Meerdere gebruikers op Android: zo maak je profielen aan

Door: Justin Doornekamp | 24 juni 2022 11:12

How To

Gebruik je een Android-apparaat met meerdere mensen, dan loont het om verschillende gebruikersaccounts aan te maken, waardoor anderen niet zien wat je allemaal uitspookt. Hoe maak je verschillende profielen aan en hoe kun je ze vervolgens beheren?

Een gebruikersaccount op een Android-apparaat is vergelijkbaar met de profielen die je hebt op een Windows-pc: je logt in met je eigen gegevens en hebt vervolgens toegang tot je eigen apps, instellingen en documenten. Het gaat dus verder dan gewoonweg een tweede Google-account toevoegen op je telefoon of tablet: je zet per persoon een eigen profiel op.

Het instellen van meerdere gebruikersprofielen op één apparaat heeft ook nadelen. Je wordt er niet bepaald sneller op. Hoe meer gebruikers er op een telefoon zitten, hoe trager je apparaat wordt. Iedereen installeert immers zijn eigen apps op het apparaat en dat komt de prestatie van je telefoon niet ten goede.

Het is bovendien niet op ieder Android-apparaat mogelijk om meerdere profielen in te schakelen. Op een Google Pixel kan het wel, maar op Samsung Galaxy-telefoons niet. Galaxy-tablets ondersteunen de optie dan weer wel. 

Op een Google Pixel kun je meerdere gebruikersprofielen aanmaken.

Zo werkt het

Veeg op je scherm van boven naar beneden om in het bedieningspaneel te komen en tik daar op het instellingenicoontje (het tandwieltje). Scrol naar beneden om Systeem te vinden. Op tablets van Samsung moet je bij Accounts en backup zijn. Kies voor Meerdere gebruikers en zet de optie aan. Vervolgens kun je gebruikers toevoegen. Er verschijnt een melding waarin wordt uitgelegd hoe gebruikersprofielen werken. Tik op OK om verder te gaan. 

Geef de gebruiker een naam en voeg eventueel een foto toe. Eventueel kun je er ook voor kiezen een beperkt profiel aan te maken. Dit is vooral handig als je een profiel wilt aanmaken voor je kind en bepaalde restricties per app wilt inschakelen.

Heb je eenmaal een profiel aangemaakt, dan kun je in het volgende scherm van profiel wisselen en kun je instellen of deze gebruiker ook mag bellen en sms’en. In dit menu kun je ook weer profielen verwijderen als je ze niet langer nodig hebt.

Een andere, gemakkelijkere manier om van profiel te wisselen is door opnieuw op het scherm van boven naar beneden te vegen. In het bedieningspaneel vind je nu een profielicoontje. Wanneer je daarop tikt kun je inloggen op een bepaald gebruikersprofiel.

Meer komt er niet kijken bij het instellen en beheren van meerdere profielen!

1 Reactie(s) op: Meerdere gebruikers op Android: zo maak je profielen aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 juni 2022 19:06 merlin_thegreat
    Werkt ook op Samsung, tenminste op mijn Samsung 'Galaxy' A40 smartphone…
    Bij "instellingen" "Accounts en back-up" kan ik naar "Accounts" gaan en daar een account toevoegen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.