Zo doe je dat: Screenshots maken op al je apparaten

Door: Martin Gijzemijter | 03 oktober 2013 08:50

How To

Soms heb je even een screenshotje nodig om iets aan iemand te laten zien. Maar hoe maak je zo'n screenshot? Misschien weet je het voor Windows, maar weet je het ook voor OSX? iOS? Android? We leggen het je uit.

Software voor screenshots

Wanneer je screenshots wilt maken, dan doe je dat doorgaans met behulp van een toetsencombinatie die ingebouwd is in het besturingssysteem dat je gebruikt. Voor sommige besturingssystemen (zoals OS X en Windows) bestaan echter ook programma's voor het maken van screenshots. Je kunt dan denken aan geavanceerde betaalde software, zoals SnagIt, waarmee je zelfs screenshots kunt maken met een autotimer.

Zowel Windows als OS X hebben echter naast toetsencombinaties ook ingebouwde software voor het maken van screenshots. In Windows vind je deze software door te drukken op de Windows-toets op je toetsenbord, en vervolgens te typen Knipprogramma. Met dit programma krijg je een flink aantal extra opties voor het maken van screenshots. Ook OS X heeft er een programma voor, je vindt het door in Spotlight het woord Schermafbeelding te typen. Beide programma's doen hetzelfde als screenshots maken met een toetsencombinatie, maar bieden je iets meer opties.

In Windows en OS X is software aanwezig voor het maken van screenshots.

Screenshots in Windows

Wanneer je in Windows een screenshot wilt maken dan kan dat heel eenvoudig door te drukken op de knop PrintScreen (PrtScn). Er wordt dan een afbeelding van je hele bureaublad vastgelegd in je klembord (dus niet als bestand op je harde schijf). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hoef je niet nog een toets erbij ingedrukt te houden.

Wil je niet het hele scherm vastleggen, maar alleen een venster, houd dan de Alt-toets ingedrukt in combinatie met PrintScreen terwijl je het gewenste venster actief hebt. Er wordt dan alleen een screenshot van dat venster naar het klembord gekopieerd.

Screenshots in OS X

In OS X heb je iets meer mogelijkheden als het gaat om het maken van screenshots met behulp van toetsencombinaties. Zo kun je screenshots niet alleen vastleggen in je klembord, maar ook als bestand op de harde schijf.

Hiervoor heeft Apple een mooi overzicht:

Een afbeelding van het gehele scherm maken

Command + Shift + 3

Een afbeelding van een gedeelte van het scherm maken

Command + Shift + 4 en de kruisvormige aanwijzer slepen om het gewenste gedeelte te selecteren. Houd de muisknop ingedrukt, laat de toetsen los en druk vervolgens tijdens het slepen op Shift, Option of de spatiebalk om de grootte van het geselecteerde gebied aan te passen. Laat vervolgens de muisknop los om de afbeelding te maken. Druk op Escape om de handeling te annuleren.

Een afbeelding maken van een venster of de menubalk

Command + Shift + 4, op de spatiebalk drukken, de camera-aanwijzer naar het gewenste gebied verplaatsen om het te markeren, en klikken. Druk op Escape om de handeling te annuleren.

Een afbeelding maken van een menu met de menunaam

Op het menu klikken om de menucommando's weer te geven, op Command + Shift + 4 drukken en de kruisvormige aanwijzer over het gebied slepen. Druk op Escape om de handeling te annuleren.

Een afbeelding maken van een menu zonder de menunaam

Op het menu klikken om de menucommando's weer te geven, op Command + Shift + 4 drukken, op de spatiebalk drukken, de camera-aanwijzer over het menu bewegen om het te markeren en met de muis klikken. Druk op Escape om de handeling te annuleren.

Screenshots in iOS

Screenshots in iOS maken is heel eenvoudig, maar vereist soms wel wat handigheid omdat de knoppen zich op twee plekken bevinden en precies tegelijkertijd moeten worden ingedrukt. Om een screenshot te maken druk je heel even tegelijkertijd op de Thuisknop én op de Standby-knop. De afbeelding wordt opgeslagen in je Filmrol.

Screenshots in Android

Ook in Android is het maken van een screenshot niet ingewikkeld, maar vereist het wederom wat handigheid in de vingers. Ditmaal houd je de Standby-knop en de knop waarmee je het volume omlaag doet ingedrukt. De schermafbeelding wordt opgeslagen in de app Galerij.

Screenshots in Windows Phone

Het maken van screenshots in Windows Phone is hetzelfde proces als in iOS. Je houdt dus gelijktijdig de Thuisknop en de Standby-knop ingedrukt. De afbeelding wordt opgeslagen in een speciale map onder je foto's.

8 Reactie(s) op: Zo doe je dat: Screenshots maken op al je apparaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 oktober 2013 09:43 darknessblade
  het is een beetje slechte grammatica
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 10:09 Anoniem
  "het is een beetje slechte grammatica"

  Hoofdletter en punt toegevoegd.

  Het is een beetje slechte grammatica.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 11:18 Anoniem
  Niet compleet artikel want waar is de handleiding voor een screenshot in Linux ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 oktober 2013 23:57 Anoniem
  en op surface hier hoe het moet :
  De Microsoft Surface wordt niet altijd standaard geleverd met een toetsenbord en zelfs als een type cover of Touch cover koopt, zal je merken dat er geen Print Screen-knop op zit. Dus hoe maak je een ​​printscreen op je Surface tablet? Als je wilt weten ​​hoe je een screenshot van je Surface startscherm (of een ander scherm voor die kwestie) neemt, volg dan deze twee eenvoudige stappen.

  De stappen
  1 Houdt het Windows 8 logo op de Surface ingedrukt. Terwijl je dit doet, druk je kort op de volume omlaag-toets, je laat die knop dan los.
  2 Het scherm wordt gedimd voor een korte seconde. Dit is een bevestiging dat er een screenshot is genomen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 oktober 2013 15:54 Anoniem
  Op mijn Samsung Galaxy S4 mini met Android 4.2.2. werkt het met een combinatie van de aan/uit-knop en de home-knop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2013 12:02 Anoniem
  Screenshot maken Linux is met een handige tool. Zie http://lifehacker.com/5889994/the-best-screen-capture-tool-for-linux

  (Shutter heet ie)

  Screenshots maken op Android is niet altijd bovenstaande methode. Soms moet je ook de volumeknoppen gebruiken. Zie ook http://www.tabletguide.nl/tip/screenshots-maken-van-je-android-tablet-en-ipad/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2014 10:59 Anoniem
  IKKE NIETTE SNAPPEN MIJN COMPUTER OOKKKE NIETTE SNAPPE
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 januari 2015 08:27 paul1114
  Bedankt voor de info. Ik heb altijd het scherm met snelkoppelingen vast te leggen. Maar als ik moet wat doen bewerken, zal ik deze gratis app te gebruiken: http://screenshot.net/nl/. Het is handig en werkt op Windows, Mac ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.