Sony Xperia Z3 - Topper, net als zijn voorganger

© PXimport

Sony Xperia Z3 - Topper, net als zijn voorganger

Geplaatst: 20 oktober 2014 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Lennart Koster

Sony is goed bezig. Ze hebben inmiddels al menig hart veroverd met hun mooie Z lijn. Op de IFA hebben ze laatst de Sony Xperia Z3 aangekondigd. Een high-end, waterdicht toestel die de concurrentie aangaat met onder andere de Samsung Galaxy S5.

Iets dunner en smaller design

Als je de Sony Xperia Z3 voor het eerst in je handen krijgt, mag je wel even twee keer kijken om het verschil tussen deze en de eerdere Z2 te kunnen ontdekken. Sony heeft ervoor gekozen om weinig aan het design aan te passen. Hier is niets verkeerd aan, het toestel is namelijk prachtig ontworpen.

 

© PXimport

Het design is ten opzichte van de Z2 niet heel veel aangepast.

De Sony Xperia Z3 is onder andere dunner dan de Z2. Daarnaast zijn de hoeken wat ronder afgewerkt, wordt er voor de randen nog maar één kleur gebruikt en zijn de randen om het scherm smaller geworden. Daarmee is het toestel ook qua formaat iets kleiner geworden dan zijn voorganger, al scheelt dit maar enkele millimeters. Sony heeft wel de glazen achterkant behouden. Dit ziet er uiteraard erg mooi uit, maar is wel heel gevoelig voor vingerafdrukken, vuil en krassen.

Het toestel is beschikbaar in vier verschillende kleuren. Zo kan je kiezen uit de standaard witte of zwarte Z3, maar ook uit groen en koper.

 

© PXimport

De mooie glazen achterkant is wel heel gevoelig voor beschadigingen en vuil.

Weinig innoverende specificaties aan boord

De Sony Xperia Z3 beschikt net als zijn voorganger over een 5,2 inch full-HD IPS beeldscherm. Het beeldscherm is zo goed als identiek aan die van de Z2, maar Sony heeft er toch een klein verschil in weten te brengen. Dit zit hem in de helderheid. De Z3 bevat volgens Sony hun helderste scherm tot nu toe. Zo is het scherm in alle lichtomstandigheden goed te zien, dus ook in fel zonlicht en dit werkt erg prettig. Naast de hoge helderheid, presteert het beeld ook op de andere punten goed wat ervoor zorgt dat er een mooi beeld ontstaat. Zo is het contrast hoog waardoor kleuren van het scherm afspatten. Wel heeft het scherm een lichte blauwe gloed. Dit valt voornamelijk bij een witte achtergrond op. De witbalans is dus niet geheel goed afgesteld. Gelukkig kan je dit zelf enigszins aanpassen via de instellingen.

Zoals je mag verwachten van een toestel in het topsegment, draait hij werkelijk als een zonnetje. Elke applicatie opent snel en loopt vloeiend. Ook multitasken is uiteraard geen probleem. De processor is dezelfde als die in de Z2, maar de kloksnelheid is iets opgeschroefd van 2,3 naar 2,5 GHz. Hier zal je overigens verder weinig van merken, het is namelijk beide razendsnel.

Ook de camera zal je ten opzichte van de Z2 niet verrassen. Deze is namelijk met 20,7 megapixels hetzelfde gebleven. Wat er wel op vooruit gegaan is, is de camera-knop aan de zijkant van het toestel. Deze is nu soepel in te drukken waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijk ook onder water foto's kunt maken, waar Sony bij de Z3 toch flink voor promoot. De foto's die je overdag maakt, zijn overigens van prima kwaliteit. Sony geeft zelf aan dat de camera ook bij slechtere lichtomstandigheden goed foto's kan maken, maar zodra je 's avonds een foto maakt, ontstaat er een hoop ruis die je foto niet ten goede komt.

Nóg waterdichter en een langere accuduur

Wat wel verbeterd is ten opzichte van de Z2, is de waterdichtheid van het toestel. Met wat moeilijke codes geeft Sony aan dat het toestel nu nog waterdichter is. Dat betekent overigens niet dat je langer onder water kan blijven met de Z3 ten opzichte van de Z2. Dit is nog steeds een half uur in een maximale diepte van 1,5 meter in zoet water. Let er uiteraard wel goed op dat alle klepjes goed dicht zitten voor je ermee het zwembad in duikt.

 

© PXimport

De z3 is nog waterdichter dan zijn voorganger, zolang je de klepjes maar goed dicht drukt.

De Sony Xperia Z3 draait op Android 4.4.4, maar daar overheen heeft Sony wel een eigen schil gelegd. Vele andere merken doen dit ook. Deze schil bevat wat aanpassingen waardoor Android er heel anders uit ziet dan zoals deze standaard wordt geleverd. Sommige schillen zijn zo erg aangepast, dat dit ten koste gaat van de snelheid. Gelukkig is dat bij de Sony schil niet het geval. Deze is vrij licht, waardoor de snelheid van de telefoon wordt bewaard.

Sony heeft niet alleen maar de schil in Android vervangen, maar ook het standaard app-aanbod. De telefoon wordt geleverd met extra apps die je niet standaard op elk toestel krijgt. Zo wordt er een navigatie-app van Garmin en een antivirus van AVG meegeleverd. Of je hier heel blij mee moet zijn, dat is de vraag. Dit kost extra ruimte van je telefoon en het zijn apps die soms voor jouw gebruik compleet overbodig zijn. Gelukkig kan je veel van deze apps wel verwijderen.

 

© PXimport

Sony heeft over de standaard Android zijn eigen schil gelegd wat je onder andere in het menu terug ziet.

Eén van de grootste kritiekpunten van smartphones is de accuduur. Met veel smartphones red je het amper een dag zonder hem op te laden. Sony beweert dat de Z3 twee dagen kan overleven op één acculading. Dat is een beetje te optimistisch, want na een dag intensief gebruik is er nog ongeveer dertig tot veertig procent van je accu over, wat overigens nog steeds niet verkeerd is. Uit verschillende benchmarks blijkt dat de accuduur van de Z3 die van de Z2 dan ook overstijgt. Dat is vrij knap, aangezien de accu van de Z3 het met 100 mAh minder moet doen. Ze hebben de telefoon dus flink wat energiezuiniger weten te maken.

Conclusie

De Sony Xperia Z3 is ongeveer een half jaar na de Z2 op de markt verschenen. De vraag is: hoeveel kan Sony optimaliseren in zo'n kort tijdsbestek? Zeker als er weinig te optimaliseren valt, aangezien de Z2 al een prachtig toestel is, blijkt dat dit niet zoveel is. Betekent dit dat het een slecht toestel is? Nee, het is zelfs een prachtig toestel, net zoals de Z2. Het is dus aan jezelf om te beslissen of je 150 tot 200 euro extra wilt betalen voor de nieuwste Sony Xperia Z3, of dat je met de iets minder nieuwe Z2 rond gaat lopen. Voor de kleine punten die Sony heeft weten te verbeteren, kan je misschien wel beter dat extra geld in je zak steken.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snelheid

Beeldscherm

Design

Accuduur

Minpunten

Prijs

Weinig verbetering t.o.v. Z2

Blauwe gloed over beeldscherm

Camera bij weinig licht

Conclusie

Sony Xperia Z3Prijs €648Besturingssysteem: Android 4.4.4Beeldscherm: 5.2 inch Full-HD IPS (1920x1080)Camera: 20,7 megapixel (2,2 megapixel voorop het toestel)Processor: Qualcomm Snapdragon 801 Quad Core, 2,5 GHzWerkgeheugen: 3 GBOpslaggeheugen: 16 GBUitbreidbaar geheugen: Micro-sdAfmetingen: 146,5 mm x 72 mm x 7,3 mmGewicht: 152 gramAccu: 3100 mAh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten