Zo werkt een camera achter het scherm van je smartphone

© PXimport

Zo werkt een camera achter het scherm van je smartphone

Geplaatst: 22 januari 2020 - 08:04

Aangepast: 24 november 2022 - 13:48

Laura Jenny

2020 is begonnen en dat betekent dat we hopelijk een heleboel nieuwe trends in smartphones zullen zien. Eindelijk de doorbraak van de vouwbare smartphones misschien? Concepttelefoons uit 2019 tonen daarnaast nog een andere trend: die van de camera achter het scherm. Dit is hoe dat in zijn werk gaat.

Een camera achter het scherm, dat klinkt alsof je er weinig aan hebt. Immers zitten er allemaal gekleurde pixels voor. Er zijn echter smartphonemakers die daar een trucje op hebben bedacht. Meerdere trucjes zelfs. Zo zijn er smartphoneleveranciers die de camera achter het scherm hebben geplaatst en deze omhoog laten komen met een motortje. Zo hebben Oppo Reno-telefoons een soort haaienvinnetje die er aan de bovenkant van het toestel bovenuit komt wanneer de frontcamera nodig is.

Lees hier de smartphone-trends van 2020.

Oppo

Datzelfde Oppo heeft echter in de zomer van 2019 ook een bijzondere concepttelefoon laten zien. Eentje die geen motortje heeft, maar echt onder het scherm ligt en zich niet verroerd. De techniek zit hem in het display: het beeldscherm kan namelijk de pixels boven de camera uitschakelen wanneer je een foto wil nemen. Zo kan de selfiecamera volledig achter het scherm blijven en toch worden gebruikt.

Het was voor het eerst dat een smartphoneleverancier met dit soort technologie kwam, al hebben we het nog niet in een commerciële smartphone gezien. Op dit moment hebben alle smartphones die geen frontcamera hebben die met een motortje omhoog komt, nog een notch. Een notch is een zwart gedeelte bovenin het scherm waarin onder andere de camera en een microfoon of speaker is geplaatst. Sommige fabrikanten kiezen ervoor om er ook een notificatielichtje in te zetten, iets dat wordt gemist bij telefoons die notchloos zijn.

Door de pixels tijdelijk te doen ‘verdwijnen’ is zo’n notch niet meer nodig. Bovendien zal deze technologie naar alle waarschijnlijkheid ook snel werken, waardoor precies wanneer jij het wil de camera tot je beschikking hebt.

Oppo Reno camera

© PXimport

Camera onder het scherm

Ook de Chinese Oppo-concurrent Xiaomi heeft een camera onder het scherm gepresenteerd in 2019, waarbij de pixels doorzichtig worden en het licht kan worden doorgelaten. Xiaomi geeft daarbij aan dat het ook betekent dat de camera niet meer zo klein mogelijk hoeft te zijn omwille van het scherm. Een grotere camera betekent dat er meer licht kan invallen en dat heeft vaak positieve invloed op foto’s. Ook de sensoren hoeven niet meer zo klein mogelijk te zijn, wat de foto’s uiteindelijk beter zal maken.

Ondertussen is OnePlus weer met andere technologie bezig om de camera te verstoppen, maar of dit ook in combinatie met een display werkt, dat is nog onbekend. Het bedrijf heeft een concept laten zien waarbij de camera’s op de achterkant van het toestel ‘verdwijnen’. Ze zijn er wel, maar door een speciaal soort glas te gebruiken kunnen deze wel of niet worden getoond.

OnePlus Concept One

Tijdens een grote consumenten-elektronicabeurs in Las Vegas (CES) zal deze week meer worden onthuld van de concepttelefoon, die OnePlus Concept One wordt genoemd. Wel heeft OnePlus alvast een voorproefje gegeven en verteld waar de technologie vandaan komt. Het gebruikt glas dat van kleur kan veranderen, iets dat ook wel elektrochroom glas wordt genoemd. Dit glas komt ook voor in bepaalde Boeing-vliegtuigen en is bedoeld om de ramen van het vliegtuig te verduisteren via elektrische spanning. Daar kost het echter wat meer tijd dan bij OnePlus, dat belooft dat het glas binnen een fractie van een seconde naar donker kan overgaan.

Het idee komt niet van de vliegtuigen, maar van een ander vervoersmiddel: de auto. McLaren heeft ook meegewerkt aan dit elektrochrome glas voor het concepttoestel, want het is technologie die het zelf gebruikt om autoramen te blinderen. Of zulk glas alleen handig is om het licht in foto’s te beïnvloeden of voor een heel andere reden in een OnePlus is geïmplementeerd, dat is nog onbekend. Het is natuurlijk de vraag of zoiets ook aan de voorkant kan werken, waar pixels nodig hebt om de informatie goed te tonen.

Waarschijnlijk zien we dit jaar zeker nog wel een telefoon die geen notch meer nodig heeft, en die de pixels tijdelijk laat verdwijnen rondom de frontcamera om een selfie te maken of misschien zelfs de telefoon te ontgrendelen via gezichtsherkenning. In ieder geval speelt lichtinval hierbij een grote rol en we zijn dan ook razend benieuwd om te testen hoe dat in zijn werk gaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000