Sony Xperia Z5 smartphonelijn - Toptoestellen met fors prijskaartje

Door: Joris Peterse | 05 september 2015 13:16

Hands-on

Sony heeft drie Xperia Z5-smartphones aangekondigd, waarbij de verschillen voornamelijk in het formaat zitten. Wij konden deze toestellen tijdens de IFA-beurs kort uitproberen, en geven je hier een eerste indruk.

De Xperia Z5 is een kleine upgrade van de Xperia Z3 (en Z3+, die in Japan uit is gekomen als de Z4, vandaar dat de nieuwe serie de naam Z5 draagt). Qua uiterlijk ziet het toestel er ongeveer hetzelfde uit als zijn voorganger: een glazen achterkant en een metalen rand om het toestel waar de oplaadpoort verborgen zit achter een klepje om het toestel waterdicht te houden. Kortom, een hoogwaardig toestel dat goed in de hand ligt. Lees ook: Het volledige IFA 2015 dossier.

Slimmerafdrukscanner

Wel nieuw is dat de aan-knop een stuk groter is geworden. Dat is met een reden, Sony heeft op een slimme manier de vingerafdrukscanner in deze knop aan de zijkant verwerkt. Zo is het minimalistische uiterlijk zonder knoppen aan de voorkant behouden, met toch de mogelijkheid het toestel te ontgrendelen met een vingerafdrukscanner. Het ziet er beter uit dan de OnePlus 2, waarbij de vingerafdrukscanner (zonder knop) aan de voorkant zit of de Huawei Mate S waarbij de scanner op onpraktische wijze aan de achterkant van het toestel zit.

De vingerafdrukscanner zit in de aan/uitknop verwerkt.

Je kunt tot vijf verschillende vingerafdrukken vastleggen en ze zijn ook aan Android gebruikersaccounts te koppelen, wat handig is als je bijvoorbeeld je kinderen met het toestel wilt laten spelen, maar wel in hun eigen speelomgeving. Bovendien ontgrendelt de vingerafdrukscanner indrukwekkend snel.

Het 5,2 inch Full-HD-scherm is gebleven, maar lijkt een stuk helderder en heeft een kleurweergave die ietwat verzadigd lijkt, maar wel zorgt voor kleuren die van het scherm spatten. De 3GB werkgeheugen en Snapdragon 810 processor zorgen voor een soepel draaiend Android 5.1. Alhoewel deze processor op andere smartphones wel bekend staat als een snel overhittende processor. Tijdens een korte test hebben we dit echter niet zo gemerkt.

De Sony Xperia Z5 ligt lekker in de hand.

Ook de camera heeft een upgrade gekregen: 23 megapixel. Maar wat vooral opvalt is de snelle scherpstelling. Prettig is ook dat de fysieke sluiterknop nog steeds aanwezig is, zodat je snel de camera start om een foto te maken.

Xperia Z5 Premium

Naast de 5,2-inch versie is ook een variant van 5,5 inch gepresenteerd: de Xperia Z5 Premium. Wat direct opvalt is dat ze ontzettend glimmen en vooral de chroomkleurige versie lijkt net een spiegel. Maar de grootste upgrade zit niet in de afwerking of het formaat, maar in het scherm zelf. Met een resolutie van 2840 bij 2160 (806 pixels per inch) is het werkelijk haarscherp. Bovendien kunnen beelden van lagere resolutie opgeschaald worden, waardoor ze er alsnog scherp uitzien. Vooral als je veel foto's en video's bekijkt is dit fijn. Maar ook voor virtual reality is dit een groot pluspunt.

Kleine uitvoering

Tevens is er de Xperia Z5 Compact, deze kleinere uitvoering heeft een 4,6 inch scherm. Helaas is het formaat niet het enige dat omlaag is geschroefd, het heeft ook een wat lage resolutie (1280x720) en 2GB aan werkgeheugen. Dit terwijl de twee grote broers een gigabyte extra hebben. Voor een smartphone van 600 euro is dat wel een beetje jammer. Ook de afwerking is wat minder fraai, de metalen randen zijn vervangen door plastic en de smartphones zijn wat doffer qua kleur.

Toch blijft de Xperia Z5 Compact een heel prettig formaat hebben en de beste keuze voor wie geen overdreven groot toestel zoekt.

Sony heeft op de IFA in Berlijn een hele reeks nieuwe smartphones geïntroduceerd.

Conclusie

We zijn behoorlijk onder de indruk van de Z5 serie. De herkenbaarheid is gebleven, maar door de kleuren en glans zijn ook de toestellen in de serie onderling ook te onderscheiden. De vingerafdrukscanner en verbeterde camera zijn een fijne toevoeging. Alleen komt het wel voor een prijs. De Compact-versie kost je 599 euro. De gewone Z5 699 euro en de Xperia Z5 Premium zelfs 799 euro. Dat is wel heel erg veel geld, zelfs voor een goede smartphone.

0 Reactie(s) op: Sony Xperia Z5 smartphonelijn - Toptoestellen met fors prijskaartje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.