Zo print je vanaf ieder apparaat

© PXimport

Zo print je vanaf ieder apparaat

Geplaatst: 13 juni 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:58

Maikel Dijkhuizen

Zodra je een leuke foto met een smartphone of tablet hebt geschoten, wil je daarvan natuurlijk eigenlijk meteen een printje maken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want je printer is niet rechtstreeks op mobiele apparatuur aangesloten.

01 Netwerkprinters met AirPrint

De gemakkelijkste methode om overal in je woning documenten af te drukken, is door een draadloze netwerkprinter aan te sluiten. Je hoeft dan namelijk alleen maar op ieder systeem de meegeleverde drivers te installeren, waarna het afdrukapparaat vanzelf in het besturingssysteem opduikt. Lees ook: Meer inzicht in je thuisnetwerk met 3 gratis programma's.

Sommige netwerkprinters ondersteunen het AirPrint-protocol van Apple. In dat geval verschijnt er op je iPhone of iPad automatisch een afdrukknop in beeld. Hiervoor is geen extra app vereist. Het werkt bijvoorbeeld vanuit de applicaties Mail, Safari en Foto's. Tik in iOS het actiepictogram aan en kies voor de optie Druk af. Selecteer daarna de juiste printer en stel het aantal exemplaren in. Bevestig met Druk af.

 

© PXimport

Als het afdrukapparaat AirPrint ondersteunt, druk je vanuit iOS rechtstreeks je foto's af.

02 Google Cloudprinter

Door je afdrukmachine aan de dienst Google Cloudprinter te koppelen, is het mogelijk om vanaf iedere computer, smartphone en tablet documenten te printen. Bijzonder is dat het niet uitmaakt waar je bent, zolang het apparaat maar op internet is aangesloten. Je bent hiervoor dus niet afhankelijk van je thuisnetwerk. Bepaalde printers ondersteunen van zichzelf al de Cloudprinter-functie van Google.

Een voordeel, want deze apparaten hoef je alleen maar te koppelen aan je Google-account. Je kunt dan altijd en overal afdrukken. Ook oudere printers kun je aanmelden voor de dienst. De enige voorwaarde is dat de browser Chrome is geïnstalleerd op het systeem dat verbonden is met je printer. Klik in Chrome rechtsboven op de menuknop en kies voor Instellingen. Scrol omlaag en klik op Geavanceerde instellingen weergeven.

Activeer zo nodig de Cloudprinter-functie op het systeem. Via Beheren / Printers toevoegen verschijnt er een lijstje met aangesloten afdrukapparaten. Zet een vinkje voor het apparaat waarmee je wilt afdrukken en bevestig met Printer(s) toevoegen.

 

© PXimport

Voeg je printer toe aan Google Cloudprinter en voer met ieder apparaat afdrukopdrachten uit.

03 Afdrukken met Google Cloudprinter

Zodra je een afdrukapparaat aan Google Cloudprinter hebt gekoppeld, voer je met een andere pc, smartphone of tablet probleemloos printopdrachten uit. Bij apparaten waarop je Chrome hebt draaien, is het eenvoudig om op afstand printjes te maken. Je logt simpelweg in met je gebruikersaccount, waarna je in het menu kiest voor Afdrukken / Google Cloudprinter. Selecteer de gewenste instellingen en bevestig met Afdrukken.

Voor Android zijn er diverse apps beschikbaar die met Google Cloudprinter samenwerken. Voorbeelden hiervan zijn PrinterShare, Easy Print en Googles eigen app Cloudprinter. Vanaf Android 4.4 wordt Cloudprinter standaard vanuit het besturingssysteem ondersteund. Je drukt dan in allerlei apps, bijvoorbeeld de browser of de galerij, op de knop voor opties (knop met drie puntjes) en kiest voor Afdrukken. Kies je gewenste printer uit de Cloudprinter-account en je document wordt direct afgedrukt.

Bij oudere versies van Android is de functie minder geïntegreerd in het besturingssysteem. Je download hier eerst de app Cloudprinter van Google. Vervolgens kun je vanuit allerlei apps afdrukken, druk hiervoor op de deelknop en kies de app Cloudprinter. Voor iOS kun je uit de voeten met PrintCentral Pro.

 

© PXimport

Vanuit de Chrome-app in iOS en Android print je eenvoudig webdocumenten uit.

