Aan de slag met X-plore File Manager voor Android

Door: Ronald Smit | 02 september 2020 06:04

Aan de slag met X-plore File Manager voor Android
How To

Serieus beheren van bestanden in Android is altijd wat problematisch. Zeker als je ook gedeelde bestanden en mappen elders op het netwerk wilt benaderen. Gelukkig is er de app X-plore File Manager, die alles en meer op het gebied van bestandsbeheer mogelijk maakt.

Na installatie van X-plore File Manager kun je aan de slag. In essentie is de app gratis, maar je kan – als het geheel je bevalt – een donatie doen om de maker te motiveren vooral door te gaan met verbeteren van de software. Het hoofdvenster van X-plore File Manager is opgedeeld in twee panelen. In het midden wordt de zaak gescheiden door een kolom met functies. Let daarbij op de richting van de pijl bovenaan deze kolom: die geeft de ‘werkrichting’ aan. Ofwel: als die pijl van rechts naar links wijst, betekent dat als je straks een kopieeractie uitvoert, bestanden of mappen van de rechterkant naar een geopende map aan de linkerkant worden overgeheveld. De pijl wijst dus altijd naar de doelmap.

Netwerkmappen

We beginnen met de meest voor de hand liggende toepassing van de app: toegang tot gedeelde netwerkmappen, bijvoorbeeld op je NAS. In dit voorbeeld kiezen we voor het linker paneel als doelmap en voor het rechter als bron. Tik indien nodig op de pijl bovenaan de middelste kolom om deze van rechts naar links te laten wijzen. Om een netwerkshare toe te voegen, tik je eerst een paar keer op Omhoog (kolom midden) tot je niet verder terug kan in de mappenstructuur.

Tik vervolgens in het paneel rechts op Toon en schakel LAN in. Tik vervolgens op LAN en dan op Voeg server toe, en dan nogmaals op Voeg server toe. Vul de gevraagde gegevens in, waaronder de naam die je wilt geven aan de share, het IP-adres van de share, eventueel het pad, plus de gebruikersnaam en wachtwoord die bij de share horen. Schakel verder ook zeker SMB2 in, dat is sneller en vooral veiliger dan het antieke SMB1.

Het nog snellere SMB3 wordt helaas niet ondersteund. Geen idee of dat een beperking van Android of de app is. Als het ’t laatste is, zien we dat wellicht in een volgende versie nog eens verschijnen. Tik SLA OP om de gegevens te bewaren. Zodra je gevraagd wordt om het wachtwoord in Google te bewaren tik je natuurlijk op NEE, BEDANKT. Google hoeft niet alles van je te weten! Je share(s) is (zijn) nu bereikbaar.

Activeer LAN in de mappenweergave.
Activeer LAN in de mappenweergave.

Scannen ook een optie

We gaan er bij bovenstaande werkwijze vanzelfsprekend wel van uit dat je je eigen NASsen of gedeelde servermappen qua rechtenbeheer en pad kent. Is dat niet echt het geval, dan zou je een stap eerder in plaats van voor Voeg server toe ook op Scan kunnen tikken. Je ziet dan na even wachten een lijstje verschijnen met alle beschikbare servers op je netwerk. Tik op een gevonden exemplaar en vul dan alsnog de gebruikersnaam en wachtwoord van de betreffende server (dat zal vaak een NAS zijn) in. En ook nu weer niet die inloggegevens aan Google doorgeven.

Maak een map

Welke weg je ook bewandeld hebt: je kunt nu gedeelde mappen op je NAS of server gebruiken als ware het lokale mappen. Blader in het linker paneel maar eens naar een lokale map, bijvoorbeeld Download (te vinden onder /storage/emulated/0, iets wat wij ook niet bedacht hebben maar nu eenmaal de structuur van Android is). Maak een map test aan in Download. Daarvoor moet je eerst het linker paneel als doel instellen; tik daarvoor op de pijl bovenaan de kolom in ’t midden. Met de map Download geopend tik je op Nieuwe map in de middelste kolom (Let op: de pijlrichting boven de middelste kolom wijzigt automatisch!). Tik de mapnaam en tik op OK. Tik vervolgens op het vinkje achter de nieuw aangemaakte map om deze te selecteren.

Kopiëren

We gaan nu een bestand vanaf een van onze NAS-shares kopiëren. Tik daarvoor op een eerder toegevoegde server in het paneel rechts (de doelpijl verandert weer automatisch van richting) en blader naar een map met een testbestand dat je wilt overhevelen. Denk aan bijvoorbeeld een paar foto’s. Om meerdere bestanden tegelijk te selecteren, klik je op de vinkjes achter de bestandsnamen. Feitelijk ben je nu klaar om te kopiëren. Tik dan ook op Kopieer in de middelste kolom. In het dialoogvenstertje dat daarop opent, tik je op OK. Mocht je een geselecteerd bestand (of bestanden en mappen) willen verplaatsen, dan schakel je de optie Verplaats in. Maar het moge duidelijk zijn dat de bronbestanden dan verwijderd worden vanaf je netwerkshare.

En kopiëren maar!
En kopiëren maar!

Gebruik opslagruimte

Missie geslaagd: alle geselecteerde foto’s zijn gekopieerd naar de lokale map in onze tablet. Wil je nu zo eens weten hoeveel opslagruimte er nog vrij is, dan tik je eerst in de kolom links op test (of een andere map als je eerder een andere naam aan je testmap hebt gegeven. Doe je dat niet, dan wordt een berekening uitgevoerd op de laatst gebruikte map en dát is de NAS-map vanwaar de bestanden overgeheveld zijn (let dus weer op de pijlrichting). Kan leuk zijn, maar ook een zeer langdurige klus als er veel (sub)mappen en bestanden in je share aanwezig zijn. Klik op Schijfoverz. Wat bestanden in beslag nemen zie je na even wachten in de linker kolom, netjes grafisch weergegeven. Je kunt de grafiek wat naar rechts en beneden trekken om ook de bovenliggende mappen en inhoud te zien. Of tik een paar keer op de terugknop (het naar links gerichte pijltje <- linksboven de linker kolom) om ‘uit te zoomen’. Om de grafiek te sluiten tik je linksonder op het kruisje.

Het gebruik van opslagruimte in een handig grafisch overzicht.
Het gebruik van opslagruimte in een handig grafisch overzicht.

Zippen

Om bestanden te zippen, selecteer je ze eerst. Daarbij geldt dat je eerst in de bronmap naar de te zippen bestanden bladert en een doelmap selecteert in het andere paneel. Selecteer in de bronmap de te zippen bestanden of map en tik vervolgens op Maak ZIP. Ook nu kun je weer aangeven of je de originele bestanden en (of) mappen wilt verwijderen door Verplaats aan te vinken (feitelijk is het dus een soort van ‘kopieer naar ZIP’-optie). Wil je je ZIP beveiligen met een wachtwoord, tik dan op het slotje achter de bestandsnaam in het voor je staande dialoogvenstertje. Tik op OK om het zippen te beginnen. Al naar gelang de grootte van de bronselectie (en de snelheid van je Android-apparaat) kost het zippen meer of minder tijd. Bedenk ook dat dit soort klussen als ze langer lopen flink wat energie kosten; hou dus eventueel de lader bij de hand. Overigens worden bestanden éérst gekopieerd en daarna gecomprimeerd!

Zippen kan soms even duren...
Zippen kan soms even duren...

Unzippen en delen van mappen

Unzippen is een kwestie van tikken op een zipje. Je ziet nu een submap met daarin alle gezipte bestanden. Om de zaak daadwerkelijk ‘definitief’ te unzippen, kopieer je die map (feitelijk de inhoud van het zipje die geïntegreerd in de mappenstructuur wordt getoond) naar een andere map. Voor de rest kent X-plore allerlei handige featurs. Zoals bijvoorbeeld een ingebouwde bestandsviewer en ook een Wifi-server. Daarvoor is het zaak om allereerst een wachtwoord in te stellen voor de wifi-verbinding die wordt opgezet.

Tik daarvoor op de knop met de drie verticaal geplaatste puntjes rechtsboven in beeld. Tik op Instellingen, scroll naar beneden en tik dan op Opties delen via WiFi. Vul een wachtwoord in onder Wachtwoord. Om helemaal op safe te spelen kun je ook de optie Alleen lezen-toegang aanzetten. Keer dan middels de Android terugknop terug naar het hoofdvenster en tik in de middelste kolom op WiFi server. Maak met bijvoorbeeld je computer verbinding met het door je Android-apparaat opgezette Wifi-netwerk.

Daarvoor is het wel zaak om eerst het IP-adres van je Android-apparaat te achterhalen, dat vind je in de (Android) Instellingen onder Systeem en Over tablet. Start een browser op de pc (en zorg dat zowel pc als Android-apparaat via hetzelfde netwerk zijn verbonden) en ga naar het IP-adres van je Android-apparaat gevolgd door :1111 (de standaardpoort die X-plore voor deze dienst gebruikt), ofwel bijvoorbeeld: 192.168.1.170:1111. Je ziet nu een mooie webinterface waarin je je ding kunt doen. Oh ja: deze optie vereist wel een kleine donatie van €3, maar daar krijg je dan wel wat voor terug!

X-plore File Manager voor Android kan desgewenst ook een gelikte webinterface serveren.
X-plore File Manager voor Android kan desgewenst ook een gelikte webinterface serveren.

1 Reactie(s) op: Aan de slag met X-plore File Manager voor Android

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 12 september 2020 16:36 Kasander1
    Grappige app. Maar helaas is de ondersteuning voor netwerken minimaal. Alleen servers (nas) worden ondersteund. Je hebt dus geen mogelijkheid om je gedeelde mappen in te zien en/of te gebruiken!

    Wil je behoorlijke ondersteuning voor gedeelde mappen? Kies dan liever voor Cx File Explorer. Deze app is ook veel overzichtelijker opgezet met behoorlijke iconen. Dat werkt stukken beter op een klein smartphone-scherm.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.