Super Amoled (2560 x 1440)

Processor: Octacore

RAM: 3GB

Opslag: 32, 64 of 128 GB

Batterij: 2600mAh

Camera: 16MP (achter) 5MP (voor)

Connectiviteit: 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11ac, nfc, gps, infrarood

Formaat: 14,2 x 7,1 x 0,8 cm

Gewicht: 132 gram

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Camera
 • Schitterend scherm
 • Schermfuncties
 • Bouwkwaliteit
 • Nieuw TouchWiz
 • Snel opladen
 • Minpunten
 • Prijs
 • Geen microSD
 • Smart Manager

De Galaxy S5 stelde me vorig jaar redelijk teleur. Het uiterlijk was wat ongeïnspireerd en erg plastic, de vernieuwing kwam wat geforceerd over met een vingerafdruk- en hartslagscanner die matig werkte en het toestel puilde uit met overbodige functies en apps. Lees ook: De 15 beste smartphones van 2015

Waarom deze terugblik op de voorganger? Vooral om te melden dat Samsung deze plooien behoorlijk heeft gladgestreken. De biometrische scanners werken een stuk nauwkeuriger, hoewel het praktische nut van zo'n hartslag-momentopname me nog een beetje ontgaat. Het aantal apps en overbodige functies is ook drastisch teruggebracht, waardoor een hoop systeemcapaciteit behouden blijft. En dat merk je! Het toestel reageert vlot en de startschermen zijn behoorlijk leeg.

Maar vooral de bouwkwaliteit springt in het oog. Er is geen plastic meer aanwezig. De achterkant is (net als de voorkant natuurlijk) van glas. Om het toestel zit een metalen rand met metalen knoppen. Het toestel voelt hierdoor uiterst stevig aan en omdat er geen plastic klep meer op zit, kraakt je Galaxy ook niet meer als je hem een tijdje in gebruik hebt. De keerzijde is wel dat de batterij niet meer vervangbaar is en dat er geen geheugenkaart geplaatst kan worden. Als doekje voor het bloeden heeft de Galaxy S6 minstens 32GB opslagruimte, de 16GB-versie is geschrapt.

Je hoeft je vinger niet meer over de vingerafdrukscanner te laten glijden.

Sereen

Samsung lijkt alle lelijke onderdelen en irritante geluidjes en animaties te hebben weggestopt in hun Android-skin TouchWiz. Je kunt het allemaal nog wel terughalen als je wilt, maar zonder deze opsmuk is de telefoon zoveel moderner en gebruiksvriendelijker. Het is her en der bijna Apple clean. Een grote verbetering dus.

Dat betekent niet dat Samsung alle overtolligheden overboord heeft gegooid. De Zuid-Koreanen zouden er goed aan doen alle eigen (partner-)apps in de Play Store te plaatsen en onderhouden. Maar nee, hiervoor moet nog steeds een eigen applicatiewinkel bestaan. Soit. Ergerlijker is de Smart Manager-app, een soort systeembeheer app, waarin je een totaal overbodige virusscanner (McAfee bloatware) en ram-booster van Cleanmaster terugvinden. Android houdt zelf de processen op de achtergrond in de gaten en sluimert ongebruikte achtergrondprocessen wanneer nodig. Een ram-booster zorgt daardoor alleen maar voor instabiliteit en extra batterijverbruik (afgekapte apps moeten zichzelf namelijk weer herstarten). Smart Manager is overigens niet verwijderbaar, de applicatiewinkel gelukkig wel.

Verhelderend

De Galaxy S6 heeft het beste scherm dat we tot nu toe op een smartphone hebben gezien. Haarscherp, glashelder en echt een verademing om foto's of video's op te bekijken. Het schermformaat is 5,1 inch (13 cm), de randen rondom het scherm zijn niet al te breed waardoor de S6 niet té groot is. Ook de camera kan zich met de beste smartphones meten. We zijn er nog niet helemaal over uit of de Galaxy de iPhone 6-camera van de troon stoot, maar vast staat dat je zonder enige moeite in vrijwel alle situaties een geweldige foto schiet. In situaties met weinig omgevingslicht lijken de foto's alleen wat kunstmatig opgepimpt of ruizig.

Zoals gezegd reageert de Galaxy S6 razendsnel, scrollen, sliden, de camera of een andere app starten. Dat is niet wonderlijk, dankzij de octacore-processor en 3GB werkgeheugen. Ook de accuduur is met z'n anderhalve dag acceptabel te noemen, maar prettiger is nog dat hij binnen tien minuten opgeladen is. Zelfs dat gaat snel!

Edge of niet?

Samsung presenteerde de Galaxy S6 in twee varianten. Een met een gewone vorm en de Galaxy S6 edge. De laatste variant heeft een scherm dat aan de linker en rechterkant afbuigt, iets wat we ook al zagen bij de Galaxy Note 4. Voor de edge-variant betaal je 150 euro meer dan voor de gewone Galaxy S6 en kost dus minstens 849 euro. Maar wat heb je eraan? Allereerst moet ik bekennen dat de edge er een stuk mooier uitziet, maar dat is iets persoonlijks natuurlijk. Maar het gebogen schermgedeelte kun je ook gebruiken om snelkoppelingen op te maken naar contactpersonen of andere praktische onderdelen. Als het toestel op het scherm ligt kan het gebogen scherm je juist allerlei zaken subtiel laten zien, als je een melding hebt, een nieuwsfeed of zelf een nachtklokje. Best handig.

Wanneer het toestel op het scherm ligt kun je bij de edge het licht van het scherm nog steeds zien.

Maar er kleven ook nadelen aan. Zo ligt de edge-versie minder prettig in de hand en heb ik een paar momenten gehad die de hartslagmeter op tilt hadden doen slaan omdat de smartphone bijna uit mijn hand gleed. Bijna, gelukkig. Alhoewel ik je nu nog niets kan vertellen over de valbestendigheid van de Galaxy S6 edge. Ook is in sommige apps of spelletjes het afgebogen gedeelte net even minder prettig te bereiken. Persoonlijk zijn de toevoegingen van de edge-versie mij geen 150 euro meerprijs waard, maar het feit dat Samsung de productie van de edge omhoog heeft geschroefd zou kunnen betekenen dat niet veel mensen het met me eens zijn. Wil je er echter van verzekerd zijn dat iedereen jaloers jouw kant op kijkt als je je telefoon tevoorschijn haalt? Dan kan je met de edge echter niet verkeerd gaan.

Conclusie

Samsung is terug aan de top met de Galaxy S6-toestellen. De bouwkwaliteit, de camera, de afgeslankte TouchWiz, de specificaties. Samsung heeft alle onderdelen puik voor elkaar. Vooral omdat een van de grote concurrenten, HTC, met hun nieuwe One (M9) een teleurstellende smartphone heeft afgeleverd en het nog maar afwachten is hoe de nieuwe toptoestellen van Sony en LG gaan werken, is het weer een ouderwetse strijd tussen Apple en Samsung voor de beste smartphone van dit moment.

3 Reactie(s) op: Samsung Galaxy S6 (edge) - Galaxy heruitgevonden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 april 2015 10:28 Jean Algar
  Het is mij volstrekt onduidelijk, dat men nog bereid is 700 a 800 euro voor een smartphone te betalen. Met de komst van de Chinese toestellen die rond de 200 euro doen wat die dure ook doen, weet ik het wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2015 17:08 Anoniem
  Probleem is dat die Chinese telefoons alleen via dubieuze webshops verkocht worden die ik niet vertrouw. Dan ga ik liever voor de OnePlus One, iets duurder, maar een stuk betrouwbaarder dan die rare sites.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 april 2015 12:45 Anoniem
  Leuk artikel, maar jammer van de taalfouten. De zin "(…) gaat kraakt je Galaxy ook niet meer als je hem een tijdje in gebruik hebt." loopt niet en door het gebruik van het woord "meer" in de zin "(…) is de telefoon zoveel meer moderner en gebruiksvriendelijker" is het niet nodig daarna nog de vergrotende trap te gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.