Zo maak je altijd scherpe foto's met je smartphone

© PXimport

Zo maak je altijd scherpe foto's met je smartphone

Geplaatst: 3 februari 2016 - 05:15

Aangepast: 14 december 2022 - 14:58

Kees Krick

Een smartphone heb je altijd op zak en je schiet er de leukste plaatjes mee. Voor velen is het dan ook de perfecte camera. Uiteraard is het wel de bedoeling dat ze mooi scherp zijn, alleen is dat niet altijd het geval. Wij geven zeven tips hoe je haarscherpe foto's schiet.

Tip 1: Niet inzoomen

Foto's zijn vaak onscherp omdat wij geneigd zijn in te zoomen om het onderwerp lekker groot in beeld te zetten. Op een paar zeldzame uitzonderingen na, hebben smartphones alleen geen optische zoomlens. Je kunt dus eigenlijk helemaal niet inzoomen. Net als bij tablets wordt dit gesimuleerd door het beeld uit te vergroten, er wordt als het ware een stukje uit de foto geknipt. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Door het enorme verlies aan resolutie, wordt zo'n foto een stuk onscherper en brokkeliger. Hoe verder je inzoomt, hoe meer er van de foto wordt afgeknipt en hoe slechter het beeld wordt. Beter is het daarom dichter naar je onderwerp toe te gaan. Inzoomen met je voeten! Of je neemt bewust wat meer omgeving in beeld, want je hoeft het hoofdonderwerp echt niet altijd beeldvullend te krijgen. Als het niet anders kan, kan een tikkie inzoomen geen kwaad, zolang je een lichte onscherpte niet storend vindt.

© PXimport

Tip 1 Loop naar het onderwerp toe of neem wat meer omgeving in beeld.

Tip 2: Opzetlensje

Merk je dat je toch continu de neiging hebt om in te zoomen en is dichterbij gaan staan dan vaak geen optie? Er bestaan handige opzetlensjes die dan goed van pas kunnen komen. Een bekend voorbeeld van een opzetlens is de Olloclip, waar diverse varianten van bestaan. Opzetlensjes zijn bedoeld om foto's van heel dichtbij te maken (macro), om extra veel in beeld te nemen (supergroothoek of fisheye), of dus om het beeld optisch uit te vergroten (telelens).

Nadeel van veel opzetlensjes is dat vooral de randen van het beeld kwalitatief minder goed zijn. Daarom is het zaak om het belangrijkste zo veel mogelijk midden in beeld te plaatsen. Stel je hoge eisen aan de beeldkwaliteit, dan kom je uit bij een kwaliteitslens zoals de Moment Lens voor de iPhone. Dit is wel een wat forsere lens dan je gewend bent, maar dat is nodig voor de hoge kwaliteit. Ook deze fabrikant heeft weer meerdere varianten, waaronder een zestig millimeter telelens. Daarmee haal je alles een flink stuk dichterbij. Je hebt wel een speciaal montageplaatje of een houder nodig om deze lens op je iPhone te plaatsen.

Tip 3: Secuur scherpstellen

Met een smartphone of tablet is vrijwel altijd het volledige beeld scherp, wat niet wil zeggen dat alles dan ook zo scherp mogelijk is. De camera stelt automatisch scherp, maar je kunt het toestel een handje helpen door op het scherm te tikken op de plek waar jij de optimale scherpte wilt hebben. Stel dat je een portretfoto maakt terwijl op de achtergrond een mooi landschap te zien is. Dan wil je natuurlijk vooral de geportretteerde haarscherp vastleggen, in plaats van alleen maar het landschap. Scherpte luistert vooral nauw als je van heel dichtbij fotografeert, dus bij close-up-opnamen. Want hoe meer je op je onderwerp kruipt, hoe onscherper de achtergrond wordt, mits die maar ver genoeg is. Secuur scherpstellen met een tikje op het scherm is dan echt cruciaal. Sommige toestellen drukken dan ook meteen voor je af. Zo niet, doe het dan direct zonder zelf of de telefoon te bewegen, want anders wordt de foto alsnog onscherp.

© PXimport

Tip 3 Vooral bij close-ups het belangrijk eerst op het scherm te tikken.

Tip 4: Onbewogen

Beweging is een andere bron van onscherpte. Nog te vaak wordt een smartphone nonchalant in één hand vastgehouden en drukken we met een vinger te stevig of te ruw op de afdrukknop. Hierdoor beweegt het apparaat precies op het moment dat de foto gemaakt wordt en is de kans op mislukken groter. Beter is het een smartphone of tablet stevig met twee houden vast te houden. Net als een gewone camera dus. Oefen zo min mogelijk druk uit om de foto te maken, want juist op dit cruciale moment wil je niet dat de telefoon verschuift of trilt. Wist je dat je vaak ook een van de volumeknoppen van het toestel kunt gebruiken om af te drukken? Dat werkt ook nog eens comfortabeler, omdat ze vaak precies in de buurt van je vingers zitten. Op die manier is het eenvoudiger om een scherpe foto te maken dan via die virtuele knop op het scherm.

© PXimport

Tip 4 Houd het toestel stevig vast en druk voorzichtig af.

Tip 5: Weinig licht

Als er weinig licht is, neemt de kans op onscherpe foto's sterk toe. Logisch, want een camera heeft dan langer nodig om voldoende licht te verzamelen en in die tijd zorgen onze lichtjes trillende handen voor ongewenste onscherpte. Dus is het juist dan belangrijk om het toestel stevig vast te houden. Zoek bij voorkeur steun. Druk je schouder, ellenboog of hand stevig tegen zoiets als een muurtje. Je kunt ook de telefoon of tablet tegen een tafelblad, een stapel boeken, of op een (brug)reling plaatsen. Sommige smartphones hebben een stabilisatiesysteem. Dan kun je net iets langer vanuit de hand fotograferen. Alles wat in beeld beweegt, kan dan natuurlijk alsnog onscherp worden, zoals voorbijrijdende auto's of een hardloper. Statische objecten blijven dan wel scherp. Er bestaan ook apps met digitale stabilisatie. Ze houden bijvoorbeeld de bewegingssensoren in de gaten en drukken pas af zodra je de telefoon of tablet absoluut stilhoudt.

Tip 6: Ministatief

Er is een aantal hulpmiddelen te koop die je prima kunt gebruiken om onscherpte te voorkomen. Ze komen vooral van pas bij weinig licht, maar ook als je een foto van jezelf of een groepsopname wilt maken. Allereerst kun je een ministatief kopen dat speciaal bedoeld is voor telefoons. Ze zijn zo compact dat je ze gemakkelijk in je jaszak of tas kunt stoppen, zodat je ze altijd bij de hand hebt. Zo zijn er statiefjes met kleine uitklapbare pootjes die je ergens op zet, bijvoorbeeld op een tafel of een laag muurtje. Daarnaast bestaan er ook exemplaren met flexibele pootjes. Die buigzame pootjes zijn vooral handig als er geen plat oppervlak in de buurt is. Je kunt de pootjes dan om of aan zoiets als een boomtak, fietsstuur, of brugleuning vastklemmen. Vanuit de fraaiste standpunten maak je dan haarscherpe foto's.

 

© PXimport

Tip 6 Een statiefje neem je makkelijk mee en zorgt voor scherpere foto's.

Tip 7: Afstandsbediening

Je hebt vast oordopjes voor je smartphone of tablet. Hebben ze ook een volume-knopje in het snoer? Dan heb je meteen een afstandsbediening voor de camera! Plug de oordopjes in het apparaat, start de camera-app en druk op een volumeknop in het snoer om een foto te maken. Hiermee voorkom je trillingen bij het afdrukken, want je hoeft het toestel nu niet aan te raken. Er zijn ook speciale bluetooth-afdrukknopjes te koop zodat je dit draadloos en dus zelfs vanaf een afstandje kunt doen.

 

© PXimport

Tip 7 Gebruik de oordopjes of een speciale bluetooth-afstandsbediening om af te drukken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten