Versleuteld chatten met Facebook Messenger

Door: Ronald Smit | 08 september 2018 11:22

How To

Voor privacy hoef je niet bij Facebook aan te kloppen, maar de Facebook Messenger biedt alweer een tijdje de mogelijkheid tot versleutelde communicatie. Alle beetjes helpen. Het is daarbij wel goed opletten geblazen, want het trucje werkt niet vanzelf!

Facebook en privacy zijn geen al te beste vrienden. Onder druk van de publieke opinie worden er langzaam aan wel wat opties toegevoegd die privacyverhogend werken. Zo kan je bijvoorbeeld versleuteld chatten in de bij Facebook behorende Messenger-app. Het probleem hier is dat je niet in de instellingen daarvan een schakelaar om kunt zetten waarmee voortaan al je berichtenverkeer wordt versleuteld. Nee, dat moet per persoon en gesprek gebeuren. Vervelend en natuurlijk zeer gevoelig voor vergeten. Een gouden tip vooraf: deel in principe gewoon geen privacygevoelige informatie via de Messenger. De app is daar niet voor bedoeld, net zoals social media in het algemeen daarvoor niet bedoeld is. Wil je wel graag privé kunnen chatten met iemand, gebruik dan een app als Whatsapp of - nog veel beter - Signal. Alleen dan weet je zeker dat je volledige communicatie end-to-end versleuteld is. Dat gezegd hebbende, kun je de veiligheid van je chats in Facebook Messenger met een beetje beleid veiliger krijgen.

Geheim

Om een versleutelde chat op te zetten tik je in de iOS-app (die we in dit voorbeeld gebruiken) op de knop voor een nieuw chatbericht. Dat is die in de vorm van een vierkant met een pennetje in het rechter paneel bovenaan. Je ziet nu links een lijst verschijnen met je contactpersonen. Tik nu eerst op het wat knullig klinkende Geheim rechts bovenaan het rechter paneel. Je ziet nu weer een lijst met contactpersonen. Deze keer gefilterd op iedereen die een compatibele (lees: recente) versie van de app Messenger heeft geïnstalleerd. Tik op zo'n 'compatibele' contactpersoon en je kunt nu veilig versleuteld chatten. Meelezen zou er voor Facebook niet meer bij zijn, al kan je dat ook weer nooit met 100% zekerheid zeggen. Wat Facebook in ieder geval kan zien is met wie je wanneer en hoe lang contact hebt. Dat kan soms al meer dan genoeg informatie opleveren om interessante patronen te ontdekken. Iets om in het achterhoofd te houden dus. Echt veilig zullen Facebook en aanverwante diensten nooit worden. Daar is het simpelweg in essentie niet voor bedoeld en het hele principe is gebaseerd op - liefst openbaar en anders met zoveel mogelijk virtuele vrienden - delen van informatie. Het blijft dus oppassen. En check ook altijd of je in een 'Geheim gesprek' verwikkeld bent, dat wordt getoond middels de tekst Geheim gesprek boven de lopende chat. En onthoud dat je voor ieder versleuteld gesprek steeds opnieuw het initiatief moet nemen.

Een versleutelde chatsessie in Facebook Messenger is duidelijk herkenbaar
Wanneer je Facebook Messenger-gespreken versleuteld worden, krijg je dat netjes te zien.

0 Reactie(s) op: Versleuteld chatten met Facebook Messenger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.