Zo kies je tussen een smartphone, phablet en tablet

© PXimport

Zo kies je tussen een smartphone, phablet en tablet

Geplaatst: 18 december 2013 - 18:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Redactie ID.nl

Er is de laatste jaren een duidelijke ontwikkeling gaande; smartphones lijken steeds meer op tablets en tablets steeds meer op smartphones. Dit jaar is er dan ook een nieuwe term in het leven geroepen: de 'phablet'. Maar wat zijn de grote verschillen tussen een tablet, phablet en smartphone?

Een stukje geschiedenis

In 2008 had vrijwel iedereen een mobiele telefoon. Lange tijd kon je met zo'n telefoon niet veel meer dan bellen en sms'en. Hoewel er in 1996 al een eerste smartphone (Philips) op de markt kwam waarmee je ook kon internetten en e-mailen, was dit nog lang niet hetgeen wat nu zo populair is.

Zakelijk kwamen de eerste smartphones in de jaren negentig op de markt. Onder andere Nokia en BlackBerry kwamen hier mee om de hoek kijken. Het was echter Apple die in 2007 met de iPhone voor een echte revolutie wist te zorgen op de internationale markt voor mobiele telefonie. De smartphone werd in rap tempo een must-have voor veel mensen.

In 2010 kwam Apple met de eerste iPad op de markt. Dit was zeker niet de eerste tablet, maar wel de eerste succesvolle tablet. Ook dit apparaat bleek een revolutie en werd zeer populair bij de consument. De tablet was in eerste instantie meer bedoeld om de laptop te vervangen, maar werd al snel vergeleken met de smartphone.

Smartphones en tablets evolueerden: de schermen van smartphones werden groter, schermen van tablets daarentegen steeds kleiner. Zodoende is er het afgelopen jaar een tussengroep ontstaan: de 'phablet'. De phablet is een kruising tussen de smartphone en de tablet. Het was dit keer echter niet Apple die aan het begin van een nieuw fenomeen stond, maar het was concurrent Samsung die de Samsung Galaxy Note op de markt bracht. Ondanks stevige kritiek in de beginfase, werd de phablet al snel erg succesvol. De Samsung Galaxy Note ging binnen 10 maanden tijd ruim 10 miljoen keer over de toonbank.

Nu er zoveel te kiezen valt tussen verschillende afmetingen en specificaties, wordt het steeds moelijker een weloverwogen keuze te maken voor een device. Ga je voor de steeds groter wordende smartphone (zoals de Samsung Galaxy S4), of kies je voor een phablet? Of is een volwaardige tablet toch meer aan jou besteed?

Wanneer is een device een tablet, phablet of smarthone?

Het is ten eerste goed om de verschillen tussen de drie productgroepen aan te kunnen wijzen. In de afbeelding hieronder zie je de verschillen in afmeting en staat aangegeven wanneer een device tot een bepaalde categorie behoort.

 

© PXimport

Smartphone

Voordelen

1. Gemakkelijk met één hand te bedienen.

2. Door kleinere afmeting gemakkelijk in je zak te vervoeren.

3. Eenvoudig foto's en video's maken en delen.

4. De smartphone is qua specificaties vaak het krachtigst.

Nadelen

1. Ondanks dat de schermen steeds groter worden en de verschillen tussen een smartphone en tablet steeds verder vervagen, blijft het scherm van een smartphone vaak nog te klein om gemakkelijk een document of webpagina op te lezen.

2. De multimedia-ervaring op een smartphone wordt steeds beter, maar is nog niet vergelijkbaar met die op een tablet.

3. Een smartphone is niet handig als je lange teksten of e-mails wilt typen.

4. Surfen op het web is erg lastig op relatief kleine schermen.

Wanneer kies je voor een smartphone?

Voor diegene die prioriteit geven aan de hoofdfunctie van een telefoon (bellen/sms'en) en daarnaast gemak in vervoer en comfort boven alles waarderen, is een smartphone de beste keuze. Bijvoorbeeld wanneer je het apparaat graag met één hand wilt kunnen bedienen. Een scherm van 4,3 inch lijkt de meest optimale balans te geven voor een goede scherm-ervaring, zonder veel in te leveren op ergonomische comfort.

Phablet

Voordelen

1. Goede beeld- en kijkervaring op een device dat nog steeds makkelijk te vervoeren is.

2. Beter geschikt voor multitasking dan de kleinere smartphones.

Nadelen

1. Niet comfortabel te gebruiken met één hand.

2. Batterijduur van een phablet is vaak lager, aangezien het meer stroom nodig heeft voor het grote scherm.

Wanneer kies je voor een phablet?

Diegene die een optimale scherm-ervaring als hoogst waarderen en het niet erg vinden wat in te leveren op comfort, kunnen het beste voor een phablet kiezen. De phablet is met name aan te raden voor mensen die graag video's kijken en games spelen. Omdat de phablet niet erg veel van een smartphone verschilt, kan de keuze tussen deze twee makkelijker gemaakt worden. Zou je comfort willen inleveren in ruil voor een betere beeld-ervaring? Dan raden we je aan te kiezen voor een phablet. De meeste phablets passen daarnaast ook nog redelijk in je broekzak. Phablets hebben relatief gezien een wat kortere batterijduur dan de smartphone. Ook hier moet je dus wat in comfort inleveren.

Tablet

De grootste van de drie is de tablet. De meeste tablets hebben een lange batterijduur. In principe is de tablet als vervanger van de laptop op de markt gebracht. Een tablet heeft qua functionaliteit veel weg van een smartphone, maar verschilt op een paar punten toch flink van de slimme mobieltjes.

Voordelen

1. Meestal goedkoper dan de high end-smartphones.

2. Ze hebben op sommige punten betere specificaties dan smartphones en phablets.

3. Beste kijkervaring door groot scherm.

4. De bediening is vaak gemakkelijker dan op een smartphone.

5. De eigenschappen van het besturingssysteem zijn prominenter aanwezig op tablets dan op smartphones. Dit omdat er minder software- en hardware-beperkingen zijn.

6. Je kunt de tablet middels accessoires uitbreiden tot een volledige computer.

7. Ook te gebruiken als e-reader.

Nadelen

1. Met een tablet kun je niet bellen.

2. Het minst draagbaar van de drie groepen door de grootte en het gewicht.

3. Een tablet is erg delicaat en daarom dien je er voorzichtig mee om te springen.

4. Je moet een tablet met twee handen bedienen.

5. De camera is niet zo krachtig als de camera van een smartphone of phablet.

Wanneer kies je voor een tablet?

Vooral voor mensen die onderweg willen werken is een tablet aan te raden. Door het grote aanbod aan accessoires, is de tablet steeds makkelijker te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Wanneer je alleen kiest voor een tablet vanwege het grotere scherm en niet vanwege de andere voordelen, dan zal je goedkoper uit zijn met een mini-tablet.

Conclusie

Kortom, een keuze maken tussen een smartphone, phablet of tablet vergt nogal wat vergelijkingswerk en onderzoek. Daarbij is het natuurlijk vooral afhankelijk van jouw specifieke voorkeuren. Hieronder vind je ten slotte nog een overzicht dat je met een aantal gemakkelijke stappen kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

© PXimport

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van Blue Mango Interactive en geschreven door Brigitte Jansen. De redactie van Computer!Totaal is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten