Domotica: Bedien je huis met je tablet

Door: Jeroen Boer | 04 augustus 2014 10:15

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

De tv-afstandsbediening zorgt ervoor dat je op de bank kunt blijven zitten als je van zender wilt veranderen. Toch moet je voor het bedienen van je verlichting en thermostaat waarschijnlijk nog wel opstaan. Niet nodig: je bedient de verlichting en de thermostaat draadloos via je tablet.

Domotica of huisautomatisering is verre van nieuw. Eind jaren tachtig leverde Chriet Titulaer met het Huis van de Toekomst een huis vol met de toen nieuwste snufjes af. Domotica was toen interessant, maar vooral erg duur. Lees ook: 10 tips om je pc te bedienen met je tablet.

Nog steeds denken we bij het woord domotica direct aan dure oplossingen die veelal met bedrade apparatuur werken. Dergelijke systemen hebben een dure controle-unit die het middelpunt van het systeem vormt. Daarnaast moeten er overal draden naartoe getrokken worden die de diverse sensoren met het systeem verbinden. Gelukkig is tegenwoordig ook draadloos veel mogelijk (zorg voor een stabiele en snelle verbinding) en hoef je je huis echt niet ingrijpend meer te verbouwen.

Smartphone of tablet als middelpunt

Een 'echt' domoticasysteem heeft een centraal basisstation nodig dat de diverse onderdelen in het systeem met elkaar verbindt en een centrale bediening mogelijk maakt. Tegenwoordig is een dergelijk los systeem met één centraal middelpunt niet altijd meer nodig. Wanneer je een smartphone of tablet hebt, dan heb je het basissysteem al in handen. Je kunt namelijk via het app-overzicht van een smartphone of tablet allerlei apparatuur bedienen.

Dit apparaat speelt hierbij dus de rol van centrale afstandsbediening waarmee je allerlei zaken bedient en instelt. De slimme apparatuur die je met je smartphone of tablet bestuurt, hoeven onderling niet per se te kunnen communiceren. Het maakt immers niet uit dat je de verlichting via een andere app bedient dan je thermostaat of je muzieksysteem (waar we uitgebreid op in gaan in dit artikel); de apps staan op hetzelfde apparaat in je broekzak. Een belangrijk voordeel van een smartphone of tablet als middelpunt van je 'smarthome' is dat alle individuele componenten van verschillende merken kunnen zijn. Tevens is de configuratie doorgaans minder ingewikkeld. Het nadeel van al de losse apparaten en aparte merken is dat er uiteindelijk een minder vergaande integratie mogelijk is.

Ecosystemen

We gaan in dit artikel vooral in op losstaande producten die met een app te bedienen zijn. Er zijn echter ook complete domotica-systemen die diverse onderdelen zoals verlichting en alarmdetectie via één app ontsluiten. Omdat er gebruikgemaakt kan worden van draadloze communicatie, is het voor deze systemen niet noodzakelijk om draden te trekken.

Een simpel systeem is KlikAAnKlikUit, dat voornamelijk bedoeld is voor het bedienen van verlichting en het in- of uitschakelen van apparatuur. Je vindt het assortiment hier. Een uitgebreider systeem is HomeWizard, dat bestaat uit een basisstation waaraan verlichting, alarmeringssystemen, IP-camera's, energiemeters, thermostaten en weerstations gekoppeld kunnen worden. HomeWizard is compatibel met producten van sommige andere systemen zoals KlikAanKlikUit en Philips hue. Een nadeel van zowel KlikAanKlikUit als HomeWizard is dat het systeem alleen eenrichtingscommunicatie ondersteunt, waardoor je niet zeker weet of een schakelactie gelukt is.

Z-Wave

Wil je nog meer flexibiliteit dan KilkAanKlikUit of HomeWizard bieden, dan kun je bijna niet om Z-Wave heen. Z-Wave is een draadloos protocol dat in twee richtingen kan communiceren, waardoor een lamp of ander apparaat bijvoorbeeld kan melden dat hij aan staat. Het protocol wordt door veel merken gebruikt en Z-Wave-producten zijn doorgaans compatibel met elkaar. Er zijn schakelaars, dimmers, sensoren en energiemeters.

Een Z-Wave-netwerk heeft een centrale controller nodig die contact houdt met de Z-Wave producten en je in staat stelt om de diverse onderdelen (met een app) aan te sturen. Dit kan een gespecialiseerd op een router lijkend apparaat zijn, maar voor de knutselaar ook een usb-stick in een pc of Raspberry Pi. In Nederland heeft e-Domotica van Cross Hardware een uitgebreid assortiment Z-Wave-spullen met schakelaars, sensoren, camera's en energiemeters. E-Domotica heeft ook de keuze uit twee basisstations die noodzakelijk zijn als je het systeem met een app wilt bedienen.

Cross Hardware biedt met e-Domotica een systeem dat gebruik maakt van Z-Wave.

Netwerk als basis

Omdat de smartphone of tablet het middelpunt vormt van ons smarthome, is het draadloze netwerk een erg belangrijk onderdeel en moet je overal in huis een goed bereik hebben. Draadloos bedienbare thermostaten, lampen en muzieksystemen vereisen vaak dat je een bridge bedraad aansluit op je netwerk. Het product zelf communiceert dan draadloos via een eigen protocol met de bridge, die de signalen vervolgens doorgeeft aan je netwerk.

Zo kun je bijvoorbeeld de thermostaat met je smartphone bedienen. Over het algemeen monteer je een bridge in je meterkast, maar je kunt het apparaat in principe overal op je bedrade netwerk aansluiten. Het is handig om in ieder vertrek in je huis een bedrade netwerkaansluiting te hebben. Zo kun je bridges overal plaatsen als blijkt dat er vanuit je meterkast onvoldoende bereik is. Ook kun je apparatuur die op een vaste plek staat beter bedraad aansluiten.

1 Reactie(s) op: Domotica: Bedien je huis met je tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 augustus 2014 10:24 Brokie
  Homewizzard ondersteund bij mijn weten wel tweerichting communicatie. Je ziet duidelijk op de app wat de status is, of de lamp aan of uit is. Ook als je daarvoor de losse afstandsbediening gebruikt die het systeem ook heeft dan ook reageerde de app daarop.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.