Google Cloudprinter delen

Als je een afdrukapparaat aan Google Cloudprinter hebt toegevoegd, laat je eventueel ook anderen van het afdrukapparaat gebruikmaken. Surf naar deze website en log zo nodig in met je Google-account. Klik aan de linkerkant op Printers en selecteer het gewenste afdrukapparaat. Kies voor de optie Delen. Achter Privé klik je op Wijzigen. Typ in het onderste veld de e-mailadressen van personen die je afdrukrechten wilt geven en bevestig ten slotte met Delen.

 

© PXimport

Je stelt je printer dankzij Google Cloudprinter gemakkelijk ter beschikking aan vrienden.

04 Print-apps

De meeste fabrikanten van draadloze netwerkprinters hebben een eigen app voor iOS en Android ontwikkeld. Hiermee lukt het om draadloos verbinding met het afdrukapparaat te maken en foto's uit te printen zonder dat er een pc aan te pas komt. Zoek in de App Store of Google Play Store maar eens naar de apps Epson iPrint, HP ePrint, Brother iPrint&Scan, Samsung Mobile Print, Lexmark Mobile Printing of Canon Easy-PhotoPrint.

Het is noodzakelijk dat de app op je smartphone of tablet eerst verbinding maakt met de printer. Zorg ervoor dat het afdrukapparaat op het wifi-netwerk is aangemeld. Meestal pikt de app de printer automatisch op in je thuisnetwerk. Binnen de app selecteer je in een menu vervolgens welke foto's, documenten of webpagina's je wilt afdrukken. Sommige toepassingen zijn ook in staat om op afstand het inktniveau van de printer te controleren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.

 

© PXimport

Iedere recente netwerkprinter is vanuit iOS en Android via specifieke apps bereikbaar.

05 Printen via thuisgroep

Via een thuisgroep is het ook mogelijk om printers in een lokaal netwerk te delen. Dat is vooral handig voor usb-printers die niet in het netwerk zijn aangesloten. Ga in het configuratiescherm naar Opties voor thuisgroepen en delen selecteren. Klik onderaan op Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen.

Zorg ervoor dat bij het onderdeel Thuis of werk de opties Netwerkdetectie inschakelen en Bestands- en printerdeling inschakelen zijn geactiveerd. Bevestig met Wijzigingen opslaan. Controleer of er een vinkje staat voor Printers en klik wederom op Wijzigingen opslaan.

 

© PXimport

Via een thuisgroep lukt het ook om usb-printers met het netwerk te delen.

06 Printer niet zichtbaar?

Soms is een gedeelde printer in de thuisgroep niet meteen zichtbaar. Open in dat geval het configuratiescherm op de pc waarop de printer is aangesloten. Kies voor Apparaten en printers weergeven. Je klikt vervolgens met de rechtermuisknop op het afdrukapparaat, waarna je kiest voor Eigenschappen van printer. Controleer op het tabblad Delen of er een vinkje staat voor Deze printer delen.

Eventueel wijzig je de Sharenaam. Onder deze naam is de printer namelijk zichtbaar in je netwerk. Sluit het venster met OK. Probeer vervolgens een printopdracht op een andere computer binnen de thuisgroep uit te voeren. Is de printer nog steeds niet zichtbaar? Start het configuratiescherm dan op die computer op en kies voor Apparaten en printers weergeven.

Klik achtereenvolgens op Een printer toevoegen. In Windows 8 kies je eerst voor De printer die ik wil gebruiken staat niet in de lijst. Kies voor Netwerkprinter, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen en selecteer in de lijst het juiste afdrukapparaat. Via Volgende installeert het systeem de juiste drivers. Als het goed is staat niets je nu meer in de weg om de gedeelde printer te gebruiken.

 

© PXimport

Wanneer er problemen zijn, controleer je of de deelfunctie van de printer is ingeschakeld.

PrinterShare

Als je nog Windows XP of Vista gebruikt, kun je helaas geen printers delen via een thuisgroep. In dat geval heb je een andere oplossing nodig om usb-printers via een lokaal netwerk te benaderen. Het softwarepakket PrinterShare biedt hiervoor een slimme oplossing.

Het programma herkent welke printer er op de pc is aangesloten. Door PrinterShare ook op je andere systemen te installeren, hevel je printopdrachten van de ene naar de andere computer over. Een voorwaarde is wel dat je op alle systemen met hetzelfde PrinterShare-account bent ingelogd. Gunstig is dat PrinterShare ook apps heeft ontwikkeld voor iOS en Android. Hiervoor dien je wel een betaald abonnement te nemen op PrinterShare Premium (ca. 7,30 euro per maand of 3,60 euro met een limiet van 100 pagina's per maand).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten