Sony kondigt PlayStation 4 aan, verschijnt eind 2013

Door: Elmar Rekers | 21 februari 2013 09:49

Nieuws

Sony heeft in de nacht van woensdag op donderdag de PlayStation 4 (PS4) aangekondigd. Grote afwezige bij het pers-event in New York was echter de console zelf. Sony richtte zich dan ook enkel op de functies, specificaties en uiteraard de games.

De PlayStation 4 zal later dit jaar rond de feestdagen in de winkels verschijnen. Of het om een wereldwijde lancering gaat is nog niet duidelijk. Zoals eerdere geruchten al deden vermoeden heeft de hardware van de nieuwe spelconsole veel weg van een pc. Hoewel CEO Kazuo Hirai nog niet alle specificaties op tafel legde, werd wel duidelijk dat er een X86-processor aanwezig zal zijn en 8 gigabyte aan RAM.

Sony zet met de PS4 groot in op de integratie van sociale netwerken en cloud-gaming. Zo neemt het apparaat bijvoorbeeld altijd de laatste vier minuten op, welke vervolgens met één druk op de knop gedeeld kunnen worden via Ustream. Daarnaast wordt er aan een functie gewerkt die gamers in staat stelt om de controle over te nemen in een game die vrienden aan het spelen zijn.

Controller met touchscreen

De enige hardware die Sony liet zien was de nieuwe DualShock-controller voor de PS4. Het bleek een bevestiging van uitgelekte foto’s die eerder deze week opdoken. Wat opvalt is dat de start- en selectknop zijn vervangen door een klein touchscreen. Ook de PS Vita zal als controller gebruikt kunnen worden, waarbij veel functies van de Wii U lijken te zijn gekopieerd.

Met de onthulling van de PS4 troeft Sony zijn grote concurrent Microsoft af. Of Sony ook de eerste is die zijn volgende console in de winkels legt, valt nog te bezien. Verwacht wordt namelijk dat ook Microsoft komend voorjaar de opvolger van de Xbox 360 gaat onthullen, welke eveneens nog in 2013 zou gaan verschijnen.

PlayStation 4 games

Sony toonde tijdens de presentatie alvast enkele games die in ontwikkeling zijn voor de PS4. Zo blijkt de Nederlandse studio Guerrilla Games bezig te zijn met Killzone: Shadow Fall en komt de pc-hit Diablo III zowel naar de PS3 als PS4. Knack is een geheel nieuwe game van Sony Japan Studios en is gebouwd op de Unreal Engine 4.

Ook toonde Sony beelden van InFamous: Second Son, DriveClub, Deep Down en The Witness. De laatstgenoemde is de nieuwe game van de makers van Braid. Ook bevestigde Sony dat Watch Dogs in aantocht is voor de PS4, welke eerder enkel was bevestigd voor de Xbox 360, PS3 en pc.

Verwacht wordt dat de PlayStation 4 later dit jaar beschikbaar zal komen. Over een prijs maakt Sony nog niets bekend. Mogelijk dat hier tijdens de E3-conferentie in juni meer duidelijkheid over gegeven gaat worden.

0 Reactie(s) op: Sony kondigt PlayStation 4 aan, verschijnt eind 2013

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.