Wat is er aan de hand met Sony Xperia?

Door: Justin Doornekamp | 18 november 2018 07:47

Blog

Er zitten niet veel mensen meer te wachten op een nieuwe telefoon van Sony, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van de elektronicafabrikant. Waarom loopt de verkoop van Xperia-toestellen zo stroef?

In het afgelopen kwartaal zag Sony wederom zijn smartphoneverkopen dalen van 3,4 miljoen tot 1,6 miljoen toestellen, meer dan 50 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral in Europa, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten verkiezen consumenten steeds vaker andere telefoons boven de toestellen van Sony.

Een nieuw onderzoek van Bank of America Merrill Lynch onder ruim 32.500 consumenten bevestigt dit beeld. In de studie kregen de respondenten de vraag welk telefoonmerk zij overwegen als volgende toestel. Werkelijk niemand koos voor de Xperia-lijn van Sony. Wel populair: Apple, Huawei, Samsung en de smartphones van Google.

Het ziet er niet goed uit voor Sony en de recente komst van de Xperia XZ3 lijkt daar geen verandering in te brengen. Er wordt verwacht dat het bedrijf dit jaar circa 9 miljoen toestellen kan verkopen, tegen 13,5 miljoen in 2017 en 14,6 miljoen in 2016. Ter vergelijking: in de piekjaren 2013 en 2014 gingen er bijna veertig miljoen Sony Xperia’s over de toonbank.

Functionaliteiten verdwijnen

Er is geen eenduidige reden waarom de verkoop van Xperia's flink is teruggelopen, maar Sony zelf gooit het op een gebrek aan innovatie.

Een deel van het probleem kan ook liggen bij de beperkte marketinguitingen van het bedrijf. Er wordt weinig geadverteerd voor de Xperia-telefoons en daar lijkt Sony, in tegenstelling tot Apple, niet bepaald mee weg te komen.

Verder verdwenen er enkele geliefde functionaliteiten van de Xperia-telefoons en dat werd niet in dank afgenomen. De koptelefoonpoort verdween, het design werd onpraktisch en niet fraai en de camera's kunnen niet meekomen. Wat eigenaardig is: Sony maakt de smartphonelenzen van onder andere Samsung Galaxy smartphones en iPhones. Die wél tot de beste camerasmartphones behoren.

Kan 5G het tij keren?

De vraag is of Sony het tij kan en wil keren. Er zijn geruchten dat Sony de smartphonedivisie in zijn geheel wil afstoten. Begin volgend jaar kan daarover meer duidelijkheid komen, als de verkoopcijfers van de nieuwe 5G-modellen verschijnen.

1 Reactie(s) op: Wat is er aan de hand met Sony Xperia?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2018 12:50 Zonie
  Ik heb vorige week een z5 premium online gekocht. Ja je leest het goed een toestel uit 2015 waarvoor al een jaar geen updates meer uitkomen. Waarom,
  Ik heb ooit in 2015 een z3+ gekocht en dat toestel doet het nog steeds prima na toch wel wat onbedoelde mishandelingen. Zit een barst in het glas waardoor de touchscreen hapert. Met BT muis gaat de besturing prima. Nadelen van die gehele Z 3+ en Z5 serie zijn qualcomm810 processor en de hitte die het toestel produceert. Maar het is de laatste serie die mhl verbindingen ondersteunt. Door chromecast is dat verdwenen op alle nieuwe smartphone na 2016. Dat is jammer omdat ik ook offline wil casten via de kabel naar de tv. Via de kabel is de verbinding stabieler en scherper.
  Ik kan hier nog meer pluspunten opsommen maar voor Sony is het opboksen tegen de mode merken. Die strijd hebben ze verloren en nu is het de vraag of ze als nichemerk doorgaan of net zoals de Vaio lijn, de boel opheffen.
  Ik hoop van niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.