Zo verwijder je malware van je smartphone

Door: Justin Doornekamp | 10 juni 2021 13:08

Versleutelde malware
How To

Duizenden Nederlanders zijn in de afgelopen weken doelwit geworden van criminelen die sms’jes en appjes sturen met daarin een valse track-and-trace-code. Na het klikken op de link wordt gedupeerden gevraagd een app te downloaden om het pakketje te kunnen volgen. Als de gebruiker de app downloadt, dan haalt hij kwaadaardige software binnen, waarmee de criminelen je geld afhandig proberen te maken. Hoe kun je je weren tegen dit soort fraude? En hoe kun je de malware verwijderen? 

Gebruik gezond verstand

Het is wellicht een opendeur, maar het voorkomt wel een boel ellende: gebruik je gezond verstand. In de verstuurde sms’jes en appjes staan bijvoorbeeld erg veel spelfouten. 

Ook verwijst de link niet naar de website van bijvoorbeeld PostNL of DHL, maar naar een website waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Dat zou al een signaal moeten zijn. En bovendien: verwacht je eigenlijk wel een pakket?

Zorg ervoor dat je apps nooit downloadt buiten de officiële kanalen om. Download apps dus altijd in de Google Play of de App Store, waar ze uitvoerig zijn gescreend en veilig zijn bevonden door experts. 

Bij Apple is het al moeilijk om buiten de officiële Store om apps te downloaden, bij Android is dat wat gemakkelijker. Het is dan ook geen verrassing dat vooral Android-gebruikers zijn getroffen door de recente golf van fraudesms’jes. 

DHL phishing
Download nooit apps buiten de officiële kanalen om.

Malware verwijderen

Heb je toch op de link geklikt en de malware binnengehaald? Dan zijn er nog enkele dingen die je kunt doen. De meest rigoureuze manier, maar meteen ook de meest effectieve, is door je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Eventueel kun je vervolgens beslissen om een reservekopie terug te zetten. Zorg er dan uiteraard wel voor dat die kopie dateert van voor het moment dat je op de malafide link hebt aangeklikt. Hoe je een zo compleet mogelijke back-up maakt van je smartphone leggen we in dit artikel uit.

Android-toestellen hebben de mogelijkheid om op te starten in een veilige modus, maar hoe je de modus activeert verschilt per telefoon. Sla de handleiding van je telefoon er dus even op na.

In deze veilige modus is het vaak mogelijk om afzonderlijke apps te verwijderen. Zoek in de instellingen bij het overzicht van geïnstalleerde apps naar de malafide app en verwijder deze. Vervolgens kun je je telefoon weer opnieuw opstarten en zou de kwaadaardige software van je telefoon moeten zijn. 

1 Reactie(s) op: Zo verwijder je malware van je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 juni 2021 14:53 Kasander1
    Liever 5 reacties dat je niet gereageerd hebt dan eenmaal malware op je phone.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.