© PXimport

Anoniem surfen op je iPad

Geplaatst: 12 mei 2014 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Richard Veenstra

Privacy is een actueel onderwerp sinds Edward Snowden aangaf dat de Amerikaanse inlichtingendienst massaal in onze privézaken kan wroeten. De kans is aanwezig dat kwaadwillende personen toegang hebben tot jouw data. Hoe zorg je dat je weinig sporen achterlaat op het internet?

Op elke site die je bezoekt, laat je als bezoeker een spoor achter in de vorm van je IP-adres. Bovendien onthoudt je iPad welke sites je bezoekt en welke wachtwoorden je hebt opgeslagen. Je deelt je locatie op Facebook en op Twitter laat je weten dat je een weekje op Ibiza vertoeft. Vaak heb je niet door hoeveel je van jezelf prijsgeeft op internet en in de meeste gevallen denk je waarschijnlijk ook: wat maakt het uit als een inlichtingendienst weet waar ik op vakantie ben?

Toch zijn er genoeg gevallen bekend van mensen die gedupeerd worden doordat ze achteloos met hun internetgebruik omgaan. In deze how to leer je hoe je bewust met je iPad op het internet rondhangt en hoe je anoniem op het internet kunt surfen. Dit wil overigens niet zeggen dat de Amerikaanse veiligheidsdienst je dan niet kan volgen.

De deur op slot

Voordat we je laten zien hoe je anoniem surft, zijn er wel een aantal algemene veiligheidsmaatregelen waar je over na kunt denken. Een soort algemene iPad-gedragsadviezen. Vergelijk het met je eigen woning: je kunt een kluisje in je huis installeren, maar als je vervolgens de woningdeur wagenwijd open laat staan, helpt dit niet zoveel.

Je neemt je iPad waarschijnlijk vaak mee naar afspraken of op vakantie. Je doet er dan ook goed aan om niet te veel persoonlijke informatie op je iPad te zetten. Erg belangrijke documenten kunnen natuurlijk ook van je harde schijf thuis worden gestolen, maar de kans dat iemand je iPad in handen krijgt is een stuk groter.

 

© PXimport

Zorg ervoor dat je niet te veel gevoelige informatie op je iPad hebt staan als je het apparaat vaak meeneemt.

Wachtwoorden

Waarschijnlijk ben je standaard ingelogd op Facebook, je e-mail en andere diensten. Zorg dat je weet wat je wachtwoorden van deze diensten zijn voordat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Je kunt bijvoorbeeld een vijftal wachtwoorden in gebruik hebben die je allemaal uit je hoofd weet.

Geen namen van huisdieren of simpele cijferopeenvolgingen, maar gecombineerde codes van letters en cijfers die voor een buitenstaander niet te raden zijn. Op een briefje in je portemonnee kun je vervolgens per dienst opschrijven welk wachtwoord je voor de dienst gebruikt. Je schrijft dan natuurlijk niet het wachtwoord op, maar slechts een geheugensteuntje zodat jij weet welke van de vijf codes je gebruikt voor de dienst. Wordt je iPad gestolen, verander dan zo snel mogelijk het wachtwoord van de belangrijkste diensten.

Het is daarnaast handig om je iPad te voorzien van een toegangscode. Ga naar Instellingen / Algemeen / Codeslot en tik op Zet code aan. Ga terug naar het menu Algemeen en kies bij Automatisch slot bijvoorbeeld voor 2 minuten. Als je je iPad twee minuten niet gebruikt, zal er om de toegangscode gevraagd worden. Denk er ook aan dat als je op een vreemd wifi-netwerk bent aangemeld, er een risico is dat mensen je internetactiviteiten kunnen opvangen. Doe banktransacties altijd alleen op betrouwbare wifi-netwerken.

 

© PXimport

Zorg in ieder geval voor een codeslot als je je iPad vaak meeneemt.

Privémodus

Als je je iPad met anderen deelt, is het prettig dat je je surfgedrag voor jezelf houdt. Je partner hoeft immers niet te weten welke sites je hebt bezocht als je op zoek bent geweest naar een verjaardagscadeau. Gebruik je de standaardbrowser Safari op je iPad, ga dan naar Instellingen / Safari en zet de schuif achter Privémodus bij Privacy aan. Je iPad vraagt je nu of je de actieve tabbladen wilt behouden of dat het deze moet sluiten. Als je nu teruggaat naar Safari zie je dat de adresbalk en de tabbladen allemaal een donkergrijze tint hebben.

Dit betekent dat de websites die je nu bezoekt niet worden bewaard op je iPad. Ook als je iets intypt in het zoekvenster, slaat je iPad dit niet op. Als je klaar bent met surfen, kun je de privémodus weer uitzetten door de schuif weer om te zetten in de instellingen.

Andere browsers voor de iPad kennen gelijkwaardige functies maar soms moet je hiervoor de instelling in de app wijzigen en niet bij de centrale instellingen op de iPad.

Heb je bijvoorbeeld Chrome op je iPad geïnstalleerd, tik dan in de app op de drie liggende streepjes rechts bovenin en kies voor Nieuw incognitotabblad. Je ziet bij dit tabblad een incognito-icoontje staan en alles wat je doet in dit tabblad zal niet worden bewaard op de iPad. Wil je je al bestaande Safari-browsergeschiedenis wissen, ga dan naar Instellingen / Safari en tik op Wis geschiedenis.

