GameTab-One - Maakt gamen op een tablet leuker

© PXimport

GameTab-One - Maakt gamen op een tablet leuker

Geplaatst: 20 mei 2014 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Redactie ID.nl

Een draagbare spelcomputer met de functiemogelijkheden van een tablet, dat is wat Bigben Interactive voor ogen had met de GameTab-One. De fabrikant levert een 7 inch-tablet met bijbehorende controller, waarmee je overal je favoriete games moet kunnen spelen. De tablet draait op Android 4.2.2.

Design

Het eerste wat opvalt is dat zowel de controller als tablet een zeer goedkope uitstraling heeft. De kleine aluminium tablet bevat vrij dikke knoppen om het volume mee te regelen. Ook is er een vrij aanwezige bedrukking op de achterkant van het apparaat en zorgen de dikke, witte letters ervoor dat je het gevoel krijgt met een speelgoedproduct rond te lopen. Het mooie aan de tablet is dat als je deze oppakt, je ook echt het gevoel hebt iets vast te houden.

 

© PXimport

De controller en tablet zijn voor elkaar gemaakt.

De controller ziet er op het oog wellicht wat cheap uit, maar zeker niet onbetrouwbaar. De analoge sticks zijn iets gehold, waardoor je vingers er lekker op blijven liggen en qua knoppenweergave lijkt de controller veel op de huidige Wii U-controller. Als je de controller oppakt, dan voel je je toch bedrogen. Een veer weegt zwaarder en de achterste knoppen, meestal aangegeven met R2 en L2, zijn niet fijn te bedienen. Een pluspunt is wel dat als je de controller en tablet combineert, je gewoon een redelijk gewicht in de hand hebt waardoor je toch wat makkelijker kunt gamen.

GameTab-One als tablet

De GameTab-One doet er ongebruikelijk lang over om op te starten. Ondanks de zeer krachtige processor duurt het voor je gevoel een eeuwigheid (2+ minuten) voordat je aan de slag kunt. De tablet werkt op Android 4.2.2. maar daar is op zich prima mee te werken. Je hebt toegang tot alle functies van dat besturingssysteem en kunt snel het web op als je dat wilt. Mailen, chatten, applicaties downloaden, het is allemaal zo gebeurd. Verwacht dus alle eigenschappen die je van een andere tablet ook mag verwachten. Het enige wat wel is opgevallen, is dat sommige applicaties vastlopen en webbrowsers zichzelf afsluiten. Dat zal een softwareprobleem zijn.

 

© PXimport

De GameTab-One oogt zeer simpel en goedkoop.

Er zit een eigen design van Bigben op het besturingssysteem, die je de mogelijkheid biedt om een controllerweergave op het scherm te plaatsen. Hiermee kun je de bedieningsmogelijkheden zo op je scherm plaatsen, dat de knoppen precies zitten waar jij ze wilt hebben. Dat is handig, omdat veel game-apps niet zo handig werken zonder typische controller-besturingen. Bij Asphalt 8 en Grand Theft Auto: San Andreas werkte het prima, al is het bij FIFA 14 niet mogelijk de controllerweergave op je scherm te verplaatsen. Het grootste nadeel van de tablet is simpelweg het scherm. Je ziet de beeldweergave alleen als je er recht voor zit, een kleine verandering in de kijkhoek geeft je direct een slechter overzicht van je scherm.

De grafische kracht van de tablet komt helaas niet overeen met de games uit de Play Store. Dit ligt niet aan de tablet. Veel volledig speelbare games zijn niet gemaakt met krachtige engines, games die destijds wel zo ontwikkeld zijn, zijn gedateerd. Denk hierbij ook aan GTA of Baldur's Gate. Je tovert met de apps maar weinig grafische kracht op je scherm. Wat wel krachtig werkt, is de batterij van de tablet. Je kunt makkelijk een hele dag gamen, want de batterij gaat zeker tien tot twaalf uur mee.

 

© PXimport

De controller is prima in gebruik, maar is gemaakt van het simpelste materiaal.

GameTab-One als controller

Het voordeel dat de GameTab-One controller biedt, is dat je game-apps kunt spelen met fysieke knoppen. Je schuift de tablet zo in de controller, waarna je deze kunt aanzetten en het als draagbare spelcomputer kunt gebruiken. Dat is tenminste, als de games uit de Play Store daar op afgesteld zijn. FIFA 14 is namelijk niet met de controller te spelen, GTA: San Andreas is de enige game (buiten de meegeleverde games) waarmee het mij gelukt is. Dus ondanks de handigheid van fysieke knoppen, is de controller vrijwel onbruikbaar.

Als je er dan mee kunt spelen, werkt de GameTab-controller prima. Het enige wat wel vermeld moet worden, is dat alleen de achterste twee knoppen, de L2 en R2-knop, niet prettig in te drukken zijn. Elke keer als je een van die twee knoppen gebruikt, dan denk je er even over na. Het voordeel dat je hebt met de GameTab is dat je de tablet op je tv kunt aansluiten via een micro hdmi-kabel. Dat is een leuke toevoeging, maar het gebrek aan speelbare games met de fysieke controller maakt dit extraatje minder interessant.

 

© PXimport

De GameTab-One heeft wat weg van de Wii U-controller.

Conclusie

De GameTab-One stelt niet teleur, maar voldoet zeker niet als vervanger voor zowel een draagbare spelcomputer, als voor een tablet. Het prijskaartje van 229 euro biedt je meer ruimte om een betere tablet te kopen. Daarnaast zijn ook de PlayStation Vita of Nintendo 3DS betere alternatieven. De controller en tablet werken prima en maken gamen op een tablet makkelijker, maar de gebreken en beperkingsmogelijkheden van game-apps zorgen ervoor dat je niet optimaal kunt gamen met de GameTab-One.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Knoppenindeling

Gewicht

Controllerweergave

Minpunten

Uiterlijk controller/tablet

Compatibiliteit games

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** € 229,- **Besturingssysteem:** Android 4.4.2 **Beeldscherm:** 7 inch Multi-touchscherm **Processor:** 1,8 GHz Quadcore Cortex-A9 **Video-uitgang:** 1080p hdmi **Werkgeheugen:** 2 GB **Opslag:** 16 GB (Uitbreidbaar met micro-SD) **Batterij:** 4000 mAh **Camera achterkant:** 2 megapixels **Camera voorkant:** 0,3 megapixels **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 271 x 12 x 110 mm **Gewicht:** 346 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten