Bestanden delen tussen pc, smartphone en tablet

Door: kees-krick | 18 maart 2015 12:16

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tegenwoordig bepalen we zelf waar en wanneer we met welk apparaat werken. Soms is dat een pc, soms een tablet of smartphone. Dat gaat prima, zolang we de bestanden hebben die we nodig hebben. Daarom is het belangrijk om te kijken naar manieren om bestanden tussen apparaten uit te wisselen.

Tip 01: Online opslag

Een handige manier om je bestanden altijd bij de hand te hebben, is door een cloudopslagdienst te gebruiken. Om bestanden snel tussen apparaten uit te wisselen, maar ook om ze altijd en overal bij je te hebben, ongeacht met welke computer of welk apparaat je werkt. Gebruik je de browser, dan is de opslag via een willekeurige computer te benaderen.

Installeer je een programma op je pc of Mac, dan zijn de bestanden net zo eenvoudig te bereiken als wanneer ze in een lokale map staan.

Tot slot bestaat er uiteraard ook een app voor je smartphone of tablet. Bij de bekende dienst Dropbox krijg je twee gigabyte opslagruimte gratis. Dat lijkt tegenwoordig wat weinig, maar daar kun je heel wat bestanden in kwijt.

Heb je meer ruimte nodig, dan kun je een abonnement afsluiten. Een terabyte kost momenteel ongeveer tien euro per maand.

Tip 01 Dropbox is handig om bestanden tussen apparaten uit te wisselen.

Tip 02 Met het gratis programma kun je lokaal bij je online opslagruimte.

Tip 02: Lokaal beschikbaar

De online-opslagruimte die je van Dropbox krijgt, is net zo eenvoudig te gebruiken als een willekeurige lokale map van je eigen computer. Hiervoor gebruik je het gratis programma dat op de website www.dropbox.com te vinden is. Na de installatie meld je je aan met je accountgegevens van Dropbox. Heb je die nog niet, dan kun je je ter plekke registreren. Klik na het aanmelden liefst even op Geavanceerde instellingen. Standaard is je Dropbox-opslagruimte bereikbaar als een map onder je eigen gebruikersnaam (bijvoorbeeld C:\Gebruikers\Kees\Dropbox). Je kunt dit hier nog wijzigen in een andere map, zoals het kortere C:\Dropbox. Vanaf nu kun je bestanden eenvoudig van en naar je Dropbox-opslagruimte kopiëren of verplaatsen via Windows Verkenner (of Finder op een Mac) en hoef je niet per se meer naar de website te gaan.

Tip 03 Met de app heb je ook direct toegang tot je online bestanden.

Tip 03: Dropbox app

Voor smartphones en tablets is er een Dropbox-app in Apples App Store en in de Play Store voor Android. Ook op deze apparaten hoef je de website dus niet te bezoeken om je bestanden te benaderen. Van documenten, foto's en filmpjes krijg je alvast een preview te zien zodra je er eentje aantikt. Houd er wel rekening mee dat het bestand eerst moet worden gedownload, dus dat de inhoud niet meteen te zien is. Vervolgens kun je het bestand doorsturen naar een app, zoals een foto naar een fotobewerker, een tekstdocument naar een app als Word, of een filmpje naar een afspeel- of montage-app. Hiervoor tik je een keer op de voorvertoning zodat je een aantal pictogrammen te zien krijgt. Hieronder lichten we het toe voor Android en iOS.

Tip 04: Bestanden openen

Op een toestel met Android tik je in de Dropbox-app op het menu-pictogram (drie blokjes boven elkaar). Kies je de optie Openen met, dan zie je een rijtje apps waarmee dit specifieke bestandstype te openen is. Ga je voor de optie Exporteren, dan zie je de wat meer algemene apps, zoals een bestandsbeheerder om het bestand op te slaan en de mail-app om het bestand te versturen.

Op een iPhone of iPad tik je op het delen-pictogram (vierkantje met omhoog wijzende pijl erin). Hier zie je al direct een rijtje algemene apps zoals Bericht, Mail en Twitter om het bestand te versturen of te delen met anderen. Bij een foto of een filmpje zie je ietsje lager in het grijs een optie om het beeldmateriaal op te slaan in de filmrol. Ook vind je hier de optie Openen in, waarmee je het bestand rechtstreeks doorstuurt naar een app die speciaal voor dit bestandstype is bedoeld. Wat je hier te zien krijgt, hangt (net als op Android) af van welke apps jij geïnstalleerd hebt. Bestanden overzetten naar je pc werkt op dezelfde manier. Je slaat ze via de app of website op in je online-opslagruimte en pakt ze vervolgens op je pc of Mac weer op.

Tip 04 Open een bestand vanuit de Dropbox-app in een app naar keuze.

2 Reactie(s) op: Bestanden delen tussen pc, smartphone en tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2015 06:55 Anoniem
  Beste Kees, ik ben benieuwd wat je van Bittorrent Sync vindt. Geen online opslag, wel synchroniseren tussen je PC, Tablet, Smartphone, NAS, Laptop en je vrienden.

  Ik vind het in iedergeval dé oplossing van 2015.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2015 14:38 darknessblade
  1TB voor 10 euro per maand= 120 euro per jaar
  voor 120 euro heb je al een prima nas die je ook als online cloud kan gebruiken

  als je er 1 vind met meerdere schijven waarin je maar 1 1TB HDD stopt heb je binnen 2 jaar je investering eral uit, dan kan je ook nog eens de opslag opkrikken voor 50-60 euro (1TB extra [huidige marktprijs voor nas schijven])
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.