Kies voor Wis cookies en gegevens en je zoekresultaten en onthouden wachtwoorden zullen eveneens gewist worden. In de Chrome-app tik je op de liggende streepjes en vervolgens op Instellingen / Browsegegevens wissen. Kies welke onderdelen je precies wilt wissen of tik op Alles wissen om alle gegevens te verwijderen.

 

© PXimport

Zet de privémodus aan bij de Safari-instellingen om je surfgedrag voor jezelf te houden.

 

© PXimport

In Chrome kun je gewoon een incognito-tabblad aanmaken.

IP-adressen en proxy's

Al deze maatregelen zorgen er alleen voor dat de gegevens op je iPad worden gewist of niet worden bewaard. Elke site die je bezoekt, zal nog wel steeds jouw IP-adres kunnen zien en eventueel opslaan. Elk apparaat dat verbonden is met het internet heeft een IP-adres, je provider kan je IP-adres koppelen aan jouw fysieke adres en je naam. Een website weet dus niet dat jij persoonlijk op zijn website bent geweest, maar je provider kan dit wel vaststellen.

Of providers jouw gegevens altijd voor zichzelf houden, is niet bekend. Wat wel vaststaat, is dat als je geheel anoniem op het internet wilt zijn, een maatregel als je browser op privémodus zetten niet voldoende is. Hiervoor zal je een IP-adres moeten gebruiken dat niet naar jou te herleiden is. Je kunt verbinding maken met internet via een proxy-server. Je maakt dan verbinding met een website via een server ergens op een andere locatie, de website denkt dat jij het benadert vanaf die nieuwe locatie. Op websites als www.hidemyass.com/proxy-list vind je tientallen proxy-servers die op dit moment goed functioneren.

Denk er wel om dat niet alle servers jouw IP-adres anonimiseren. Hiervoor selecteer je onder Anonymity Level de optie High en zoek je naar beschikbare proxy's. Een proxy kun je ook gebruiken als je een website wilt laten denken dat je uit een ander land komt, bijvoorbeeld om bepaalde films en series van een Amerikaanse website te bekijken. Je maakt een verbinding met je eigen IP-adres naar een proxyserver in bijvoorbeeld Amerika. Deze server maakt vervolgens voor jou een verbinding met een Amerikaanse website.

De website denkt dat jij uit Amerika komt en je kunt gebruikmaken van de dienst. In dit geval moet je een proxy-server selecteren die in Amerika is gelokaliseerd. Dit zie je onder Country. Surfen via een proxy is wel langzamer.

 

© PXimport

Via Hide My Ass vind je tientallen werkende proxy-servers.

Wil je gebruikmaken van een proxy, vul dan op je iPad het IP-adres van de proxy-server in bij Instellingen / Wi-Fi en tik op het driehoekje achter het netwerk waarmee je bent verbonden. Onder HTTP-proxy selecteer je Handmatig. Achter Server voer je het IP-adres in en achter Poort vul je de poort in die je op de site Hide My Ass hebt gevonden, achter elke server in de zoekresultaten vind je die onder Port. Aan het gebruik van een proxy hangt altijd een risico, omdat je verbinding maakt met een server die je niet kent. Het kan zijn dat een proxy-server jouw surfgedrag bewaart of zelfs ongecodeerde wachtwoorden opslaat.

Doe dus nooit bankbetalingen en geef geen gevoelige informatie als u met een proxy bent verbonden. Het gebruik van proxy's is in Nederland niet illegaal, maar kan vanuit andere landen wel een probleem zijn.

 

© PXimport

In de instellingen van je wifi-verbinding stel je in dat je via een proxy-server wilt verbinden.

Onion

Een geheel anonieme manier om verbinding te maken met het internet is via het Tor-netwerk. Tor wordt vaak geassocieerd mat malafide en illegale praktijken, maar van oorsprong wordt dit gebruikt voor militaire toepassingen en door ambassades. Het Tor-netwerk bestaat uit duizenden servers die jouw internetactiviteit versleutelen en het is vrijwel onmogelijk om te achterhalen wie een website heeft bezocht.

Een browser die op de iPad gebruikmaakt van het Tor-netwerk is Onion Browser (0,89 euro). De browser blinkt niet uit in mogelijkheden en heeft eerst een paar seconden nodig voordat je kunt surfen. In deze tijd meldt de browser zich aan bij het Tor-netwerk. Elke keer dat je een verbinding maakt, meldt het zich bij andere servers binnen het Tor-netwerk aan. Nu kun je naar hartenlust anoniem surfen. Om zeker te weten of je met het Tor-netwerk bent verbonden, tik je op Am I using Tor?, in het volgende venster zie je het IP-adres waarmee je op dit moment op internet te herkennen bent.

Een check van ons nieuwe toegewezen IP-adres geeft op www.iplocation.net aan dat we vanuit Reykjavik het internet bekijken, sluiten we Onion browser en melden we ons opnieuw aan bij het Tor-netwerk, dan geeft de website aan dat we vanuit Dresden aan het internetten zijn. Omdat je verbinding maakt met verschillende servers zal je internetverbinding wel een stuk slomer zijn dan wanneer je zonder het Tor-netwerk surft. Voor meer informatie over het veilig gebruiken van het Tor-netwerk kijk je op www.torproject.org.

 

© PXimport

Met Onion Browser surf je anoniem via het Tor-netwerk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten