Van Google Reader naar een andere RSS-reader

© PXimport

Van Google Reader naar een andere RSS-reader

Geplaatst: 19 juni 2013 - 08:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Martin Gijzemijter

De beslissing van Google om te stoppen met Google Reader te kwam op nogal onverwacht. Op 1 juli trekt Google de stekker uit de dienst, wat betekent dat je een andere dienst zult moeten zoeken om je RSS-feeds mee uit te lezen.

Google Reader, een website waar gebruikers RSS-feeds van websites kunnen volgen, sneuvelt in de nieuwste lenteschoonmaak van Google. Als je slechts een handjevol feeds volgt dan is dat geen drama. Maar maak je gebruik van honderden feeds, dan wil je die natuurlijk niet allemaal handmatig opnieuw invoeren. Gelukkig hoeft dat ook niet, je kan de feeds namelijk exporteren.

01 Feeds exporteren

Zelfs als je nu nog niet weet wat voor RSS-reader je als alternatief voor Google Reader wilt gaan gebruiken, kan je nu alvast je feeds opslaan, zodat je ze in ieder geval veilig hebt opgeslagen.

Je doet dat door te surfen naar www.google.nl/reader/ en in te loggen. Vervolgens klik je rechtsboven op het pictogram met het tandwiel en op Instellingen voor Reader in het menu dat uitklapt. Klik vervolgens op het tabblad Importeren/exporteren en daarna op Download your data through Takeout. Je dient dan nogmaals in te loggen als extra beveiligingsmaatregel. In de pagina die verschijnt klik je op Create Archive, waarna Google een downloadbaar bestand van je feeds zal genereren. Eenmaal gereed klik je op Download om dit bestand op te slaan. De download betreft een Zip-bestand en wanneer je deze uitpakt zie je een map vol met bestanden. Het enige bestand dat er in dit geval toe doet is subscriptions.xml. Dat is het bestand waarin al je RSS-feeds zijn opgenomen op een manier die andere RSS-readers kunnen begrijpen.

© PXimport

Met een dienst als Netvibes kan je eenvoudig een RSS-feed importeren.

02 Feeds importeren

Nu je jouw feeds veilig hebt opgeslagen, kan je in alle rust zoeken naar een RSS-reader ter vervanging van Google Reader. Het is nuttig om dit te doen terwijl Google Reader nog in de lucht is, zodat je de functionaliteiten met elkaar kan vergelijken. Welke dienst je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat er een functie aanwezig is voor het importeren van RSS-feeds met behulp van een OPML-bestand.

Ter illustratie nemen we Netvibes (www.netvibes.com) een dienst die onder andere bedoeld is voor het verzamelen van berichten uit diverse sociale media, maar zich ook uitstekend laat gebruiken als RSS-reader. Maak een account aan op Netvibes en klik vervolgens linksboven op Add content. Onder het veld waarin je de URL van een feed kan ingeven, zie je de optie Import. Klik daarop, vervolgens op Bladeren en blader naar het bestand subscriptions.xml dat je eerder hebt opgeslagen. Klik op Import om alle feeds te importeren. De feeds zijn nu allemaal toegevoegd aan je Netvibes dashboard. Een ander goed alternatief is overigens The Old Reader (www.theoldreader.com).

 

© PXimport

Door de feeds te exporteren via Takeout, staan ze in ieder geval veilig op je harde schijf.

03 Kant-en-klare dienst gebruiken

Er zijn ook diensten die het exporteren en importeren van de feeds onnodig maken, omdat de dienst ze zelf kan importeren vanuit Google Reader. Voorwaarde hiervoor is uiteraard wel dat Google Reader nog in de lucht is. We raden je aan om daarnaast alsnog het xml-bestand te downloaden, voor geval je na 1 juli besluit toch van een andere dienst gebruik te willen maken en je geen gebruik meer kan maken van de automatische importfunctie van dit soort diensten.

Een voorbeeld van een goede RSS-reader met automatische importfunctie is Feedly (www.feedly.com). Om Feedly te kunnen gebruiken dien je Chrome of Firefox te gebruiken. Wanneer je de extensie voor je browser via de site hebt geïnstalleerd, kan je rechtsboven klikken op Login. Er opent dan een pop-up waarin Feedly vraagt om toestemming tot je Google Reader-gegevens. Klik op Toegang toestaan. Je Google Reader-feeds worden nu automatisch geïmporteerd. Goed om te weten is dat er ook een Android en iOS-app is van Feedly. Nadeel van de dienst is dat het minder overzichtelijk is dan Google Reader.

© PXimport

Diensten als Feedly maken het importeren nog makkelijker, namelijk volautomatisch.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten