Checklist: Welke tablet past bij mij?

Door: kees-krick | 20 mei 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Vandaag de dag bestaan er een heleboel tablets en omdat ze niet alleen lekker handzaam maar ook zeer krachtig zijn, worden ze voor van alles en nog wat gebruikt. Welke tablets zijn er allemaal en waar moet je op letten als je er eentje gaat kopen?

Tip 01: Onderweg of op locatie

Tablets zijn niet alleen handzame mini-computers, ze zijn tegenwoordig ook zeer krachtig en daarom ontzettend veelzijdig. Behalve thuis of op het werk, zijn ze ook ideaal voor onderweg. Alleen al omdat het riante beeldscherm zo prettig werkt, in tegenstelling tot het kleinere scherm van een smartphone.

Tablets bestaan in verschillende formaten. Voor onderweg zijn vooral kleinere tablets ideaal omdat je ze zo gemakkelijk bij je steekt en het gewicht lager is. Een tablet van rond de zeven of acht inch past vaak zelfs prima in een wat ruimere jaszak. Wordt een tablet vooral thuis of op kantoor gebruikt, dan mag deze best wat forser zijn. Je hoeft er dan immers amper mee rond te lopen.

Het verschil tussen een acht en een tien inch tablet lijkt in cijfers misschien klein, maar in formaat en gewicht scheelt het aanzienlijk. Kun je nagaan hoe lijvig een tablet van twaalf inch is. Ga je op pad en heb je toch een (schouder)tas bij je, dan is het minder lastig om een grotere tablet mee te nemen.

Tip 01 Tablets bestaan in allerlei maten, hier een iPad van 9,7 inch en die van 7,9 inch.

Tip 02: Televisiekijken

Het formaat van tablets is niet alleen van invloed op het meeneem-gemak, maar bepaalt uiteraard ook de schermgrootte. Zijn je ogen wat minder goed aan het worden en grijp je steeds vaker naar een leesbril, dan kijk en lees je meer ontspannen op een groter scherm. Met een kleine tablet moet jij je misschien net wat teveel inspannen en dat gaat ten koste van het lees- en kijkplezier.

Daarnaast maakt het uit wat je met je tablet wilt gaan doen. Ben je helemaal weg van films, dan ga je veel meer in het verhaal op als het beeld lekker groot is. Films zijn niet voor niets gemaakt voor een groot doek of televisiescherm. Wil je gezellig samen naar een film kijken, dan is een groot scherm ook aan te raden. Tenzij je juist heel dicht op elkaar wilt kruipen. Steeds vaker kunnen we met een tablet televisiekijken. Dat kan dan door het hele huis, super makkelijk.

Ook heb je zo geen enkele last van huisgenoten die per se ergens anders naar willen kijken. Televisiekijken met je tablet kan tegenwoordig niet alleen achteraf via websites zoals www.uitzendinggemist.nl, maar steeds vaker ook live als extra dienst bij digitale televisie.

Tip 02 Televisiekijken op een tablet wordt steeds makkelijker en populairder.

Tip 03: Snelheid

Je hebt snelle maar ook minder snelle tablets. Snelheid is zeker niet altijd belangrijk. Gebruik je een tablet vrijwel alleen om je mail te lezen, wat op websites rond te neuzen en zo nu en dan een handleiding of boek te lezen? Dan heb je echt geen snelheidsmonster nodig.

Omdat tablets elk jaar sneller worden, kun je dan gerust voor een wat ouder model kiezen. Een oudere generatie is niet alleen iets langzamer, maar vooral ook een stuk goedkoper. Vaak worden ze met fikse kortingen of zelfs voor een zacht prijsje aangeboden. Dat is mooi meegenomen als je een budgetoplossing zoekt. Een voorbeeld. Ook al heeft Apple vorig jaar de iPad Air gelanceerd, de iPad 2 is nog steeds te koop. Dit model is al wat jaartjes oud en zeker niet de snelste, maar nog steeds een prima tablet die nog wel een hele tijd meekan.

Gebruik je een tablet echter om te gamen, dan heb je juist wel een snelle nodig. We hebben het dan natuurlijk niet over kaart- of woordspelletjes, maar games met snelle actie en spectaculaire graphics. Dan kun je je beter richten op een recente tablet met snelle processor voor een vloeiende spelervaring.

Tip 03 Voor licht werk volstaat een langzamere of oudere tablet prima.

Tip 04: Platform

Heb je een smartphone? Dan weet je ongetwijfeld dat er verschillende besturingssystemen voor mobiele apparaten bestaan. Android (van Google), Windows en natuurlijk iOS (Apple). Kijk je rond voor een tablet, dan kan het slim zijn om voor hetzelfde platform als je mobiele telefoon te kiezen. Je hebt dan niet alleen dezelfde 'look and feel', maar vaak hoef je een app dan maar eenmalig aan te schaffen, waarna je hem zowel op je smartphone als je tablet mag gebruiken.

Daar is je portemonnee weer blij mee. Ook zijn er apps die instellingen en gegevens kunnen synchroniseren, zodat je beide apparaten willekeurig door elkaar kunt gebruiken en toch altijd alle gegevens hebt. Dat is een groot voordeel.

Verder kun je contactgegevens, afspraken, notities en zelfs documenten gemakkelijker uitwisselen. Voor Apple en Android bestaan verreweg de meeste apps. Bij Windows is het assortiment helaas nog steeds een stuk beperkter. Gebruik je jouw smartphone voor heel andere dingen dan je tablet, dan kan het voordelen hebben om voor een ander platform te kiezen. Misschien bestaan er wel betere of mooiere apps voor.

Tip 04 Wil je dezelfde 'look and feel' als op je smartphone of mag het afwijken?

4 Reactie(s) op: Checklist: Welke tablet past bij mij?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 mei 2014 14:04 Anoniem
  Hoe zit het met de accu? Een Apple is na 2 jaar verrot en kost een vermogen om te vervangen. Apple heeft hier schijnbaar geen belang bij.
  Een verwisselbare accu is voor mij dus een belangrijk item
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2014 20:59 Anoniem
  Ik heb de ipad al 3 jaar en werk nog met de eerste accu en die gaat nog 10 uur mee.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2014 11:11 Anoniem
  Ipad mini?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2015 10:23 Anoniem
  Welke iPad past bij mij
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.