Sony lanceert de Xperia 1

Door: Martin Gijzemijter | 25 februari 2019 09:30

Xperia 1
Nieuws

We zijn inmiddels van Sony gewend dat het elk half jaar een nieuwe smartphone uit z’n topsegment uitbrengt, en ook nu stelt het bedrijf niet teleur. Waar we echter verwacht hadden dat het bedrijf tijdens de MWC een de Xperia XZ4 zou uitbrengen, verraste Sony met een andere naam, te weten de Xperia 1.

Door de naamswijziging zou je wellicht kunnen denken dat het bedrijf een hele andere koers inslaat met dit toestel, maar het is in alle opzichten een opvolger van de XZ3, Sony heeft alleen de naam wat eenvoudiger gemaakt.

Display

Voor dit toestel heeft Sony gekozen voor een volledig nieuw 4K OLED-display met een beeldverhouding van 21:9. De reden voor deze beeldverhouding is dat het Sony in staat heeft gesteld om te gaan voor een gigantisch display, zonder dat het ook direct gigantisch voelt. Daarnaast is deze beeldverhouding fantastisch voor het bekijken van films en series, en als je iemand bent die dat veel op z’n telefoon doet, dan is dat natuurlijk essentieel.

Design

Het laat zich raden dat een andere beeldverhouding ook van invloed is op het ontwerp van de smartphone, en dat is dan ook waarom de Xperia 1 veel langer is dan vergelijkbare toestellen. Het toestel kent desalniettemin nauwelijks een bezel, met uitzondering van de rand bovenin, waarin zaken als de camera verwerkt zijn. De trend die Apple heeft ingezet met het verwijderen van de koptelefoonaansluiting is ook door Sony overgenomen, we vrezen in dit opzicht toch echt dat we langzaam naar een draadloze toekomst toegaan. En we zeggen vrezen, omdat kwaliteit en prijs nog heel wat te wensen overlaten in dit geval.

Prestaties

Na een paar dagen MWC mag het eigenlijk geen verrassing meer zijn: vrijwel elke smartphonefabrikant heeft gekozen voor de Snapdragon 855-processor, en dat is bij Sony niet anders. Als kritiek zul je online veelal lezen dat dit toestel geen 5G ondersteunt, maar in alle eerlijkheid begrijpen we Sony daarin volledig. Immers, het bedrijf komt elk half jaar met een nieuw toestel, en 5G is nog lang niet zo dichtbij als veel smartphonefabrikanten je willen doen geloven. Onder de motorkap vind je verder 6 GB geheugen, en 128 GB aan opslagcapaciteit. Je kunt niet kiezen voor een variant met meer opslagcapaciteit, maar heb je toch meer nodig, dan kun je het toestel tot 512 GB uitbreiden via de SD-kaart.

Camera

We hebben tijdens deze MWC heel wat toestellen gezien met triple camera’s, en dit is voor het eerst dat Sony ook aan boord van deze trend is gesprongen. De drie camera’s aan de achterkant van het toestel hebben allemaal 12 megapixels, waarbij één lens een groothoeklens betreft, eentje een supergroothoeklens en tot slot een telefotolens. Alle drie de camera’s kunnen tegelijkertijd gebruikt worden, waarmee je superbrede foto’s kunt maken (die dan weer uitstekend tot uiting komen op je 21:9 display, maar houd er rekening mee dat je tante die waarschijnlijk niet heeft. Video leg je vast in 4K en Sony is zelf erg enthousiast over Cinema Pro, een functie die je in staat zou moeten stellen om te filmen én monteren als een professional, maar dat willen we graag eerst even met eigen ogen zien. Aan de voorkant van het toestel vind je ‘slechts’ een 8 megapixelcamera, maar eerdere Xperia-ervaringen leren ons dat dit bij Sony geen probleem hoeft te zijn. Dit alles wordt gevoed door een 3330mA accu met ondersteuning voor snelladen, maar helaas geen ondersteuning voor draadloos laden (en dán ga je die koptelefoonaansluiting dus missen.

Prijs en beschikbaarheid

Wanneer de Xperia 1 precies beschikbaar zal zijn laat Sony nog niet los, het bedrijf geeft alleen aan dat het in de lente van dit jaar zal zijn. Het toestel zal beschikbaar zijn in de kleuren Black, Purple, Grey en White (of zoals wij dat noemen, zwart, paars, grijs en wit) en de verkoopadviesprijs is 949 euro.

Xperia 1

0 Reactie(s) op: Sony lanceert de Xperia 1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.