Wat is Google Cardboard?

Door: Chwhynny Overbeeke | 06 november 2015 14:12

How To

Google Cardboard is een goedkope manier om je smartphone in een Virtual Reality (VR) headset om te toveren. Hier leggen we uit wat het precies is en hoe het werkt.

VR-headsets zijn over het algemeen vrij prijzig. Denk aan de Oculus Rift Development Kit, en hoewel de prijs van PlayStation VR nog niet bekendgemaakt is verwacht men dat deze VR-bril ongeveer evenveel zal gaan kosten als een nieuwe console. Google is echter met een bijna belachelijk goedkoop alternatief gekomen: Google Cardboard. Lees ook: HTC verrast met virtual reality.

Wat is het?

Dit product is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van karton en de prijs begint bij 15 Amerikaanse dollar. Je kunt ook modellen van derden kopen.

Het is eigenlijk een kartonnen doosje - maar er zijn ook modellen die van een ander materiaal gemaakt zijn - waar je je telefoon in kunt schuiven, en als je door de twee gaatjes in het doosje kijkt kom je een prachtige VR-wereld binnen.

Het werkt met spelletjes, films, panorama's enzovoorts. Er zijn speciale apps te downloaden waarmee je optimaal kunt genieten van de VR-mogelijkheden van Google Cardboard.

YouTube heeft zelfs een speciale VR knop aan bepaalde video's toegevoegd, zodat je deze met Google Cardboard in 360 graden kunt bekijken. Wanneer je je hoofd beweegt, beweegt de omgeving in de video mee.

Je smartphone doet al het harde werk.

Google biedt ook instructies voor het zelf in elkaar zetten van een Google Cardboard bril. Als je het leuk vindt om te knutselen kan dit een erg grappig en lovend project zijn. Maar Google waarschuwt wel dat het moeilijk kan zijn om aan de benodigde lenzen te komen.

Hoe werkt het?

Het is gebaseerd op de werking van de stereoscoop uit de 19de eeuw. Google Cardboard bevat twee asymmetrische ronde lenzen. Door de ogen een net iets verschillend beeld te tonen, krijgen de meeste mensen die goed werkende ogen hebben de illusie dat het beeld in 3D is.

In combinatie met de camera en bewegingssensoren van je smartphone is het mogelijk om een VR-apparaat te creëren dat erg goed presteert.

Vanwege de goedkope materialen en het feit dat je smartphone al het werk verricht dat de prijs op zou drijven, is het mogelijk om dit product voor zo'n 15 dollar aan te bieden.

Opstapje

Het voordeel hiervan is dat de wereld van VR ineens voor een veel grotere groep mensen toegankelijk is. De meeste mensen hebben een smartphone, maar slechts een deel daarvan is bereid of in staat om veel geld neer te tellen voor een volledige VR-headset.

Als je met een smartphone VR kunt uitproberen, is dat misschien net de push die je nodig hebt om een echte VR-headset voor je computer te kopen als het je bevalt.

0 Reactie(s) op: Wat is Google Cardboard?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.