Android, iOS of toch Windows Phone? Vind het smartphone-OS dat bij je past

© PXimport

Android, iOS of toch Windows Phone? Vind het smartphone-OS dat bij je past

Geplaatst: 2 oktober 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:05

Redactie ID.nl

We hebben allemaal een voorkeur als het gaat om het bedienen van onze apparaten. De mogelijkheden die je hebt worden grotendeels bepaald door het besturingssysteem dat je hebt, wat in het geval van Microsoft, Google en Apple anders is. Wat past het beste bij jou? iOS, Android of toch Windows Phone?

iOS 8

iOS 8 is het meest recente besturingssysteem van Apple. Daarin introduceert de iPhone-maker extensies, waarmee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Op deze manier kunnen apps gebruikmaken van elkaars functies. Een foto-app zou bijvoorbeeld filters kunnen delen via het besturingssysteem en een productiviteitsapp kan een to-do-lijst delen.

Door die communicatie hoef je niet alles meerdere malen in te voeren in verschillende apps. De krachten van verschillende apps worden gebundeld om je een optimale gebruikservaring te bieden. Het nadeel van iOS 8 is dat het nog kakelvers is waardoor er zich toch nog enkele bugs en problemen voordoen op je iPhone of iPad. Zoals bijvoorbeeld bij de nieuwe HealthKit-functionaliteit.

 

© PXimport

iOS 8 is het kersverse besturingssysteem van Apple.

Of toch iOS 7.1.2: Het kan zijn dat je over een iOS-apparaat beschikt en dat je 7.1.2 geüpdatet hebt naar iOS 8. Het kan daardoor altijd voorkomen dat bepaalde apps niet meer goed functioneren of bugs vertonen. Wil je niet wachten tot dit is opgelost, dan kun je downgraden naar je vorige besturingssysteem. Hiervoor heb je de bestanden van iOS 7.1.2 nodig, die je kunt vinden als je een back-up hebt gemaakt van jouw Apple-apparaat. Weet je niet zeker of je dit weleens gedaan hebt, dan kun je iCloud bekijken of een dergelijk herstel gesynchroniseerd is met de cloud.

 

© PXimport

Zoek in de iCloud naar je back-up als je niet weet waar die anders staat, als je die gemaakt hebt.

Als je die back-up hebt gemaakt, dan sluit je jouw apparaat aan op je Mac of pc en houd je de powerknop en home-knop 10 seconden ingedrukt om in de DFU-modus te komen. Direct hierna laat je de powerknop los en houd je enkel de home-knop indrukt. Je zet je iPhone hiermee in een herstelmodus, waardoor je je smartphone kunt herstellen met de option-knop op Mac of de Shift-knop als je werkt met Windows. Selecteer je back-up bestanden en herstel je smartphone, waarna je weer kunt werken met je oudere besturingssysteem.

Android 4.4 KitKat

Android 4.4 KitKat is het besturingssysteem dat direct aansluit op Google. Het inloggen op je smartphone, het gebruik van Google-software en de synchronisatie tussen Google-programma's gaat hier automatisch. Voor G-mailgebruikers sluit Android hier direct op aan. Het besturingssysteem heeft een immersive-modus, waardoor afleidende zaken verborgen worden en je sneller bestanden en multimedia kunt terugvinden met Google-services als Google Now en Hangouts.

Met Android krijg je ook toegang tot de Google Play Store, waarbinnen tienduizenden gratis apps te vinden zijn. Hierin verschijnen ook zeer veel apps die niet in de App Store van Apple te vinden zijn, dit door de grote toegankelijkheid van de store en het feit dat veel ontwikkelaars gemakkelijk gebruik kunnen maken van programma's om apps te maken. Dat komt door het open ecosysteem dat Google hanteert met Android. Iedereen mag er gebruik van maken en verbeteringen in het OS toepassen. Dit zorgt ervoor dat veel fabrikanten hun apps direct kunnen maken op basis van Android en dat trekt veel bedrijven aan.

Het grootste nadeel is dat je geen permissies van apps kunt weigeren. Veel applicaties willen toegang tot bijvoorbeeld je locatie, adresboek, agenda, sms, netwerkgegevens, enzovoort. Niet alleen om gegevens van gebruikers te verzamelen, maar soms ook met kwade bedoelingen. Bijvoorbeeld met permissies om ongemerkt versturen van sms-berichten of het bellen van telefoonnummers. Als gebruiker kan je geen permissies weigeren, alleen ervoor kiezen een app niet te installeren als deze dubieuze toegangen vereist.

 

© PXimport

Een impressie van Android 4.4.

Windows Phone 8.1

Het startscherm is verreweg de grootste trekpleister van Windows Phone 8.1. Door de tegeltjes waarmee het besturingssysteem werkt, kun je voor jezelf een groot en duidelijk overzicht bouwen van applicaties en bestanden waar je vaak gebruik van maakt. Ook qua kleur en de grootte van de tegels kun je alles naar wens optimaliseren.

Het gebruiksgemak mag dan groot zijn, je bent als gebruiker wel beperkt in de applicaties die je wilt downloaden. Zo biedt de Windows Phone Store beduidend minder apps dan de stores van Google en Apple, waardoor je keuzemogelijkheden vaak beperkt zijn. Als je veel met Windows werkt is het besturingssysteem top, want er is een volledige synchronisatie tussen programma's op je smartphone en pc zoals bijvoorbeeld Microsoft Office-programma's, deze werken op Windows toch gemakkelijker dan via Android of iOS.

 

© PXimport

De tegenhangster van Siri, de assistent op je iPhone, is Cortana van Windows.Deze is echter nog niet in Nederland beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten